Ezt tegyük, ha a kutyánknál ízületi problémára utaló tünetet észlelünk

A felnőtt kutyák legalább 20 százalékát érinti ez a nem gyógyítható, ám kezelhető betegség. Ennél jóval több állat is érintett lehet, azonban sokan a kutya korának, súlyának tudják be a megváltozott mozgását, aktivitásának csökkenését. A hideg, változékony idő a tüneteket súlyosbíthatja. A gyulladással járó fájdalom szakszerű kezeléssel és életmód-változtatással csökkenthető, a kedvencünk életminősége jelentősen javítható.

 

Mik a tünetek?

Az ízületi gyulladás (artritisz) tüneteit hamar felismerhetjük, ha kellőképpen odafigyelünk a kutyánk mozgására. A betegségre gyanakodhatunk, ha a kedvencünk:

  • vonakodik a sétától, séta közben hamar elfárad, többször leül pihenni,
  • nehezére esik a lépcsőzés, az autóba való be- és kiugrás,
  • bicegve, lassan és óvatosan jár,
  • nehezen kel fel, a szokásosnál sokkal többet fekszik.

 

Az említett tüneteket sokan hajlamosak a kutyájuk idős korának vagy éppen súlyának betudni, pedig az időben történő felismerés kulcsfontosságú a későbbi kezelés sikerességéhez.

 

Hajlamosító tényezők

A kevés mozgás, a nem megfelelő táplálás és az ezzel járó túlsúly, illetve az idősebb kor mind hozzájárulhat a gyulladás kialakulásához. A hidegebb, változékony időjárás sem tesz jót a betegségnek; a tünetek súlyosbodhatnak, különösen szabadban tarott, kényelmes fekhelyet nélkülöző kutyáknál.

 

Megelőzés

A megelőzés nagyon fontos, hiszen aktív életmóddal, kornak és állapotnak megfelelő táplálással, valamint a testsúly kordában tartásával sokat tehetünk az ízületi gyulladás kivédése érdekében. A kényelmes, megfelelően szigetelő és alátámasztó fekhely is fontos. Lényeges továbbá, hogy a kutyánk fajtájához igazodó életteret biztosítsunk a kedvencünk számára, és figyelembe vegyük az esetleges kockázati tényezőket (kistestű, rövidlábú kutyák esetében például kerüljük a lépcsőzést).

 

Kezelés

Az ízületi problémák szakszerű, gyógyszeres kezeléssel jól karban tarthatók, de nekünk, gazdiknak is van feladatunk:

  • Az állatorvossal egyeztetve alakítsunk ki egy napi mozgásrutint – a kezelés során fontos a testmozgás, de erőltetni nem szabad, nehogy porckárosodás alakuljon ki.
  • Ha a kutyánk túlsúlyos, szakértő segítséggel fogjuk diétára a kedvencünket. A plusz kilók nagy nyomást helyeznek a kutyus ízületeire, így mihamarabb meg kell szabadítanunk tőlük a négylábút.
  • Egy kényelmes, párnázott fekhellyel jelentősen javíthatjuk kedvencünk kényelmét. A fekhely legyen min. 10 cm vastag szivacságy vagy bármilyen puha, tartós és az élősködőktől jól tisztántartható felület. Ne kelljen a kutyának nagyot ugrania vagy másznia, hogy elérje, mivel ezek ilyenkor jelentős fájdalommal járó mozgások.

 

Nem kell, hogy a korral járjon...

A középkorú és szenior kutyákra jellemző ízületi gyulladás mellett a vér csökkenő oxigén-szintje, valamint a lassuló szívműködés is levertséghez, a testmozgásra való hajlandóság csökkenéséhez, lassuló reflexekhez vezethet. Speciális gyógyszer segítségével azonban ezek a tünetek jelentősen enyhíthetők: az oxigénfelvétel fokozása és az energiaháztartás serkentése következtében kutyusunk szenior éveiben is élénk és mozgékony maradhat. Az idős kutyák gondozásáról további hasznos információk találhatóak letölthető kiadványunkban.

Megosztás Tetszik