Így küzdünk a veszettség ellen

Szeptember 28-án volt a veszettség világnapja. Az MSD Animal Health a kisállat tulajdonosokkal karöltve segít megszabadítani a világot a betegségtől.

 

A veszettség halálos kórokozója a világ minden táján fenyegetést jelent állatokra és emberekre nézve egyaránt. Annak érdekében, hogy csökkenjen a halálos áldozatok száma és megszabadítsuk a világot a veszettségtől, az MSD Animal Health az Afya Projekten keresztül büszkén támogatja a veszettség ellen harcoló szervezeteket.

 

A Egészségügyi Világszervezet adatai alapján évente több mint 55 000 ember veszti életét veszettség következtében a világon, elsősorban Ázsiában és Afrikában. Az Afya Projekt keretében az MSD Animal Health több mint 1 millió dózis veszettség elleni vakcinát adományozott a világ legveszélyeztetettebb területeinek, és további 300 000 adagot fog adományozni még az idei évben. A program már több mint húsz fejlett országban működik, ahol a résztvevő állatorvosok és kisállat tulajdonosok, akik a veszettség elleni vakcinát választják, vásárlásukkal egy adag vakcinát is adományoznak vállalatunkon keresztül.

 

„Az Afya Projekten keresztül az MSD Animal Health több olyan veszettség ellen küzdő szervezetre tudja kiterjeszteni támogatását, mint pl. az Afya Serengeti és a Veszettség Misszió” - mondta Karin Jager, az MSD Animal Health munkatársa. „Az Afya Projekt egyúttal segít adatokat gyűjteni a veszettség terjedésének megértéséhez és megszüntetéséhez, hogy ezáltal számtalan életet megmenthessünk.”

 


Az Afya Serengeti kiterjeszti tevékenységét

Az Afya Serengetit, mely egy egyetemi kutatási projektnek indult, 1997-ben alapította Sarah Cleaveland professzor asszony, és azóta már több ezer eset kialakulását akadályozta meg az afrikai Serengeti Nemzeti Park környékén.

 

A program kezdete óta a veszettséghez köthető halálesetek száma 86 %-kal csökkent a vakcinázott területeken, és 2006 óta nem jelentettek veszettséghez kapcsolódó halálesetet a nemzeti park vakcinázott területeiről.

 

A Serengetiben elért sikerek és a törekvés, hogy örökre eltöröljék a veszettséget, arra ösztönözte az Afya Serengetit, hogy kiterjessze tevékenységét Kenyára, Bangalorera és India Pune térségére, ahol az Afya Serengeti tudásának felhasználása ígéretes eredményekkel kecsegtet.

 

A Veszettség Misszió kutatási céljai

A Veszettség Misszió Luke Gamble és alapítványa, az Állatorvosi Világszolgálat kezdeményezéseként jött létre. A világon a veszettséghez köthető halálesetek több mint egyharmada Indiában fordul elő, és ezen halálesetek 30-60 százaléka 16 év alatti gyermekeket érint. Ezen kívül Indiában évente 15 millióra becsülik az állatharapásos esetek számát. A Veszettség Misszió célja, hogy 2030-ra tejesen eltöröljék a betegséget, ennek érdekében vakcinázási csapatokat tart fenn, és veszettség oktatási programokat szervez Indiában.

 

2013 óta a Veszettség Misszió 50 000 kóborkutyát oltott be veszettség ellen, és 10 „veszettségi pontot” alakított ki szeptemberben India-szerte. Ehhez az MSD Animal Health által adományozott veszettség elleni vakcinát használták.

 

Veszettségmentes világ

„Az MSD Animal Healthnél hiszünk abban, hogy a veszettségmentes világ elérhető”- mondta David Hallas, az MSD Animal Health-től. „A vakcinák további adományozásával és források biztosításával olyan programok számára, mint az Afya Serengeti vagy a Veszettség Misszió, segíthetünk a veszettség megállításában.”- tette hozzá a szakember.

Megosztás Tetszik