Hogyan legyünk jó gazdik?

Négylábú barátaink javítják az életminőségünket, ezt minden állattartó tudja. Az állatok rengeteg örömöt, biztonságérzetet adnak nekünk, és aktívabbá is teszik mindennapjainkat. Az állattartás pozitívan befolyásolja az érzelmeinket, csökkentheti a depressziót, a stresszt és a szorongást. Kiskedvencünk közelsége testünkre is jótékonyan hat: csökkentheti a vérnyomást, illetve akár a szívroham és az agyvérzés kockázatát is, valamint serkenti az immunrendszert. Mindezt a szeretetet megfelelő gondoskodás formájában viszonozhatjuk kedvenceinknek: az alábbi tippek segítségével még jobb gazdivá válhatunk.

Teljes értékű és kiegyensúlyozott étrend

Első lépésként elengedhetetlen a megfelelő élelem kiválasztása, mely során figyelembe kell vennünk házikedvencünk fajtáját, életkorát és energiaszintjét, hogy a táplálék az állat minden igényét kielégítse. Semmiképpen se etessük kedvencünket maradékokkal, hiszen rengeteg étel, amit mi emberek jóízűen elfogyasztunk, az állat egészségére nézve káros lehet. Azt sem szabad elfelejteni, hogy folyamatosan biztosítsunk számára friss ivóvizet.

 

Tartsuk tisztán a környezetét

Ahogy a saját környezetünk esetében, úgy a házikedvencünk környezetében is teremtsük meg a higiénikus körülményeket. A tálkáját minden étkezés után tisztítsuk ki, és legalább naponta cseréljük az ivóvizét. Az almot rendszeresen takarítsuk, hiszen sok macska nem szereti a szilárd almot, és ha nincs rendesen kitisztítva az illemhelyisége, máshol végezheti el a dolgát. Kisállatunk fekvőhelyének rendszeres cseréjével biztosíthatjuk, hogy megszabadítjuk ágyát az ürüléktől és az ételmaradékoktól. Kutyasétáltatás közben sose felejtsük el összegyűjteni az ürüléket négylábú társunk után, ezért mindig legyen nálunk zacskó, majd a csomagot helyezzük az erre kijelölt szemetesbe.

 

Mozgás

Felelős gazdiként mindig gondoskodnunk kell arról, hogy a kedvencünk eleget és a számára megfelelő formában mozogjon. Minden nap szánjunk arra időt, hogy átmozgassuk kedvencünket, különböző játékokkal fejlesszük, szórakoztassuk és mélyítsük el a kapcsolatunkat. Az iránta érzett szeretetünket pedig rendszeresen fejezzük ki simogatással.

 

Oktatás

A közösen eltöltött idő épp olyan fontos, mint hogy kutyusunk akkor is jól érezze magát, ha épp nem tudunk vele lenni. Számos kutya és macska szenved, ha egyedül hagyják, ezt a szeparációs szorongás váltja ki. Ha azt tapasztaljuk, hogy az egyedül otthon hagyott kutya rombolni kezdi környezetét, vagy a szomszédok arról számolnak be, hogy az állat sokat nyüszít, érdemes felkeresnünk az állatorvost, aki megoldásokat tud ajánlani kutyusunk szorongó viselkedésére. Mindig jutalmazzuk meg kedvencünket, ha jól viselkedik, így idővel megtanulhatják, hogy nincs mitől félniük.

 

Egészség

Mindig legyünk tekintettel kedvencünk viselkedésére, ugyanis a változások, mint például a megnövekedett vagy lecsökkent étvágy, a túlbuzgóság vagy letargikus viselkedés, a hízás vagy fogyás mind intő jel lehet és betegségre utalhat. Ha bármi gyanús viselkedést tapasztalunk, ne habozzunk és keressünk fel egy állatorvost.

Fontos hangsúlyozni, hogy az állatorvos felkeresésére nem csak akkor van szükség, ha kisállatunk beteg, hanem kellő energiát kell fordítani a megelőzésre, rendszeres oltások, féreghajtás és paraziták elleni védelem formájában, így sok veszélyes betegségtől óvhatjuk meg kedvencünket.

 

Szőrápolás

Jó gazdiként ne feledkezzünk meg kiskedvencünk szőrének ápolásáról sem, a rendszeres fésülés és fürdetés ugyanis segít a bőr és a szőr jó állapotának egész éves fenntartásában.

 

Eltűnés megelőzése

Magyarországon 2013 januárjától kötelező a kutyák mikrochippel történő ellátása. A mikrochip beültetése mellett úgy is megóvhatjuk kutyánkat az eltűnés okozta veszélytől, hogy az esti séták alkalmával világító nyakörvet adunk kedvencünkre.

Innen töltse le a macskák vakcinázásáról szóló tájékoztatónkat!

Megosztás Tetszik