Egészséges látás a boldog életért: ismerd fel a 4 leggyakoribb szemproblémát, ami kutyusodat fenyegetheti

Proaktivitással és időben elkezdett kezeléssel a maradandó károsodás elkerülhető. A kutyák legfontosabb érzékszerve az orr, de ez persze nem jelenti azt, hogy a látásukra ne lenne ugyanolyan nagy szükségük, mint nekünk. A problémák, mint a szaruhártyafekély, a glaukóma, a száraz szem vagy a szürkehályog, az ő látásukat is fenyegetik, és ha a jeleket nem szúrod ki időben, vagy ha a kezelés későn veszi kezdetét, akkor kiskedvenced komoly fájdalmakat és kellemetlenségeket élhet át, sőt látását részlegesen vagy teljesen is elveszítheti. Ám ha tudod, mire kell rendszeresen figyelned, és melyek a leggyakoribb szembetegségek, akkor mindezek gyógyíthatók, vagy, ami még jobb, teljesen megelőzhetők.

 

Mik a tünetek, és hogyan lehet észrevenni őket?

Amikor a saját szemünkkel van baj, azt rögtön észrevesszük, csakhogy egy kutya vagy macska esetében ez nem feltétlenül olyan látványos. Légy proaktív, folyamatosan ellenőrizd az állatod szemét, hogy mielőbb azonosíthasd az elváltozásokat, legyen az váladékozás, a szaruhártya elhomályosodása, vörös, duzzadt szemhéjak, vagy bármi egyéb (az alábbiakban bővebben kitérünk a tünetekre). Ha bármilyen gyanús változást észlelsz, az első lépés, hogy fordulj az állatorvoshoz. Ne próbáld kisállatod szemét otthon kikevert gyógyszerekkel kezelni, vagy a barátodtól hallott tanácsok alapján eljárni – hacsak nem profi állatorvos.

A legbiztonságosabb módszer persze az, ha rendszeres szemkontrollokra viszed a kutyádat. Ily módon lehet kezelni a szemproblémákat már a tünetek megjelenése előtt. A klinikai vizsgálat általában gyors és nem okoz jelentős stresszt az állat számára. Ne hezitálj: foglalj időpontot az állatszemésznél még ma!

Melyek a leggyakoribb szemproblémák?

Száraz szem-szindróma - Keratoconjunctivitis Sicca (KCS)
Mint a neve is mondja, ez a rendellenesség a szaruhártya kiszáradásából adódik, a nem megfelelő könnytermelés miatt. Jellemző tünetei a tartós, sűrű váladékozás, a kivörösödött szem, és a szaruhártya bármilyen látható elváltozásai. Nagyon fájdalmas lehet, és súlyosan befolyásolhatja kisállatod látását is. Ennek az állapotnak a kezelésére általában szemgyógyszereket ír fel az állatorvos.
A száraz szem-szindrómára hajlamosabb kutyafajta a beagle, a yorkshire terrier, a west highland white terrier, a schnauzer, a spániel, és még sok más1. Bár a száraz szem-szindróma a macskáknál viszonylag ritka, de úgy tűnik, a nőstények hajlamosabbak rá, mint a kandúrok2.

Szaruhártya fekély
Ha kisállatod fokozott könnyezéssel, elszíneződött váladékozással, ködös, vöröses szemmel és hunyorgással küzd, annak oka lehet a szaruhártya fekély is, amelynek számos oka közül a leggyakoribb a szemet ért ütés, sérülés. Ezért mindig tartsd megfigyelés alatt kutyád szemét, ha valamilyen baleset érte.
A szaruhártya fekély a fent említett száraz szem szindróma következménye is lehet. Kezelése akár műtéti beavatkozást is jelenthet.

A lapos orrú és arcú kutyák és macskák hajlamosabbak erre a sérülésre3. Így például a mopszok, a boston terrierek, a pekingi palotakutyák, a perzsa és himalája macskák gazdáinak kell fokozottan figyelniük.

Glaukóma
A glaukómát a szem belső nyomásának növekedése okozza. Tünete lehet a kékes vagy ködös szaruhártya, a szem fehér részén jelentkező komoly vörösség és a kitágult pupilla. Gyorsan kell cselekedni, mert ha a szemnyomást 12-24 órán belül nem csökkentik, akkor az állat részben vagy akár teljesen megvakulhat, a glaukóma súlyosságától függően.

Az elsődleges glaukóma sok esetben örökletes é soka a könnycsatorna rendellenes formája. A nagyobb kockázatnak kitett fajták a basset hound, a welsh springer spániel, a cocker spániel, a szibériai husky, a dán dog, a simaszőrű retriever és még sok más4.

Szürkehályog
A szürkehályog a szemlencsék részleges vagy teljes elhomályosulása. Először gyakran csak az egyik szem szélén jelentkezik, egyáltalán nem okozva látásproblémát. Az idő múlásával azonban rosszabbodhat, és végül vakságot is okozhat, ha nem kezelik időben. Kutyáknál jellemzően öröklődik5.
A tünetek: kékes, szürke vagy fehér réteg a szemben, az állat vonakodik lépcsőn mászni vagy bútorra ugrani, illetve ügyetlenül mozog, bukdácsol6.

A kezelés leggyakoribb módja az érintett szemlencse műtéti eltávolítása. Ha nem került sor műtétre, akkor viszont rendkívül fontos a szem rendszeres kontrollja, mivel további komplikációk, például glaukóma is kialakulhat belőle.

A simaszőrű foxterrier, az amerikai cocker spániel, a havannai pincs, az uszkár és még sok más kutyafajta hajlamos a szürkehályogra.

A legfontosabb tehát az, hogy megelőzés gyanánt megfelelően tápláld a kisállatodat, és rendszeresen ellenőrizd a szemét. Azonnal hívd fel az állatorvosot, ha elváltozást veszel észre, mert a szem rendellenességeit nem mindig könnyű gyógyítani. Általában krónikusak és hosszú távú kezelést igényelnek, de a helyes óvintézkedésekkel és eljárásokkal elejét veheted a maradandó károsodásoknak.


1 - https://vcahospitals.com/know-your-pet/keratoconjunctivitis-sicca-kcs-or-dry-eye-in-dogs
2 - https://www.petmd.com/cat/conditions/eyes/c_ct_keratoconjunctivitis_sicca
3 - http://www.pethealthnetwork.com/dog-health/dog-diseases-conditions-a-z/corneal-ulceration-dogs
4- https://www.willows.uk.net/specialist-services/pet-health-information/ophthalmology/glaucoma
5 - http://www.pethealthnetwork.com/cat-health/cat-diseases-conditions-a-z/cataracts-cats
6 - http://www.pethealthnetwork.com/dog-health/dog-diseases-conditions-a-z/cataracts-dogs

Megosztás Tetszik