Így gondozd az idős kutyádat

Milyen főbb szabályokat kell betartani, hogy idős kutyánk hosszabb életű legyen?

 

Idős kutyák esetében egy évben kétszer Idősödő kutyáknál a rendszeres ellenőrző vizsgálatok fontosabbak,mint valaha.

 

Javasolt a félévente elvégzett nagyon alapos felülvizsgálat. Ilyen gyakoriságra azért van szükség, mert a tények azt bizonyítják, hogy egy felnőtt kutya egy naptári év alatt biológiailag több mint 3 évet képes öregedni.

 

Az általános klinikai felülvizsgálat mellett az állatorvos kiegészítésként előírhat teljes laborvizsgálatot is (vér, vizelet, bélsár). Ultrahang és röntgen vizsgálattal a szervek korai stádiumú elváltozásai is diagnosztizálhatók.

 

altTartson kapcsolatot az állatorvossal!

 

Fontos, hogy az állatorvos mindig tudjon az állat fizikai és viselkedési állapotában bekövetkezett változásokról. Elképzelhető, hogy az a tünet, amit Ön a kutya életkorával együtt járónak ítél meg, valójában egy gyógykezeléssel megszűntethető betegség tünete.

 

Példának okáért, ha kutyája nem szívesen mozog, az nem biztos, hogy csak a korral együtt járó aktivitás csökkenés jele, elképzelhető, hogy ízületi, vagy szív probléma áll a hátterében, ami manapság már gyógyszeresen jól karban tartható. A félévente elvégzett vizsgálatok eredményei alapján az állatorvos egyedre szabott, egészségügyi programot tud kidolgozni az esetlegesen korai stádiumban lévő betegségek kialakulásának megelőzésére.

 

A szoros együttműködés eredményeként nagyobb az esély arra, hogy a kutya teljes életet élhet még öreg korában is.

 

Az idős kutyák gondozásáról további hasznos információkat találhatók letölthető kiadványunkban.

PDF letöltése

Megosztás Tetszik