Hogyan segítsünk kisállatunknak átvészelni a nyári meleget és hőhullámokat?

Évről évre emelkedik a hőmérséklet, különösen a nyári időszakban. Ez mind az emberek, mind a kisállatok egészségére hatással van, hiszen a nagy forróság akár hőgutát is okozhat. Az összegyűjtött hasznos tippek és tanácsok segíthetnek, megkönnyíteni a kisállatok számára a nyári kánikulát.

 

Több szempontot is figyelembe kell venni a hőséggel kapcsolatban, hiszen a kutyák, macskák és nyulak különbözőképpen viselik a magas hőmérsékletet, valamint a fajta, kor, egészségügyi állapot és a testfelépítés mind befolyásoló tényezők.

 

Kutyák

A kutyák kevésbé jól tolerálják a nagy meleget, mint például a macskák. Nyáron lihegéssel és a hő elvezetésével tartják szinten testhőmérsékletüket - lefekszenek egy hűvösebb felületre vagy sok vizet isznak. Nem izzadnak, mint az emberek. Meglepő viszont, hogy bundájuk nem csak a téli hidegben óvja őket, hanem a forróbb napokon is szigetelésként szolgál, tehát a kutya szőrének rövidre nyírása nyáron nem mindig a legjobb megoldás. Ha van egy árnyékos hely, hűvös talajfelülettel, és elegendő ivóvíz, a kutyus képes elviselni az extrém meleget is.

 

Azonban a kánikulában különösen figyeljünk a következő tünetekre, mivel a hőguta jelei lehetnek: túlzott lihegés, levertség, láz, hányás, gyors pulzus, rendkívül piros nyelv vagy íny, intenzív nyáladzás, illetve felállásra való képtelenség. Szélsőséges esetben eszméletvesztés is felléphet.

 

Ha a kutya ezen tünetek valamelyikét mutatja, azonnal cselekedni kell! Első lépésként meg kell kezdeni az állat lehűtését úgy, hogy hűvös, de nem hideg vízzel benedvesítjük, akár egy törölköző segítségével, illetve kis adagokban friss vízzel itatjuk, míg helyreáll a légzése. Amennyiben rövid időn belül nincs javulás, azonnal keressünk fel állatorvost, mert a hőguta akár végzetes is lehet.

Néhány alapszabály a nyári melegben:

  • Pár percre sem szabad magára hagyni a kutyát az autóban.
  • Nem szabad a kutyát egész nap a szabadban hagyni.
  • Az árnyékos hely és a friss, tiszta víz biztosítása elengedhetetlen.
  • A sétákat célszerű kora reggelre vagy késő estére időzíteni, és elkerülni a legnagyobb hőséget.
  • A járda és a betonfelületek felforrósodhatnak, séta előtt ellenőrizni kell a felszínüket.
  • Figyelni kell az állat fizikai és egészségügyi állapotát, azonnali cselekvés szükséges, amennyiben a kutya a túlhevülés tüneteit mutatja. [i]

 

Macskák


A macskák jobban tolerálják a magas hőmérsékletet, viszont nekik is segíteni kell átvészelni a nyári hónapokat. A szobacicák esetében a behúzott függönyök, leeresztett redőnyök elősegítik, hogy hűvös maradjon a lakás a kiskedvenc számára.

 

Nyáron a macskák gyakrabban tisztítják bundájukat, ez egy természetes hűtési mechanizmus, mely az izzadáshoz hasonló: az elpárolgó nyál hűsíti a testüket. A hosszabb szunyókálás szintén normális, egyszerűen csak nem akarnak a nagy melegben fölöslegesen mozogni és még jobban kimelegedni. Néhány esetben viszont úgy tűnhet, hogy a macskafélék immunisak a hőségre, hiszen kifekszenek a tűző napra és csak élvezik a napsütést. [ii]

 

A gazdik azzal segíthetnek a leginkább, ha a ház körül és bent a lakásban is több helyre helyeznek ki vizestálkát, mivel a macskák hajlamosak a szükségesnél kevesebb vizet inni. Ügyeljünk rá, hogy a felmelegedett víz ne maradjon kint, mindig biztosítani kell a friss, hűvös folyadékot.

Nyulak

A nyulak számára a legnagyobb segítség a hőségben, ha ketrecüket árnyékos helyre tesszük, és később sem éri közvetlen napsugár. A vízben gazdag gyümölcsök, mint az alma és a zeller, segítenek hidratáltságuk megőrzésében, azonban mindig legyen számukra kihelyezve ivóvíz is. A nagyobb testű nyuszik hűsítésére praktikus trükk egy vízpermetező spray beszerzése, mely segítségével könnyedén felfrissíthető az állat.

 

Konklúzió

A gyakorlatikas tanácsok mellett minden kisállat esetében érvényes az aranyszabály, miszerint a kánikulában elengedhetetlen számukra az elegendő friss, tiszta víz és az árnyékos hely. Kiemelten fontos, hogy amennyiben az állat abnormálisan viselkedik és a fent felsorolt, a hőgutára jellemző tüneteket mutatja, azonnal szükséges szakvéleményt kérni egy állatorvostól.

Megosztás Tetszik