Az első és kihagyhatatlan lépés a kisállat örökbefogadáshoz: december 9. az állatgyógyászat világnapja

A szeretet és az együttérzés ünnepének közeledtével ma már mind többen gondolkodnak kisállatok örökbefogadásán, akár menhelyről, akár az utcáról. Ez egy példaértékű döntés, feltételezve, hogy a leendő gazdi rendelkezik az állat gondozásához megfelelő körülményekkel. Azonban nem lehet eléggé hangsúlyozni az állatorvos meglátogatásának fontosságát, az állatgyógyászat világnapján a Kisállatorvos.hu szakértője ezzel kapcsolatban árul el fontos tudnivalókat.

 

Miért az állatorvos kiválasztása az első és legfontosabb?

Amennyiben nem hirtelen ötlettől vezérelve, az utcáról tervezünk állatot befogadni, érdemes először az állatorvossal egyeztetni, hogy mely fajta, méret és tulajdonságok a legideálisabbak az életkörülményeinkhez.

Továbbá az állat hordozhat olyan betegségeket, melyeket nem veszünk észre, mivel a kór kezdeti szakaszában tünetmentes, vagy mivel egy látszólag ártalmatlan jelről nem gondolnánk, hogy tünet - például, ha az állat több vizet iszik, mint általában1. A szakember tanácsot tud adni a kisállat oltási programjával kapcsolatban, így elkerülhetők a különféle - egyes esetekben akár halálos - fertőzések is. Emellett elengedhetetlen tájékozódni a kötelező oltásokról és a mikrochipről is.

Ezen kívül léteznek láthatatlan vagy alig felismerhető paraziták is. A belső élősködők, például a különféle férgek, emésztési problémákat okozhatnak, vagy károsíthatják az idegrendszert, ráadásul az embert is megfertőzhetik2. Mindezek elkerülése érdekében a kisállatnak rendszeres kezelésre van szüksége, ha pedig az endoparaziták már jelen vannak, akkor szakmai segítség kell a kiirtásukhoz.

Az orvosi tanácsok azonban döntő fontosságúak olyan külső élősködők esetében is, mint például a kullancsok vagy a bolhák. Melyik rágótablettát, cseppet vagy nyakörvet érdemes megvásárolni? Mit kell elkerülni?

Észben kell tartanunk a fogproblémákat is. Az állatok nem tudják elmondani, ha fáj a foguk vagy sérült az ínyük, emellett a szájhigiénia nélkülözhetetlen, mivel ennek hiánya a kiskedvenc immunrendszerének gyengülését is előidézheti. Nem is beszélve a baktériumokról, amelyek potenciálisan átkerülhetnek az emberekbe, vagy a rossz szájszagról.

Végül, de nem utolsó sorban, ha a kisállat balesetet szenved vagy rohamot kap, minden perc számít - ebben az esetben nem érdemes az értékes időt címek, telefonszámok és nyitvatartási idők keresgélésével tölteni.

Hogyan válasszunk állatorvost?

Az állatorvos kiválasztásának egyik első lépése a lakhelyhez közeli (vagy nem nagyon távoli) rendelők kiválasztása, hiszen a távolság vészhelyzet esetén rengeteget számíthat.

Második lépésként érdemes körbekérdezni kisállat-tartó ismerőseinknél, hogy az ő állatorvosukat mennyire könnyű elérni, milyen élményeik vannak a vizsgálatokról és a kezelésekről, mennyire volt segítőkész és türelmes az orvos.

Az Állatorvos Kereső segítségével pedig térkép segítségével fedezhetjük fel a közeli rendelőket.

Mi történik a rendelőben?

Az állatorvosoknak, különösen a kisállat-orvosoknak gyakran van dolguk első alkalmas látogatókkal és éves ellenőrzésekkel. De nem mindig. Feladatuk olykor nehéz és stresszes, sokszor kell túlórázniuk és erkölcsileg nehéz döntéseket meghozniuk. Ezért is fontos tisztelni az állatorvost, még akkor is, ha olyat mond, amit nem szívesen hallunk, ha a vártnál hosszabb időt kell a rendelőben tölteni, vagy ha az egész látogatást meghosszabbítják a négylábú páciens alapos diagnosztizálásához szükséges vizsgálatok.
“Ha kérdésed van, kérdezz nyugodtan, soha ne zavarjon, ha nem tudsz valamit! És még egy dolog: amíg kiskedvenced nem kapta meg az összes védőoltást, addig ne engedd, hogy az állatorvosnál másokkal érintkezzen. Ne tedd a padlóra, ne hagyd, hogy megérintse a falat; tartsd a karodban! Így további fertőzéseket nem szedhet össze.”- mondta Michal Ceregrzyn, a Kisállatorvos.hu szakértője.

Fontos felkészülni, hogy az oltások vagy kezelések pénzbe kerülnek, éves terveket kell felállítani a következő védőoltás, vér- vagy vizeletvizsgálat időpontjairól, de akár egy szigorú étrendterv is képbe kerülhet. Nem szabad elfelejteni, hogy egy kisállat tartása rendszeres pénz-, idő- és energiaköltségeket jelent.

Közeledve a karácsonyhoz, zökkenőmentes és örömteli örökbefogadást kívánunk! Ne feledd: ha tisztában vagy a felelősségeddel, és rendszeresen ellátogatsz az állatorvoshoz, akkor rengeteg boldog és tartalmas évet tölthetsz együtt az új családtagoddal.

Megosztás Tetszik