Ilyen veszélyes betegségeket okozhat egy egyszerű kullancs - 2. rész

Ezek az apró ízeltlábúak kis méretük ellenére komoly betegségek okozói lehetnek, embernél és állatnál egyaránt. Ezért különösen fontos, hogy mindent megtegyünk kedvenceink védelmében.

 

Két részes összeállításunkban a legveszélyesebb, általuk terjesztett betegségeket mutatjuk be. Íme, a második rész.

 

Egy kis emlékeztető: hol jelentenek ránk veszélyt?
A kullancsok fajtájuktól függően (850 faj létezik) élhetnek a fűszálakon megtapadva, vagy cserjék, fák tetején is. Elsősorban erdőkben, tisztásokon és nedves területeken, pl. ártéri erdőkben lelhetők fel, így a leggyakrabban a természetben való séták, kirándulások alkalmával „szedjük össze” őket, de egyre gyakoribb jelenségek a kertvárosok udvaraiban vagy akár a városok nagyobb parkjaiban is. A kullancsok számos betegség terjesztéséért felelősek, amelyek közül némelyik kizárólag az embert, némelyik csak az állatokat betegíti meg, némelyik pedig mindkettőre veszélyes. A szőrrel kevésbé borított testrészeken, combon, nyakon, füleken, pofa táján telepednek meg, és az áldozat vérének szívásakor fertőznek. Az aktivitási időszakuk májustól egészen novemberig tart.


Megelőzés, megelőzés, megelőzés
Bár sok betegség halállal vagy súlyos szervi, idegrendszeri károsodással járhat, a jó hír az, hogy már egy egyszerű Scalibor nyakörvvel, vagy receptre kapható tablettával is biztonságban tudhatjuk a kedvencünket. De nézzük, milyen veszélyes betegségeket okozhatnak:


Kullancsencephalitis / Frühsommer-Meningoenzephalitis, avagy kora nyári agyvelő és agyhártyagyulladás
Ez a vírus által kiváltott betegség, főleg az embereknél fordul elő, amely általában idegrendszeri zavarokat okoz, a kutyában rendszerint tünetmentes marad. A vírust a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) terjeszti csípés útján, és hazai viszonylatban is jelentősen elterjedt.


Hogy vehetjük észre a kutyán?
Ritkább esetben a kutyáknál is felléphetnek tünetek, amelyeknek lappangási ideje akár 2-3 hét is lehet. A fertőzést követően láz lép fel, amit később görcsök, mozgászavar, bénulás és más idegrendszeri tünetek kísérnek. Viselkedési zavarok is jelentkezhetnek, az apatikustól egészen az agresszívig. Az agy idegeinek károsodása következtében a pofa és a szem izmai lebénulnak. Védőoltás kutyák számára egyelőre nem létezik, ezért különösen fontos, hogy távol tartsuk tőlük a kullancsokat.


Jó tudni
Az idősebb kutyákra a fertőzések sokkal nagyobb veszélyt jelentenek, mint a fiatalokra. Sajnos az emberrel ellentétben a kutyák számára nem áll rendelkezésre védőoltás, éppen ezért nagy figyelmet kell fordítani a kullancs elleni védelemre.


Ehrlichiosis/Vérzéses kullancsláz
A betegséget egy Ehrlichia canis nevű parányi lény okozza, amelynek terjesztéséért a barna kutyakullancs (Rhipicephalus sanguineus) a felelős. A szervezetbe kerülve az állat fehérvérsejtjeit támadja meg. Eddig leginkább külföldi utazások során fertőződtek meg a kutyák, de a barna kutyakullancs sajnos már Európa ezen a részén is fellelhetővé vált.


Hogy vehetjük észre a kutyán?
Az első tünetek a fertőzést követő 8-20 napon belül heveny módon jelentkeznek. A betegség bágyadtsággal, étvágytalansággal, légszomjjal, hányással és lázzal kezdődik, de felléphet bőr alatti, nyálkahártyabeli és orrvérzés. Betegség előrehaladtával a nyirokcsomók és a lép megnagyobbodik, valamint a vérkép is módosul, az idült fázisban a kutyák gyengék, bágyadtak lesznek, és lefogynak. A fokozott vérzési hajlam és légszomj mellett gyakran megfigyelhető a szemhéj szélének kérgesedése, vagy a szaruhártya homálya. A betegség kezelés nélkül visszafordíthatatlan szervi károsodásokat, többek között a kutya vakságát okozhatja.

 

A cikk első része ITT található.

 

 

 

Kedvencünk kullancsok elleni védelméről további hasznos információk találhatók letölthető kiadványunkban.
PDF letöltése

 

Megosztás Tetszik