Az egyik leggyakoribb endokrinológiai betegség: a pajzsmirigy alulműködés

A hiányos pajzsmirigyműködés, vagy más néven hipotireózis, az egyik leggyakrabban előforduló endokrinológiai zavar a kutyák körében – felmérések szerint minden 150. állat küzd a betegséggel. Szerencsére, ha időben azonosítjuk és kezeltetjük, nem jelent súlyos veszélyt a kedvencünknek.

 

Mik a pajzsmirigy alulműködés tünetei?

A kutyák pajzsmirigy problémája általában a bőr és szőr elváltozásából vehető észre: a szőrzet durvává válik vagy elvékonyodik és kihullik, a bőrre pedig fokozott hámlás jellemző. Előfordul, hogy ezek a tünetek csak a kutya farki részén jelennek meg, ezt hívjuk patkányfaroknak.A betegségnek azonban nem csak bőrgyógyászati tünetei vannak, jellemző a kiskedvencünk hirtelen elhízása is. A súlynövekedés azonban csak akkor jelent rosszat, ha az állat ugyanannyit eszik és mozog, mint azelőtt. A pajzsmirigy alulműködésben szenvedő kutyáknál gyakran előfordul még a bágyadtság, a mozgás iránti hirtelen érdektelenség. Ezt természetesen más betegség is okozhatja, sőt, az is lehet, hogy teljesen ártalmatlan, de feltétlenül vizsgáltassuk ki kedvencünket, ha ilyesmit tapasztalunk. Az intő jelek közé tartozik még az arcidegbénulás, a fejoldaltartás és a nyelési zavarok.

 

Milyen kutyák vannak fokozott veszélyben?

Leggyakrabban a 4 és 10 év közötti állatok küzdenek ezzel a betegséggel, de nem csak rájuk jellemző. Néhány hetes kölyköknél is jelentkezhet, amely elmaradott fizikai és mentális fejlődéssel jár.

 

Bár egyes kutyafajták (a golden retrieverek, a boxerek, az uszkárok, a szetterek, a huskyk, a cocker spánielek, a malamutok és a máltai selyemkutyák) az átlagosnál hajlamosabbak a betegségre, bármely más fajta esetében is fennáll a megbetegedés veszélye.


A betegség megelőzése és kezelése

Minél korábban felismerjük a problémát, annál könnyebben és eredményesebben kezelhető. Emiatt fontos, hogy alaposan tájékozódjunk az esetleg felmerülő tünetekről, hogy időben felmérjük, ha szakemberhez szükséges fordulni. A tünetek azonban csak akkor jelentkeznek, amikor már a pajzsmirigy szövetek 75 százaléka elpusztult, így kedvencünk egészségének megőrzése érdekében nélkülözhetetlen a rendszeres állatorvosi kontroll.

 

Ha már kialakult a betegség, szükségessé válik gyógyszer adagolása kedvencünknek egész életén át. Ez első hallásra bonyolultnak tűnik, de létezik mind az állat, mind pedig a gazdája számára kényelmes megoldás: egy kis mennyiségű, folyadék alapú gyógyszer, amelyet napi egyszer kell beadni.

Megosztás Tetszik