Az 5 leghosszabb átlagéletkorral rendelkező kutya– és macskafajta

Legyen szó akár kutyáról, akár cicáról, négylábú társaink a család fontos tagjai, így mindenki azt szeretné, hogy a lehető legtovább velünk maradjanak. A legtöbb kutyafajta átlagéletkora 11-13 év, a kistestű fajták viszont akár 20 évig is a család hangos tagjai lehetnek. Akárcsak a szintén 20 évre számító néhány különleges macskafajta.

 

Macskák

1. Karthauzi
A szürkebundás szír macskától származó cicafajta akár 20 évig is a család büszkesége lehet. Ezt az ősi fajtát már az 1500-as évekből fennmaradt források is megemlítik, a karthauzi szerzetesektől eredő nevét azonban csak 100 évvel később kapta. Nagyon családcentrikus, tanulékony, játékos macskafajta.

 

2. Balinéz
Az átlagosan 20 évig élő balinéz macskát hosszú szőrű sziámiként is ismerik, de nevével ellentétben nem Bali szigetéről, hanem az Egyesült Államokból származik, ahol az 1950-es években kezdték tenyészteni. Önálló fajtaként ezt a nagyon fürge, kecses cicát csak 1964-ben ismerték el.

 

3. Ragdoll
A perzsa és a burmai keresztezéséből született fajtát az 1960-as évek óta tenyésztik az Egyesült Államokban. Közel 20 évig is társa lehet gazdájának, ám mivel túlontúl kedves, barátkozó, hajlamos a szökésre, majd idegenekhez csapódik. A kutyákkal kiválóan megértik egymást.

 

4. Egyiptomi mau
A Kairó környékéről származó fajta élettartama átlagosan 19 év, ráadásul a leggyorsabb a házimacskák között – akár 48 km/h sebességgel is fut. Egyenesen az ókori szent egyiptomi macskák leszármazottjának tartják. Az 1950-es évek végén kezdték az Egyesült Államokban tenyészteni, megmentve ezzel a fajtát a kihalástól.

 

5. Szavanna macska
A szavanna macska hosszú várható élettartama mellett termetéről nevezetes, a legnagyobb házimacska-fajta. Termetéhez temperamentum is társul, igen agresszív tud lenni, különösen akkor, ha más macska vagy kutya van a családban. Kisgyerek mellé nem ajánlott. Egzotikus küllemű, kifejezetten tanulékony, átlagosan 19 évig él. Csak 1986 óta tenyésztik az Egyesült Államokban.

 

Kutyák

1. Csivava
A listát nem meglepő módon a világ legkisebb termetű fajtája, a mexikói gyökerű csivava vezeti. Mind a gyerekek, mind az idősebb gazdik kiváló társa, akár 20 évig is hű barátunk lehet.

 

2. Yorkshire terrier
Az észak-angliai Yorkshire-ból származó kistestű kutyát eredetileg egerészésre tenyésztették ki a textilüzletek tulajdonosai. Termete miatt az egér kisebb sikerrel úszta meg ép bőrrel a vadászatot. Kiváló jelzőkutya, de aránylag sokat ugat, néha minden ok nélkül is. Természetesen neveléssel ezen sokat lehet javítani. 20 éves életkorra is számíthat.

 

3. Pomerániai törpespicc
A terápiás és sportkutyaként is népszerű német fajta 12-16 évig is a család része lehet. Méreteivel egyenesen szembe megy magabiztossága, nagyon határozott, vidám fellépésű kutya, jól tanítható. Ugatni ő is nagyon szeret.

 

4. Tacskó
Bár a szintén német eredetű tacskók átlagosan 15 éves élettartamra számíthatnak, a rekordot jócskán megdöntötte egy Chanel nevű tacsi, aki 21 évet élt. Bár nagyon okos és tanulékony, híresen makacs és akaratos fajta. Erős benne a vadászösztön, termete ellenére nem szereti, ha játékként tekintenek rá, ahogy az idegeneket sem zárja gyorsan a szívébe.

 

5. Toy uszkár
A kimagaslóan aktív – sokak szerint hiperaktív – fajta átlagosan 15 évig él, ám a rekorder a maga 20 évével egy Seamus nevű uszkár volt. Kertbe, csak házőrzésre nem ajánlott fajta, mert nagyon szoros kapcsolatra vágyik gazdájával. Folyamatos jelenlétet és foglalkozást igényel. Ezt meg is hálálja, kimagaslóan értelmes, jól tanítható fajta.

 

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy kutyánk az átlagosnál hosszabb ideig lehet legjobb barátunk, fontos, hogy korának megfelelően gondoskodjunk róla. Ez pedig nem csak a megfelelő táplálást jelenti. Ekkor már félévente látogassuk meg az állatorvost. A korral párhuzamosan csökken a vér oxigén-szintje, lelassul a szívműködés, csökken az éberség, a testmozgásra való hajlandóság. Az állatorvos tudja megállapítani, hogy korral járó problémáról vagy gyógyszeres kezeléssel megszüntethető betegségről van-e szó.

 

Az idős kutyák gondozásáról további hasznos információk találhatóak letölthető kiadványunkban (pdf).

 

További állatorvosi információk a kutyák öregkori betegségeiről:
Mit lehet tenni az idősödő kutyák kialakuló problémái ellen?
Milyen betegségei lehetnek egy idősödő kutyának?
Hogy működik és mire jó a Karsivan?
Milyen idős kutyáknak ajánlott a Karsivan?

Megosztás Tetszik