Fülgyulladás – amit az egyik leggyakoribb kutyabetegségről tudni érdemes

A fülgyulladás a kutyák egyik leggyakoribb, ám szerencsére szakértő kezekben gyorsan gyógyítható betegsége. A vizet kedvelő, a lógófülű fajták, illetve a fülek belső felületén hosszabb szőrrel rendelkező kutyák hajlamosabbak a megbetegedésre, de jó, ha minden gazdi tisztában van a tünetekkel és a teendőkkel. A kezeletlen, elhanyagolt fülgyulladás ugyanis a hallás elvesztéséhez is vezethet.

 

Milyen az egészséges fül?
Érdemes rendszeresen ellenőrizni a kutyánk fülét, akkor is, ha egyébként semmilyen panaszra utaló tünetet nem tapasztalunk. Az egészséges fül tiszta, szagmentes, halvány rózsaszín, a fülzsír mennyisége minimális, a fültő megnyomása pedig nem okoz fájdalmat a kutyának.

 

Tünetek

Fülgyulladásra gyanakodhatunk, ha kutyánk:

  • a fejét és a fülét feltűnően vakarja,
  • a fejét gyakran rázza, oldalt odadörzsöli valamihez,
  • érzékeny a fülek érintésére, ingerültté válik,
  • füle kellemetlen szagú,
  • füle vagy a hallójárat nyálkahártyája duzzadt, piros,
  • fülében sötétbarna fülzsír halmozódik fel, vagy sötét váladékot veszünk benne észre, esetleg vérzik,
  • ferdén tartja a fejét, egyensúlyérzéke láthatóan romlik, nem tud egyenesen menni.

 

Gyakori kiváltó okok
Úszás, fürdetés révén a fülekbe került víz okozhat gondot. A kutya hallójárata ugyanis rendkívül szűk, nehezebben is szellőzik, a víz okozta nedvesebb környezetben pedig könnyen elszaporodnak a kórokozók.

 

A fülzsír, szőrdugó, szövettörmelék felgyülemlése mellett idegen testek hallójáratba ékelődése is okozhatja a gyulladást: gyakori gond a gazos területeken tett séták után fülbe került toklász, vagy bármilyen élősködő. 

 

Gyakran baktérium és gombafertőzés váltja ki a külső hallójárat és a középfül gyulladását.
Az allergia is hajlamosító tényező, az ebben szenvedő kutyáknak például közel kétharmada szenved élete során fülgyulladásban.

 

Előfordulhat továbbá az ún. atópiás fülgyulladás is, amikor a megbetegedés valós kiváltó oka nem meghatározható – a legtöbb esetben valamilyen immunrendszeri zavar áll a háttérben, vagy több tényező együttes hatása váltja ki a klinikai tüneteket.

 

Kezelés
A fülgyulladást kiváltó okok nagyon szerteágazóak, a baj forrását és a megfelelő kezelés módját éppen ezért minden esetben szakember feladata eldönteni. A fül váladékából vett minta tenyésztése után általában egyértelműen kimutatható, milyen baktérium vagy gomba okozza a megbetegedést, így a gyulladás célzott gyógykezeléssel, az állatorvos által felírt fülcseppekkel hatékonyan gyógyítható. Ha a fenti tünetek közül bármelyiket észleljük kutyánkon, ne kezdjünk házi praktikák alkalmazásába, ne halogassuk a szakszerű kezelés megkezdését. Mielőbb forduljunk állatorvoshoz, hiszen a fülgyulladás többnyire gyorsan gyógyítható, de az elhanyagolása a hallás elvesztéséhez vezethet.

 

Fülgyulladás, mint másodlagos tünet
Amennyiben tartós kezelés után sem javul a kutya állapota, vagy a kezelés végén gyorsan visszatér, alaposabb vizsgálatra van szükség. A fülgyulladás más, komolyabb problémára is utalhat, gyakran másodlagos tünetként, egyéb betegség kísérőjeként jelentkezik.

 

A fület érintő lehetséges betegségekről további hasznos információkat letölthető kiadványunkban talál (pdf).

Megosztás Tetszik