Ilyen veszélyes betegségeket okozhat egy egyszerű kullancs I. rész

Ezek az apró ízeltlábúak kis méretük ellenére komoly betegségek okozói lehetnek, embernél és állatnál egyaránt. Ezért különösen fontos, hogy mindent megtegyünk kedvenceink védelmében.

 

Két részes összeállításunkban a legveszélyesebb, általuk terjesztett betegségekről lesz szó.

 

Hol jelentenek ránk veszélyt?
A kullancsok fajtájuktól függően (több mint 850 faj létezik) élhetnek a fűszálakon megtapadva, vagy cserjék, fák tetején is. Első sorban erdőkben, tisztásokon és nedves területeken, pl. ártéri erdőkben élnek. Így a leggyakrabban a természetben való séták, kirándulások alkalmával „szedjük össze” őket, de egyre gyakoribb jelenségek a kertvárosok udvaraiban vagy akár a városok nagyobb parkjaiban is. A kullancsok számos betegség terjesztéséért felelősek, amelyek közül némelyik kizárólag az embert, némelyik csak az állatokat betegíti meg, de olyan is létezik, amely mindkettőre veszélyes. A szőrrel kevésbé borított testrészeken, combon, nyakon, füleken, pofa táján telepednek meg, és az áldozat vérének szívásakor fertőznek.


Megelőzés, megelőzés, megelőzés
Bár sok betegség halállal vagy súlyos szervi, idegrendszeri károsodással járhat, a jó hír az, hogy már egy egyszerű Scalibor nyakörvvel, vagy receptre kapható tablettával biztonságban tudhatjuk a kedvencünket. De nézzük, milyen veszélyes betegségeket okozhatnak a négylábú társunknál.


Babéziózis / Piroplasmózis /„Kutyamalária“
Az Európa-szerte előforduló, kutyák számára életveszélyes megbetegedést az úgynevezett kutyakullancs (Dermacentor reticulatus) és a barna kullancs (Rhiphicephalus sanguineus) terjeszti. A betegség lezajlása során a kutya vörösvértesteit egysejtű élősködők támadják meg, majd elpusztítják azokat, hasonlóan az embernél fellépő maláriához, ezért is hívják a kórt „kutyamaláriának”. A kullancs nem azonnal fertőz, ehhez 2-3 napra is szüksége lehet, ezért különösen fontos, hogy minél hamarabb észrevegyük az élősködő jelenlétét.


Hogyan vehetjük észre a kutyán?
A tünetek függnek a fertőzés súlyosságától és a kutya immunrendszerétől, de az általánosságban elmondható, hogy heveny módon jelentkezik, magas lázzal kezdődik, jellemző az étvágytalanság, a bágyadtság, a szomjúság, és a hirtelen súlyvesztés. Később vérszegénység, véres, csokoládébarna vizelet, veseelégtelenség, és idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek. Kezelés nélkül a beteg kutyákat legyőzi a kór (ez a folyamat hetekig, de akár hónapokig is eltarthat), ráadásul a gyógyultaknál is további tartós veseelégtelenség léphet fel.

 

Borreliosis / Lyme-kór:
Az egyik leggyakoribb, világszerte előforduló kullancs által terjesztett betegség, amely kullancscsípés útján terjed és az emberre is veszélyes. Európában a Borrelia burgdorferi nevű baktérium okozza, és sajnos Közép-Európa a legfertőzöttebb területek közé tartozik, ezért hazánkban is gyakori jelenség. A kórokozó egyes állatokban azok megbetegítése nélkül, életük végéig megmarad. (ezek a rágcsálók, maguk a kullancsok, és egyes madarak, mint a feketerigó, a fácán, a sirályfélék, illetve bizonyos gyíkfajok). A legveszélyesebb hónapok – a kullancs aktivitási időszaka – általában a május és november közötti időszak. A betegség emberre is veszélyes, de a fertőződés ebben az esetben is kullancscsípés útján következik be, a kutyától közvetlenül nem lehet elkapni.


Hogyan vehetjük észre a kutyán?
A Borreliosis tünetei a csípést követően 1-5 hónappal később jelentkeznek – kutyák esetében gyakori a tünetmentes kórokozóhordozás is –, amelyek a következők: enyhe láz, levertség, étvágytalanság, a kullancscsípés körül körkörösen terjedő bőrpír, (ez a kutyáknál nem minden esetben azonosítható). Az állat sántít, nehezen, nem szívesen mozog, amelynek általában az ízületek gyulladása az oka. A kór lefolyásának további szakaszában szervi károsodás fordulhat elő, de jelentkezhet ideggyulladás, valamint heveny bőrgyulladás vizes savóürítéssel is. A Lyme-kór bizonyos kutyafajták, mint a Labrador, Golden Retrieverek, a Sheltiek esetében gyakrabban okoz veseelváltozásokat, mint más fajtáknál.

 

A cikk második része ITT található.

 

Kedvencünk kullancsok elleni védelméről további hasznos információk találhatók letölthető kiadványunkban.
PDF letöltése

 

Megosztás Tetszik