Biztonságos ünnepeket! Így vigyázzunk kedvenceinkre az ünnepek alatt

A karácsony és a szilveszter a vidám összejövetelekről, a hatalmas lakomákról és vidámságról szól, négylábú kedvenceink számára azonban az év legveszélyesebb napjai ezek. Íme pár tipp, hogyan óvhatjuk meg kutyánkat, cicánkat a leggyakoribb ünnepi balesetektől.

 

1. Az ünnep nem csak nekünk lehet stresszes

A karácsonyi készülődéssel járó rohanás, az utazások nem csak a gazdik számára tehetik stresszessé az ünnepeket. Kedvencünknek nagy szerencséje van, ha a karácsonyt és a szilvesztert a család otthon tölti. Az ünnepek alatti gyakori és hosszabb távollét ugyanis szeparációs szorongást is kiválthat kutyánkból, és az egyedüllétet talán jobban tűrő macskákból is. A kutyák alapvetően társas lények, többnyire nem viselik jól a magányt, ezért ha a hosszas rokonlátogatások után szokatlan viselkedést, például szétrágott cipőket észlelünk, gyanakodhatunk stresszre. Ugyanakkor a gyakori, sok vendéges látogatások a kutyáknál, macskáknál éppen a birodalmuk határának megsértése miatt válthat ki hasonló reakciókat.

 

A stressz kockázata fokozottan jelen van az év utolsó napján, ami a kedvencek számára az egyik legveszélyesebb nap.  Szilveszter éjjel tűnik el a legtöbb kutya, akik ijedtükben oldanak kereket. A folyamatos, zajos petárdázás és tűzijáték olyan szintű feszültséget és félelmet gerjeszthetnek az állatban, aminek csökkentésére érdemes időben felkészülni. Ha tehetjük, tartsuk zárt, minél csendesebb, biztonságos környezetben kedvencünket erre az éjszakára.

 

Ha kedvencünkön ilyenkor a fokozott stressz jeleit tapasztaljuk, kérhetünk nyugtató hatású készítményt állatorvosunktól. Amennyiben előre tudjuk, hogy rövid időtartamú stresszhatás éri majd a kutyát, macskát, úgy előre fel tudjuk készíteni, a várható stresszfaktor megjelenése előtt egy-két nappal. Ettől kedvencünk nyugodtabb lesz és a stresszhelyzet kevésbé fogja megviselni. A Zylkéne nevű nyugtató hatású készítmény viselkedésterápiás célokra is használható.

 

 

2. Kisállatokra veszélyes ünnepi csemegék

Sajnos az ünnepek alatt gyakoriak a mérgezések, mert amíg nekünk „csak” a mértékletességre kell koncentrálunk a lakomák során, számos ünnepi étel kifejezetten veszélyes lehet a kutyákra, macskákra nézve. A karácsonyi édességek, különösen a csokoládéval, nyírfacukorral, alkohollal készült sütemények nagyon károsak a kutyára nézve! Ha vendégeket várunk, kérjük meg őket, semmiképpen ne adjanak nyalánkságot kutyánknak, macskánknak, még ha kérne is tőlük. Tegyük az ételeket biztonságos, nem elérhető helyre, ne hagyjunk például szaloncukrot, csokoládét alacsony dohányzóasztalon.

 

A kutyákra nézve mérgező még az alkohol, a hagyma, a citrusfélék, sőt, még az illóolajok is! Az éppen kelő tészta az élesztő miatt gyomorelzáródást okozhat, az avokádó, a mazsola és némely szőlőfajta pedig veseelégtelenséghez vezet a kutyusoknál. Figyeljünk a karácsony után megmaradt ételekre, ellenőrzés nélkül ne adjuk ezeket kedvenceinknek, hiszen a penészes ételek is veszélyesek lehetnek.

 

 

3. Kutya-cica biztos karácsonyfa tippek

Ha cicánk, kutyánk hajlamos a fára „támadni”, érdemes a karácsonyfát a sarokba állítani, így legalább két oldalról védve lesz a mancsok elől. Jó jelző megoldás lehet egy apró kavicsokkal telerakott üres italosdoboz felkötése a fa alsó, de el nem érhető részére, amely megzördül, ha illetéktelen betolakodó próbálkozik. A faágak vonzó rágcsálni valónak tűnhetnek, ám a fenyőgyanta és az esetlegesen lenyelt, irritáló tűlevelek is komoly gondokat okozhatnak.

 

A karácsonyfaizzók a fa legveszélyesebb részei, hiszen a vezetéket elrágva komoly sérüléseket okozhatnak kotnyeles kedvenceinknek. Érdemes elemes LED izzósort vásárolni, amelyet így nem kell levezetni a földig, és az égőket olyan magasan elhelyezni, ahol a cica, kutya nem éri el kényelmesen. Hasonlóan nem célszerű gyertyákat a farkincák magasságában elhelyezni.

 

Vigyázzunk a törékeny, csillogó díszekkel a fa alsó részén, ezek összetörve nem csak nekünk, de kutyánk, cicánk mancsain és szájüregében is fájdalmat okozhatnak.

 

Megosztás Tetszik