Apró, de halálos: védjük kedvencünket egész évben a bolháktól és kullancsoktól

A kullancsok és bolhák apró élőlények, de a méretük senkit se tévesszen meg – nemcsak, hogy sok bosszúságot okoznak a gazdáknak, de akár az állatok életét fenyegethetik, ezen felül pedig akár az embereket is megbetegíthetik. Felelősségteljes állattartóként tisztában kell lennünk a paraziták jelentette veszélyekkel, így elengedhetetlen, hogy folyamatosan bővítsük tudásunkat az élősködők által hordozott betegségekről, és hogy milyen készítményekkel tudjuk hatékonyan megvédeni tőlük kutyánkat és macskánkat. A tudatos parazita elleni védekezés a boldogan együtt töltött évek záloga.

 

A jó idő beköszöntével szeretünk minél gyakrabban kilátogatni a szabadba két- és négylábú barátainkkal. Ezeket az alkalmakat azonban nem szeretjük a különböző betegségektől való félelemben tölteni – a zöld területeken pedig nemcsak vadak, madarak, őzek és nyulak fordulnak elő, hanem olyan komoly, gyakran halálos betegségeket okozó élősködők, mint a kullancsok és bolhák. Ezért minden séta és kirándulás előtt gondoskodunk róla, hogy mi magunk és kedvencünk is megfelelően védve legyen a nem kívánatos fertőzésektől.


Hogy ne rontsa el a betegségektől való félelem a szabadban töltött időt?

Néhány évvel ezelőtt a gazdiknak csak tavasztól őszig kellett a kullancsok elleni védelemmel foglalkozniuk, hiszen ezek a paraziták nem élték túl a téli hideget és fagyokat. Mára azonban a klímaváltozás nemcsak az emberek mindennapjaira van hatással, de a kullancsok életciklusát is megváltoztatta. A szezonális védekezés helyett így egész éves rutinra van szükség, hogy megvédjük kisállatunkat a kullancs inváziótól, akkor is, ha éppen fertőzött területeken járunk. Mit jelent a fertőzött terület? A kullancsok elsősorban a füves és fás területeket kedvelik, de a kevésbé kézenfekvő helyeken, így vízpartokon és mocsarakban is felbukkannak. Emlékeztet ez a leírás a legutóbbi kirándulások helyszínére? Igen! Így a melegebb idő beköszöntével még fontosabb, hogy a természetjárások előtt tegyünk a megelőzésért: a térkép és a víz mellett gondoskodnunk kell a kullancsok elleni védelemről, hiszen komoly betegségeket adhatnak át állatainknak. A Lyme-kór a legismertebb kullancsok által terjesztett megbetegedés, de számos más, súlyos kórral is megfertőzhetik kedvencünket, miközben a vérüket szívják. A babéziózis, a kullancs-encephalitis, az ehrlichiosis, a macskakarmolási betegség és a hepatozoonosis mind a kullancsok által terjesztett fertőzés.


Mit tegyünk, ha kullancsot találunk a házi kedvencünkben?

Ha kullancsok által megszállt területeken járunk, elengedhetetlen, hogy utólag átnézzük az állatunk bundáját, és még az olyan eldugott helyeket is ellenőrizzük, mint a fülek belseje vagy a combok belső része, mivel a paraziták szeretnek különböző helyeken megbújni. Ha hívatlan vendéget találunk kedvencünkön, egy csipesszel fogjuk meg a kullancs fejét olyan közel a bőrhöz, amennyire csak lehet, forgassuk el, és húzzuk felfelé. A kullancs eltávolítása után fontos lefertőtleníteni az érintett területet. Ha klinikai tünetek, például étvágycsökkenés, viselkedésbeli változások, láz, helyi gyulladás (a bőr pirossága) jelentkezik a következő hetekben, azonnal forduljunk állatorvoshoz.

 

Hogyan kerüljük el a kullancsokat?

Az egyik megoldás lehet, hogy még a fertőződés lehetőségét is igyekszünk megakadályozni azáltal, hogy távol maradunk az olyan területektől, ahol a kullancsok szívesen tanyáznak. Ugyanakkor nehéz mindig elkerülni az ilyen helyeket, különösképpen a jó időben, így csak a megelőző intézkedések biztosíthatnak teljes védelmet. Az állatorvosunk még több információval szolgálhat a lehetséges védekezési módokról, és azok alkalmazásának feltételeiről.

 

Miért veszélyesek a bolhák?

Azt gondolhatnánk, hogy a bolhák csak apró ugráló teremtmények, amelyektől az állatoknak vakarózniuk kell. Egyrészt ez igaz is, a bolhák ugyanis az allergiás reakciót válthatnak ki, amely bőrirritációban nyilvánul meg. Ez rettentően kellemetlen az állat számára, és miközben vakarózással próbálja enyhíteni a viszkető, égő érzést, a kaparászás bőrsérülést idézhet elő, amely másodlagos fertőzésekhez vezethet. A súlyos bolhafertőzés – tehát, ha nagy számú bolha van az állaton – pedig akár vérszegénységhez is vezethet.

Másrészt a bolhák köztigazdaként is működnek: ez azt jelenti, hogy betegségeket okozó kórokozókat adnak át. Az egyik ilyen élősködő a Dipylidium caninum vagy galandféreg, mely egy, a fertőzött bolhák lenyelésével a gazdatestbe jutó bélparazita. Sajnos a célpont bármilyen állat lehet, így akár kutya vagy macska, de az embert is megfertőzheti. Mivel emberre is veszélyes, ezért zoonotikus betegségnek nevezzük, ahogy a Bartonella baktériumot is, melyet szintén a bolhák is terjesztenek. Ez a baktérium a macska karmolása vagy harapása nyomán kialakult seben keresztül fertőzi meg az embert. A betegség bőrelváltozásokban nyilvánul meg, amihez láz, fejfájás és nyirokcsomó megnagyobbodás társul.

 

Védjük meg az egész családot!

Ezek a zoonotikus betegségek az egész családot fenyegetik, így a megelőzés a legbiztosabb módja, hogy elkerüljük a fizikai fájdalmat és lelki megpróbáltatást, valamint az anyagi következményeket, melyeket az egyik családtag – legyen az kettő- vagy négylábú – betegsége okoz. Mind a bolhák és kullancsok elleni védekezés, mint pedig a rendszeres féregtelenítés elengedhetetlen része a hatékony és folyamatos parazitaellenes védekezési protokollnak.

Megosztás Tetszik