Egyetlen szúrás életet menthet!

Az éves oltási program követése nem csak kedvenceink egészsége miatt fontos. A közismert veszettségen túl számos más, emberre is veszélyes betegség létezik, amit alapimmunizálás hiányában kutyánktól, macskánktól mi is elkaphatunk. A zoonózis, azaz az állatról emberre terjedő betegségek skálája ráadásul igen széles. Ezek közül csak egy az egyik legrettegettebb betegség, a leptospirózis, ami főleg tavasszal és nyáron veszélyes.

 

Mi az a leptospirózis?

A leptospirózis egy baktérium okozta betegség, amely több állatfajt, és az embert is érinti világszerte. Hazánkban évente 30-40 új emberi esetet diagnosztizálnak annak ellenére, hogy Magyarországon elvileg csak kis mértékben adottak a járvány terjedéséhez szükséges feltételek (trópusi éghajlat, pangó állóvizek, gyenge higiénia, áradások). Az állott vizekben, pocsolyákban, lassú patakokban a jó idő beálltával elszaporodhatnak a leptospirózisért felelős baktériumok, amelyek az állat szervezetébe kerülve betegséget okoznak.

 

 

Veszélyben a kutyám?

A betegséget a rágcsálók, egerek, patkányok terjesztik, akik az állóvizeket, tócsákat, ivóvizet, kint hagyott táplálékot vizeletükkel szennyezik. Szinte minden kutya esetén felmerül valamilyen szintű lehetősége a betegségnek. Magas a kockázat olyan esetekben, ahol valószínű a gyakori érintkezés rágcsálókkal, például gazdaságokban élő kutyáknál, vagy vadász- és terelőkutyáknál. Gyakoribb a fertőzés továbbá a rendszeresen kiránduló vagy olyan állatoknál is, amelyek álló vagy lassan folyó természetes vizekhez könnyen hozzáférnek. Nem szabad megfeledkezni a városok utcáin kialakuló pocsolyákról sem egy-egy eső után, hisz a rágcsálók ezeket is fertőzhetik.

 

 

Mik a tünetek?

A lappangási idő 4-12 nap. Kutyánál a klinikai tünetek alapján nehéz felismerni a betegséget a korai stádiumban, mivel ilyenkor csak bizonytalan és nem specifikus tünetek jelentkeznek, mint például láz, étvágytalanság és sárgaság. A leptospirózis potenciálisan végzetes máj és/vagy veseelégtelenséggé fejlődhet, ha nem sikerül időben kezelni. Nemrégiben új klinikai formákat is leírtak a leptospirózissal kapcsolatban, például a tüdővérzéses szindrómát.

 

 

Emberre is veszélyes?

Igen, a fertőzés vérrel (harapással), de fertőzött vizelettel is átvihető az emberre. A gyakoribb Leptospira icterohaemorrhagiae nevű baktérium komoly, akár végzetes betegséget okozhat kutyánál és embernél egyaránt. A baktériumok a vízen, majd a bőrön át jutnak a szervezetbe és fertőzhetik az embert és a kutyát is. A betegség lázzal, hányással, hasi fájdalmakkal, akár sárgasággal járhat, és halálos is lehet.

 

 

Hogyan védekezhetünk a rettegett betegség ellen? 

Egész tavasszal és nyáron minden vízi szórakozástól, kisebb lefetyeléstől megfosztani a kutyát lehetetlen. A betegség ellen azonban létezik korszerű védőoltás, amely biztonságos védelmet nyújt. Egyes országokban ráadásul kötelező is vakcinázni a betegség ellen, hiszen a fertőzésveszélynek közegészségügyi jelentősége van, tekintve, hogy fennáll az emberi megbetegedés lehetősége. A legújabb kutatások szerint két új leptospira törzs is megjelent, de az új, négykomponensű vakcina szerencsére már ezek ellen is védelmet nyújt. A leptospirózis elleni vakcinázás a kombinált oltás részeként kiskutyánk 8-12 hetes korában, majd évente egyszer ajánlott.

 

                                                 

Oltási program, ami garancia az egészségre

A kutyák és macskák számára ajánlott éves oltási program követése több szempontból fontos. Nem csupán kedvencünk életét menthetjük meg szó szerint egy szúrással, de az egész család egészsége szempontjából nélkülözhetetlen. Ez különösen igaz, ha gyengébb immunrendszerű kisgyermekek, illetve idős emberek érintkeznek gyakran az állatokkal.  Nem is beszélve arról, hogy egy-egy súlyos, életveszélyes betegség kezelése rengeteg költséggel és stresszel jár.

Az állat számára ideális éves ajánlott oltási programot az állatorvos szakmai tudása alapján állítja össze kedvencünknek.. A kutyák számára ma már elérhető olyan komplett program, amely garanciát is vállal az alapimmunizálásra. Ha ugyanis az előírt vakcinázási protokoll ellenére olyan kórban betegszik meg a kutya, ami ellen a vakcinának védettséget kellett volna biztosítania, a felmerülő kezelési költségeket bizonyos keretek között vállalja az oltóanyag gyártója.

 

 

Mit jelent a garancia a kutyavakcináknál?

https://www.youtube.com/watch?v=IR_cJNhR2FY

 

Innen töltse le a macskák vakcinázásáról szóló tájékoztatónkat!

Megosztás Tetszik