Karácsonyi jótékonyság: tippek, hogyan segíthetsz a gazdátlan kisállatokon

Karácsonykor minden a szeretetről szól, több időt töltünk a szeretteinkkel – nem csak a családunkkal és barátainkkal, de szőrös, négylábú társainkkal is. Az év végéhez közeledve kicsit megnyugszunk, lelassulunk, többet időzünk otthon, ami azt is jelenti, hogy nagyobb figyelem jut kiskedvenceinkre is. És ez az, amire a kisállatoknak szükségük van: szeretet és törődés.

 

Ilyenkor több szabadidőnk van, a kedvenceink pedig mindennél többre értékelik, ha a gazdájukkal lehetnek. Azonban vannak gazdátlan kisállatok, melyek társaikkal együtt menhelyen élnek.

Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogyan tudsz segíteni a magányos állatokon. Tehát, ha időd és kedved engedi, tegyél valami jót idén karácsonykor!

Menhelyen élő kutyák sétáltatása
Sok állatmenhely állandó teltházzal működik, ezért minden segítséget örömmel fogadnak. Előfordulhat, hogy a menhely dolgozói csak az alapellátást tudják biztosítani a bentlakó állatoknak: etetik, fürdetik és amennyiben szükséges, állatorvoshoz viszik őket. Mivel nagyon sok kisállatnak segítenek, nincs idejük annyi szeretetet és figyelmet biztosítani mindegyiknek, amennyire szükségük lenne. Ilyenkor az önkéntesek segítsége sokat jelenthet, ezért a legtöbb intézmény lehetőséget biztosít a menhelyi kutyák sétáltatására.

Ha még nincs háziállatod, de egyszer szeretnél gazdivá válni, az állatmenhelyen eltöltött önkéntesség – akár kutyasétáltatás, akár játék vagy simogatás - remek lehetőséget ad a gyakorlásra. Néhány alkalom után könnyebb meghoznod a döntést a saját négylábú befogadásáról. Egy-egy próbanap során sokat tanulhatsz a felelős állattartásról, így a menhelyen eltöltött önkéntes óráknak köszönhetően felkészülten vághatsz bele a kisállattartásba, így biztosítva boldog és egészséges életet négylábú barátodnak.

Ideiglenes befogadás
Az ideiglenes gazdik hatalmas segítséget jelentenek az állatmenhelyek számára, különösen akkor, ha túl sok mentett állatról kell gondoskodniuk. Ez remek lehetőség, ha támogatást szeretnél nyújtani a magányos vagy mentett állatoknak, azonban az ideiglenes befogadás megváltoztatja a mindennapjaid. Szóval, mielőtt meghozod a döntést, és bevállalod egy szőrös kis lény gondozását, bizonyosodj meg róla, hogy készen állsz az új élethelyzetre.

Miután meghoztad a döntést, hogy gazdivá válsz, és már azt is tudod, ki lesz a szerencsés kiskedvenced, fel kell készülnöd a befogadott állat érkezésére. Kiemelt figyelmet kell szentelned a megfelelő állatorvosi kezelésnek. Fontos, hogy minden szükséges oltás, parazitaellenes kezelés megtörténjen, és tudni kell azt is, hogy a házikedvenc ivartalanított-e. Egy új állat örökbefogadásakor elengedhetetlen az orvosi vizsgálat. Kiemelten oda kell figyelned, ha már van szőrös kis barátod! Ha új társat fogadsz be, ügyelj rá, hogy megelőzz minden fertőzést, még akkor is, ha egyikük csak ideiglenes lakó lesz, hiszen nem csak a háztartásod, de egymást is megfertőzhetik.1

Adományozás állatmenhelynek
Akkor is könnyen segíthetsz a gazdátlan kisállatoknak, ha nincs időd vagy lehetőséged sétáltatni, örökbefogadni őket. Az állatmenhelyek gyakran néznek szembe nehéz helyzetekkel: túl sok állat szorul támogatásra vagy vár megmentésre, és túl kevés a munkatárs, önkéntes, az anyagi támogatást nem is említve. A mentett állatok orvosi kezelése mellett etetni is kell őket, és a számlákat is fizetni kell. De nem csak pénzre van szükségük! Minden típusú támogatást és adományt szívesen fogadnak: lehet az állateledel, megunt játék és felszerelés, mint például nyakörv, póráz, ágy vagy kutyaól. Így tehát igazából nem is kerül túl sok pénzbe vagy erőfeszítésbe segíteni azokon a kisállatokon, akik csak az emberi jóindulatra számíthatnak.

Az évnek ezen szakaszába érve állj meg egy pillanatra, és gondolj azokra, akiknek támogatásra van szükségük – és ne csak azért, mert karácsony van.

Egész évben gondoskodjunk azokról, akik csak ránk számíthatnak!1.) https://www.lostourhome.org/get-help/temporary-care

Megosztás Tetszik