Így gondozzuk hosszúszőrű kisállatainkat

A hosszúszőrű kedvencek bundájának ápolása különös figyelmet igényel, hiszen a gondozatlan szőrzet akár betegségek kialakulásához is vezethet.

 

Milyen gyakran fésüljük?

Tévhit, hogy a hosszú szőrű állatok többet vedlenek, mint a rövidebb szőrű társaik, éppen ezért – a bundázat nagyságától függetlenül – mindennap fésüljük ki kedvencünk szőrét a vedlés időszakában, ami a jó idő beköszöntével kezdődik. Ilyenkor a kutyák szívesen dagonyáznak a jó saras pocsolyákban vagy természetes vizekben, ezért a szőr csomósodásának megelőzése érdekében fontos, hogy fürdetés után is átfésüljük a kutyus bundáját. A cicák esetében pedig a mosdás közben lenyelt szőr mennyiségének csökkentése miatt nélkülözhetetlen a rendszeres fésülés, hiszen a gyomorban kialakult szőrcsomók hányáshoz vagy gyomor-problémákhoz vezethetnek. A bunda rendszeres kifésülése segít továbbá tisztán tartani az otthonunkat – kevesebb lesz a szőnyegbe és a kárpitba ragadt szőr.

 

A kutyagazdikban nyáron felmerülhet a gondolat, hogy kozmetikussal nyírattassák le kedvencük hosszú szőrét. Egyes fajtáknál ez azonban kifejezetten ellenjavallott, ezért a kutyakozmetikus felkeresése előtt feltétlenül tájékozódjunk az állatorvosnál arról, hogy háziállatunk szőrét lehet-e nyírattatni.

 

Ha vége a vedlés időszakának, a sima, hosszú és a vastag aljszőrzettel rendelkező hosszú szőrű kutyákat is elegendő hetente egy alkalommal kifésülni vagy kikefélni, viszont a selymes szőr mindennapi ápolást igényel. A vastag aljszőrzetű kutyákat és macskákat 3-4 havonta trimmelni is kell.

 

Milyen kefét használjunk nagy bunda esetén?

A hosszú szőrre sokféle speciális fésű kapható, amelyek különlegesen kialakított sűrű és ritka fogazatukkal könnyűvé teszik a mindennapi fésülést. Ha nem vagyunk biztosak abban, milyen terméket válasszunk, kérjünk segítséget az állatorvostól.

 

Előfordulhat, hogy kisállatunk eleinte fél a fésűtől vagy kefétől. Ilyenkor érdemes először megszagoltatni az állattal az eszközt, hogy megismerkedjen vele. Óvatosan fésüljünk, hogy ne húzzuk meg a kedvencünk szőrét, és különösen figyeljünk oda a száj, szem környékére, ezek ugyanis érzékeny területek minden állat esetében. A hozzászoktatást érdemes minél előbb, még fiatal korában elkezdeni, mert egy idősebb négylábút már sokkal nehezebb rávenni a procedúrára.

 

Milyen gyakran fürdessünk?
A kutyákat és a macskákat alapvetően nem kell fürdetni, mert öntisztuló-mechanizmusaik vannak, de néha sajnos elkerülhetetlen. A fürdetéssel kapcsolatban kérjük ki az állatorvos véleményét, ugyanis a túl gyakori pancsolás irritációhoz és bőrszárazsághoz vezethet.

 

Mindenképp állatoknak szánt speciális samponnal fürdessük meg őket – az emberi készítmények nem megfelelőek a számukra, mert bőrük PH-ja teljesen eltér a miénktől.

 

Nem csak a szépség miatt fontos az ápolás
Az összeállt szőrzet nem csak csúnya látvány, de bakteriális fertőzések, ekcéma és gombás megbetegedések okozója is lehet. A rendszeres fésülés javítja a bőr vérellátását, így az aljszőrzet szálai könnyebben kihullanak.

 

Egy hosszúszőrű kedvenc gondozása rengeteg időt és odafigyelést igényel, ezért csak akkor válasszunk nagy bundájú kisállatot, ha vállalni tudjuk a rendszeres ápolását.

 

Innen töltse le a macskák vakcinázásáról szóló tájékoztatónkat!

Megosztás Tetszik