Hogyan előzd meg, hogy kiskedvenced Grinccsé változzon? Hasznos tippek a kisállatbarát ünnepekhez

A karácsony nem csak nekünk izgalmas időszak, de kiskedvenceinknek is. Az ünnepek közeledtével egyre elfoglaltabbak vagyunk, és otthonunk szép lassan megtelik karácsonyi díszekkel és ajándékokkal, kisállatainkat a szokásosnál is kíváncsibbá téve. A sok újdonság felfedezése közben azonban könnyen slamasztikába kerülhetnek. A következőkben megosztunk néhány hasznos tanácsot, melyek segítségével kisállatbaráttá varázsolhatjátok az ünnepeket.

 

A karácsonyfa a lelke a téli ünnepeknek, ugyanakkor egyben a fő attrakció is kíváncsiskodó négylábú barátaink számára. Számos veszélyt rejthet számukra, ezért érdemes néhány tanácsot észben tartani. Ha élő fenyőfa mellett tesszük le a voksunkat, mindenképp ügyeljünk arra, hogy elegendő vizet biztosítsunk számára, hogy elkerüljük a tűlevelek hullását. Ezek ugyanis elfogyasztva komoly problémákat okozhatnak. Ha már megtaláltuk a tökéletes fenyőt és készen állunk a felállítására, mindenképp érdemes megfontolni a fa mennyezethez vagy ajtófélfához való rögzítését. Amennyiben kutyus van a háznál, a fenyőfát könnyedén kutyabiztossá tehetjük kisállatkapuval, vagy meg is tanítjuk kedvencünknek, hogy maradjon távol a fenyőfától. Ha pedig cicánk van? Nos, ez esetben sokkal nehezebb a dolgunk!A kisállatokat természetesen a díszek érdeklik a leginkább. Ha kisállatot tartunk a lakásban, akkor a díszítés során kerüljünk minden ehető, üvegből készült díszt, harangot, pattogatott kukorica füzért, fém kampót, karácsonyi égőt és angyalhajat. Fémkampó helyett válasszunk inkább műanyagot, a törékeny és veszélyes díszeket pedig helyettesítsük plüssből vagy műanyagból készültekkel. Ha mindenképpen szeretnénk karácsonyi fényeket és gyertyákat is használni, igyekezzünk őket úgy elhelyezni, hogy kiskedvenceink ne érjék el.

 Az ünnepi növények felbukkanása is könnyen sürgősségi állatorvos látogatáshoz vezethet, amennyiben kiskedvencünk megkaparintja őket. A legkedveltebbek, mint a hölgyliliom, nebáncsvirág, fagyöngy, ezüstfenyő, cédrus vagy magyal veszélyesek és mérgezőek lehetnek kiskedvenceink számára. A mikulásvirág szintén okozhat problémákat.
A karácsonyi buli szervezésekor is tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy kiskedvencünk biztonságban érezze magát! A vendégek, a hangzavar és a bulit övező izgalmak felizgathatják őket. Még az általában visszahúzódó kisállatok is idegessé válhatnak az otthoni forgatagban. Biztosítsunk nekik bejárást a lakás egy nyugodt, kényelmes helyiségébe, ahová elvonulhatnak, ha szeretnének. Fokozottan figyeljünk a kijáratokra. Fordítsunk extra figyelmet kisállatunkra, különösen, amikor vendégek érkeznek vagy távoznak - még akkor is, ha kiskedvencünk vendégekhez szokott.

A karácsonyi vacsora számunkra ugyan ínycsiklandó, de kisállatunk számára veszélyes is lehet. Győződjünk meg róla, hogy nincs lehetősége megkóstolni egyik fogást vagy süteményt sem. Miután végeztünk az étkezéssel vagy előkészítéssel, mindig pakoljunk el az asztalról, a konyhapultról és egyéb felszolgálási felületekről – a szemetet pedig gyűjtsük olyan helyen, ahol biztosan nem fér hozzá. A legfontosabb, hogy sose hagyjuk egyedül kiskedvenceinket a megterített asztallal!

 Ha pedig igazán nyugodtan szeretnénk készülődni, egyszerűen meg is taníthatjuk kutyusunkat a karácsonyfa feldíszítésére! :)

 

Mindezt észben tartva, kívánunk nyugodt, biztonságos és kellemes ünnepeket!

 

További ünnepi tippek és tanácsok archív cikkeinkben olvashatók:

 

Töltsd le PDF tájékoztatónkat a Háztartási balesetekről!

 

 

 

_____

Források:

https://petcentral.chewy.com/pet-parenting-holidays-how-to-pet-proof-your-christmas-tree/

https://www.avma.org/resources-tools/pet-owners/petcare/holiday-pet-safety

 

 

Megosztás Tetszik