Kezdődhet a suli a kutyáknak is – Mi az a Tükör módszer?

A harmonikus, kölcsönösen örömteli együttélés érdekében a kutyusokat is érdemes szakértő segítséggel iskolába járatni. Egyre több kutyaiskolában elérhető az a magyar fejlesztésű módszer, amely nem „csak” a kutya, de a gazdi „nevelésén”, és főleg a megfelelő kommunikáció kialakításán alapul. A Tükör módszer nemzetközi népszerűségét annak a felismerésnek köszönheti, hogy a kutyusunk bizony tükröt tart elénk: viselkedése, egyes magatartásbeli problémái kiválóan megmutatják, milyen gazdák vagyunk.

 

Honnan indult a módszer?

 

A Tükör módszer a már egészen fiatal kora óta kutyákkal foglalkozó Korom Gábor, valamint az Amerikából induló klikkertréninget itthon is megismertető Hornig Rudolf nevéhez köthető. A Népszigeti Kutyaiskolából induló egyéni módszer folyamatosan alakult, és alapítói szerint a tapasztalatok alapján alakul manapság is.

 

Mi a Tükör módszer lényege? 

 

Miért van az, hogy sok kutya teljesíti az iskolában az oktató parancsait, ám a gazdára oda sem figyel – tették fel a kérdést. Felismerték, hogy a kutya viselkedését elsősorban a gazdi viselkedése befolyásolja, vagyis az állat tükröt tart az ember elé. A megfelelő, minden kényszert, erőszakot mellőző nevelési technikát tehát a gazdának kell elsajátítania, hiszen – ahogy az alapító Korom Gábor mondja – nincs javíthatatlan kutya, csak nem elég kitartó gazdi.

 

A Tükörmódszer hármas tagolása:

 

A módszer a „Viszony rendezése”, a „Tanítás” és az „Életmód” tagolásra épül, amely egyszerűbbé teszi a gazdi-kutya viszonyt.


1) A „Viszony rendezése” a kutya ösztönkezelésén alapszik, ezen a szinten a gazda megtanulja, hogyan kell a kutyussal együtt élni, saját nyelvén kommunikálni, hogyan lehet ő a kutya igazi vezetője, akire az valójában vágyik.


2) A „Tanítás” során az erőszak és kényszermentes klikkerképzés, valamint az ösztönkezelés egészítik ki egymást. A tanítás egy közös, élményteli, kapcsolatjavító munkává válik, sokszorosára növelve a kutya tanulási képességeit, a gazdikat is meglepve ezzel.


3) Az „Életmód” lényegében a kutyus egészségének, jó életminőségének megőrzéséről szól, legyen szó táplálásról, mindennapi feladatokról vagy a sétarend kialakításáról. Fontos ugyanis, hogy a „csak” társként tarott kutya szellemileg és fizikailag is le legyen kötve. Az unalom és az inaktivitás ugyanis – akárcsak az embert – előbb-utóbb beteggé teszi.

 

 

Kiknek ajánlott?

 

Minden kutyatartónak, aki hajlandó új alapokra helyezni a kutya-gazdi kapcsolatot, és elfogadja, hogy a kutyus viselkedéséért, így akár magatartás-problémáiért is a gazda a felelős. Különösen ajánlott olyan gazdiknak, akik úgy érzik, a kutyusuk reménytelen és taníthatatlan, hiszen ilyen négylábú jóbarát a módszer szerint nem létezik – csak elég kitartó és következetes gazdi kell hozzá.

 

A módszerről és az egyes iskolákról bővebb információk a Tükör módszerről szóló központi honlapon találhatók

Megosztás Tetszik