Hogyan hűtsük le a kutyákat?

A hosszan tartó nagy melegben könnyen kaphat hőgutát kutyánk. Hogyan előzzük meg mindezt? Néhány praktikus tanács a Háziállat.hu-tól.

 

Árnyékos helyek

Ha kint az udvaron, kertben lakik kutyánk, nagyon figyeljünk arra, hogy hűvös-árnyékos helyre mindig legyen alkalma behúzódni. Előfordul, hogy ha talál erre alkalmas helyet, akkor ásni fog egy szép nagy gödröt magának, majd belefekszik. Ne bántsuk ezért, nagyon ügyesen segiteni próbált magán. Naponta többször adjunk friss, de nem hideg vizet. Ha szereti a vizet, a legmelegebb órákban óvatosan le is önthetjük. Először egyre vizesebb ruhával töröljük át, nehogy megijedjen a nyakába zúduló viztől.

 

Megfelelő sétaidőpont

A lakásban tartott kutyákkal könnyebb, ők mindig szem előtt vannak. Az ő esetükben nagyon fontos a séta idejének megválasztása. Kora reggel és késő este szánjunk időt hosszú sétára, napközben a lehető legrövidebb időt töltsön a kutya az utcán, akkor is kerüljük a követ, betont.

 

 

Ne igyon azonnal!

Egy ilyen kánikulai napon, ha mégis van kedve kedvencünknek hancúrozni, vigyázzunk, hogy semmit ne igyon mielőtt pihent volna. Még az állott viztől is meg tud fázni, torokgyulladást kaphat, köhöghet napokig

 

Megfelelő etetési időpont

Ilyenkor kutyánk étvágya is nagyon lecsökkenhet. Igyekezzetek a kora reggeli és a késő esti időben etetni.

 

Vízpart, úsztatás

Nagyon szerencsés az a kutyus és gazdája, akinek alkalma van olyan helyre menni, ahol úsztatni, fürdetni lehet a kutyát. Ilyenkor is legyünk nagyon óvatosak. A felhevült kutyát először pihentessük a parton, ugyanolyan egészségügyi szabályok vonatkoznak erre, mint az ember meggondolatlan vizbe ugrására.

 

Hűtés otthon

Aki viszont nagyvárosi körülmények között él, és nincs otthon légkondicionáló berendezése, azoknak is van jó megoldás. Létezik olyan matrac, amely a bele töltött zselés anyag segítségével - minden külön beavatkozás nélkül - hűti az arra ráfekvő kisállatot a nagy melegben. Használata nem igényel sem hideg vizet, sem elektromos áramot. A matrac hűtő hatását a kutya súlya aktiválja. Minden olyan területen, ahol a test érintkezik a matraccal hűl és a külső hőmérsékletnél 8-10 fokkal hűvösebb érzetet biztosít az állatnak.

Megosztás Tetszik