Gazdi lettem

Ha egy szőrös apróságot látunk, akaratlanul arra gondolunk: nem is lehet olyan nehéz felnevelni egy ilyen cukiságot, nekem is menne, akkor miért ne?

Mi sem állítjuk, hogy ez a világ legnehezebb dolga, de mielőtt belevágunk a gazdi létbe, fontos tisztáznunk magunkban néhány dolgot, és az sem árt, ha nagyjából tudjuk, mihez kezdjünk, ha már az otthonunkban van az új jövevény.

 

Mielőtt végleges döntést hozunk, gondoljuk át, hogy az életvitelünkbe, az anyagi keretünkbe belefér-e egy élőlény nevelése, aki nem csak átutazó vendég az otthonunkban, hanem a társunk lesz, úgy 10-15 évig. 

 

Szükség lesz néhány dologra

 

Ha jól átgondoltuk, és úgy döntünk, kiskutyát vagy kiscicát hozunk a házhoz, akkor fel kell készülni az új kedvenc fogadására. Az alábbi listát segít az első nagybevásárlásban:

  • etető és itató tál
  • fekhely (ez lehet egy ruhadarabbal kibélelt papírdoboz is, de remek mosható kutya- és cicaágyakat is lehet már kapni)
  • koruknak megfelelő száraz- és nedves tápok
  • biztonságos, puha játék, amivel tudnak majd játszani
  • a kiskutyáknak készítsünk elő kutyapelenkát vagy újságpapírt, hogy minél hamarabb elkezdődhessen a szobatisztaságra nevelés
  • cica esetében ne felejtsünk el jó minőségű almot, és macskaalom tálcát venni

 

Ha nyuszi a választott:

  • szintén szükség lesz etető-itató tálra,
  • nyúlketrecre,
  • forgácsra vagy állatkereskedésben kapható gyékényalátétre,
  • alomtálra (amit a ketrecben kell elhelyezni).

 

Mire figyeljünk a lakásban?

 

Nem árt, ha előre kitaláljuk, hol fog lakni az új jövevény: ha a lakásban, akkor ereszkedjünk négykézlábra, és mérjük fel így a terepet, hol vannak olyan vezetékek, eszközök, amelyek veszélyt jelenthetnek számára. Minden értékest, tisztítószert tegyünk számára elérhetetlen helyre. Ha így teszünk, nem csak a baleseteknek vehetjük elejét, de megóvhatjuk a cuccainkat is. A kölyökállatok nagyon kíváncsiak, mindent megszaglásznak, megrágcsálnak és igen, gyakran meg is esznek, ezért különösen fontos, hogy biztonságos, tiszta környezetben tartsuk őket.

 

Mit adjunk enni az új jövevénynek?

 

Kényes kérdés és általában nagy dilemma a kezdő állattartók körében, de az etetés szempontjából a legjobb – mind a kiskutya, mind a kiscica számára –, ha eleinte azzal etetjük, amit addig kapott, amíg hozzánk került. Ha ezt képtelenség kinyomozni, akkor kérjük állatorvos véleményét.

 

Nagyon fontos, hogy csak fokozatosan szoktassuk át új eledelekre, és lényeges az is, hogy e folyamat során ügyeljünk az arányokra. 2-4 napig 75+25%-os arányban adjuk neki a régi és az új tápot, majd egy hétig 50+50%-os arányban, végül pedig már elég az új finomságot adni neki. Így nem lesz gond a váltással, és kíméled kedvenced gyomrát is. Tartsd észben, hogy féléves korukig napi 3-4 alkalommal is etetni kell a kiskutyusokat és cicókat, később ez leginkább a fajtájától függ, de jellemzően elég napi kétszeri étkezés. Ha házi kosztot is adnál nekik, akkor tiltólistásak a gyümölcsök, az édességek, és szárnyas hasadócsontok.

 

A nyuszik fő tápláléka a széna, illetve a külön nyulaknak gyártott táp. Nyers zöldséget bébi nyúlnak ne adjunk, ezeknek a bevezetését három hónapos koruktól fokozatosan kell elkezdeni. És ne feledjük – legyen szó cicáról, kutyáról vagy nyusziról –, mindig legyen friss vizük.

 

Mikor vigyük orvoshoz az új kedvenceket?

 

A hazaérkezést követően a kutyusnak adjunk pár napot, hogy megszokja az új helyét, de utána vigyük el állatorvoshoz, aki felméri az egészségügyi állapotát és elvégzi az esetleg szükséges gyógykezeléseket, ezt követően pedig el is kezdődhet az oltási program a legveszélyesebb betegségek ellen. Bizonyos megbetegedések megelőzésére ma már léteznek olyan vakcinák, amelyeket nem injekció formájában, hanem orron keresztül adnak be, ami kíméletesebb megoldás egy kiskutya számára.

 

A kiskutyák első oltásukat – amelyek kombinált formában is elérhetőek – általában 8 hetes korukban kapják meg szopornyica, illetve a parvovírusos bélgyulladás ellen, amelyek komoly veszélyt jelentenek a kölyökkutyákra. Ezzel egy időben féreghajtáson is keresztülesnek (az első féreghajtást három hetes korukban kapják), és a törvény által előírt, veszettség elleni oltásokat is ekkor kell elkezdeni. Az oltási program körülbelül 5 hónapos korukban ér véget, ez idő alatt a kedvencünk védetté válik a legtöbb kórokozó és fertőzés ellen.

 

A cicáknak bár nincs kötelező védőoltásuk, számukra is léteznek vakcinák, amelyek megvédik őket a kórokozóktól. Érdemes őket is elvinni egy állapotfelmérésre és egyeztetni az állatorvossal a nyolchetes koruk után adható oltásokkal kapcsolatban. Ha még nincs állatorvosunk, akkor itt lehet megnézni, hol van a hozzánk legközelebbi rendelő.

 

A kisállatok gondozásáról további hasznos információk találhatók letölthető kiadványainkban (pdf):

A fül ápolása

A szem ápolása

Háztartási balesetek

Alapszintű egészségügyi ellenőrzés

Nyulak ápolási útmutatója 

Macskák vakcinázásáról szóló tájékoztató

Megosztás Tetszik