Hogyan gondoskodj idős kutyádról télen?

A téli tájkép szemkápráztatóan gyönyörű, főleg, ha a hó is leesik és ropog a csizmánk alatt. Egyes kutyák szeretik ezt az évszakot; imádnak hópehelyre vadászni, hógolyót elkapni, vagy csak a hóban futkározni. Az idősebb kutyák számára azonban ez az évszak nehéz is lehet. Ha kutyusunk már korosodik, és szeretnénk segíteni neki, hogy élvezhesse ezt a kedvezőtlen időszakot is, érdemes megfogadni a következő tippeket.

 

A legidősebb kutya, akiről tudunk - Max, a beagle-tacskó-terrier keverék - pontosan 29 évet és 282 napot élt. Persze hasonló nem fordul elő gyakran; ha egy kutya 10 év körüli, akkor határozottan mondhatjuk, hogy idősödik. De akár 5-6 év után is megjelenhetnek az öregedés első jelei, különösen a nagytestű kutyáknál, amelyek hamarabb öregednek, mint a kisebbek. Azért nem kell elkeseredni: sok esetben az idősebb kutyák szervezete ellenállóbb a betegségekkel szemben, köszönhetően megedzett immunrendszerüknek. Természetesen ezt csak az állatorvos által végzett vizsgálatokkal lehet kideríteni.

Megfelelő módszerekkel segíthetjük kutyánkat tovább élni, jó állapotban. Ehhez az alábbiakat kell észben tartani.

1. Az immunrendszer erősítése
Mindenekelőtt ne feledjük, hogy a globális felmelegedés miatt a telek kevésbé hidegek. Ezért a vírusok és baktériumok ilyenkor is nagyobb arányban vannak jelen, ami plusz egy ok az éves oltások nélkülözhetetlenségére. Állatorvosunk mindig segít kiválasztani a legmegfelelőbb oltási programot. Az öregedő kutyák esetében ugyanakkor érdemes fontolóra venni az innovatív kiegészítőket is, amelyek további lendületet adnak a gyengülő immunrendszernek. Aki aggódik a hideg idő miatt, az tegye sűrűbbé az állatorvosnál tett látogatásokat. Így mindig tudni fogja, hogy a védőoltások mellett szükséges-e bármi mást is adni a kutyának.

2. Nem szabad leállni a testmozgással!
Jelentsen akár csak egy rövid, 5-10 perces sétát egy nap – ez a kisállat igényétől függ -, de ragaszkodjunk egy kis testmozgáshoz még egy nagyon öreg kutya esetében is1. Ez az ízületek és az izmok átmozgatása mellett az agyat egyaránt edzésben tartja, ily módon lelassítható a mentális öregedés is. Miért ne próbálnánk megtanítani kutyánknak egy egyszerű, új trükköt? Lehet, hogy lelkesebb lesz, mint gondolnánk!

3. A helyes étrend
Számos tanulmány bizonyította már a kapcsolatot a kutyák étrendje és az élettartam és az életminőség között. Egyik közülük arra a következtetésre jutott, hogy a tápanyagbevitel 25 százalékos csökkentése is megnöveli az átlagos élettartamot, illetve késlelteti a krónikus betegségek tüneteinek megjelenését2. Csakúgy, mint egyes fajtáknak vagy egy kölyökkutyának, az idősebb kutyának is egyéni táplálkozási igényei vannak. Sőt, a különféle tápanyagok iránti szükséglet az évszakokkal is változik. Az állatorvos el tud igazítani abban, milyen étrendre van szüksége idős kutyánknak télen. Természetesen, ha az állat túlsúlyos vagy épp sovány, akkor még sürgetőbb a megfelelő étrend kidolgozása. Bízzunk az állatorvosnak és kérjük a segítségét.

4. Összpontosítsunk az adott problémára
Az öregedéssel számos egészségügyi probléma jelentkezhet a kutya életében is3,4. Ha például az egyik leggyakoribbal, ízületi problémával küzd, akkor óvatosan kell ütemezni a téli sétákat. Ezzel a progresszív degeneratív betegséggel nem bölcs dolog hosszasan kint tartózkodni a hidegben. Ugyanezt kell szem előtt tartani szívproblémák esetén is. Ha a szív nem képes hatékonyan pumpálni a vért és a folyadék egy része visszafolyik a szívbe, a tüdőbe és a mellkas üregébe, akkor nagyon fontos, hogy ne tegyük ki a kutya szívét a túlzott hideg veszélyének, ami még inkább nehezíti a szív dolgát. A veseelégtelenség is az idős kutyák tipikus problémája, és a megfelelő működés érdekében a veséket is melegen kell tartani. Kérjük ki az állatorvosunk javaslatát kutyánk egészségügyi problémáival és a hideg időjárással kapcsolatban!

Az öregedés elkerülhetetlen, de ettől még lehet szép és fájdalommentes. Tartsuk észben a fentieket, és soha ne felejtsük el, hogy hűséges, idősödő kutyánk szeret minket és számít ránk - és ő is mindent megtenne azért, hogy a mi idős éveinket a lehető legboldogabbá tegye!1 - Landsberg GM, Nichol J, Araujo JA. Cognitive dysfunction syndrome: a disease of canine and feline brain aging. Vet Clin North Am Small Anim Pract. 2012;42:749–768. , vii. [PubMed])
2 - Effects of diet restriction on life span and age-related changes in dogs." J Am Vet Med Assoc 220(9): 1315-1320.
3 - Keeping focused: sustained spatial selective visual attention is maintained in healthy old age.
Quigley C, Andersen SK, Müller MM Brain Res. 2012 Aug 21; 1469():24-34.
4 - Zanto T. P., Gazzaley A. (2014). “Attention and aging,” in The Oxford Handbook of Attention eds Nobre A. C., Kastner S., editors. (New York, NY: Oxford University Press; ) 927–971.

Megosztás Tetszik