Jelzőbajnokok: 5 hangos kutyafajta

A kutyák az ugatással számtalan dolgot kommunikálnak: jelzik, ha a területükön betolakodót észlelnek, kimutatják vele a félelmüket, vagy egyszerűen csak játékra invitálják a kutyatársakat, a gazdijukat. Az alábbi fajták minden tekintetben különösen hangosak.

 

Amennyiben a kutya feladatai közé tartozik a házőrzés, vagy mentőkutyáról, jelzőkutyáról van szó, kifejezetten előny a markáns hang. A lakásban tartott kedvencek esetében azonban emiatt nem ritkák a konfliktusok. Mutatjuk, melyek az igazi ugató-bajnok fajták.

 


Golden retriever

Ugyan családi kutyaként ismert, alapvetően jelzőkutya. Éppen ezért annak ellenére, hogy az egyik legbarátságosabb, leginkább gyerekbarát kutyafajta, a Guinness World Records alapján a golden retriever büszkélkedhet a leghangosabb ugatással a maga 113 decibeljével. Jól hallható hangjának nagy hasznát veszi, hiszen vadászatok során messziről kell tudatnia a zsákmány helyét.

 

Német juhászkutya

A Guinness rekordok listáján a második helyet egy Daz nevű német juhászkutya foglalta el 2009-ben, 108 decibellel. A fajtát tekintve ez nem is csoda, hiszen alapvetően egy őrzésre, védelemre, jelzésre használt, a rendőrség és a katonaság körében is népszerű kutyafajtáról van szó.

 

Dobermann

Bár a dobermann nagyon harcias, folyton támadásra kész kutya hírében áll, valójában megfelelő neveléssel egy kifejezetten barátságos, kisgyerek mellett is tartható, lojális kutya. Származását természetesen nem tudja letagadni: őrző-védő kutyaként szeret és tud ugatni, bármit is akarjon közölni, azonnal hallatja a hangját.

 

Skót terrier  

Nem ugat sokat, ám ha kell, annál jobban megadja a módját. Kis termete ellenére igen temperamentumos fajta. A végletekig óvja a területét és a „falkáját”, ellenfélnek igen veszélyes, és bár öreg korára is nagyon játékos marad, bármikor harcra kész, ha úgy érzi, oka van rá. Nagyon jó kotorékeb és vadász: rókavadászatok állandó szereplője, amelyek során erős hangját ugyancsak kamatoztatja.

 

Beagle

Az örökmozgó, folyton figyelő beagle mindig talál okot az ugatásra: bármit, ami számára érdekes, ugatással jelez. Mint minden kutya, a beagle is trenírozható kevesebb ugatásra, de aki alapvetően halkabb kutyát szeretne, főleg lakásban, gondolja át kétszer a beagle választását. Temperamentuma miatt sosem lesz belőle egy csendben heverésző fajta. A magányt és az unalmat különösen rosszul tűri, ilyenkor hajlamos felverni az egész környéket és szépen átrendezni a környezetét.

 

Túl sok az ugatásból?

Ha szeretnénk leszoktatni a kutyánkat a túl sok, számunkra indokolatlannak tűnő ugatásról, az első kerülendő dolog a rákiabálás. Ez ugyanis csak olaj a tűzre, megnyugtatni biztosan nem fogjuk az izgatott vagy éppen frusztrált kutyánkat, sőt.

A leghatásosabb természetesen kölyökkorban elkezdni a nevelést: sok kutyus jelzi az izgalmát ugatással az etetés előkészületeit látva, vagy játékot, sétát követelve. Ilyenkor fontos komolyan rászólni (nem kiabálni), majd addig felfüggeszteni a játékot, etetést stb., amíg az ugatást abba nem hagyja. Ezáltal nem az rögzül a kutyában, hogy hangoskodással érheti el a célját. Akár kertben élő, folyamatosan az utcát kémlelő, akár lakásban tartott kutyáról van szó, a rendszeres mozgás és a szellemi lefoglaltság szintén hasznos az ugatás mérséklésében.

(Kép: Pinterest)

Megosztás Tetszik