A veszettség elleni védőoltás kihagyásáért súlyos pénzbüntetés jár

A kutyatartókat jogszabályi előírás kötelezi arra, hogy biztosítsák kedvenceik számára a veszettség elleni védőoltást.

 

Ez nem véletlen, ugyanis az orvostudomány jelenlegi állása szerint erre a betegségre nincs gyógymód, ember és állat számára egyaránt halálos veszélyt jelent. A vakcina viszont teljes körű védelmet biztosít.

 

De mi is pontosan a veszettség?

A veszettség vírus a központi idegrendszert támadja meg. A kórokozó a fertőzött állatok nyálával terjed (főként borz, róka, mosómedve és denevér) a harapás okozta seben, vagy a bőrön lévő sérülésen keresztül. Ez a betegség nem gyógyítható, ha a fertőzés már megtörtént. A lappangási időt ráadásul befolyásolja a harapás helye és a megharapott testrész idegekkel való ellátottsága, de – mivel a vírus az idegpályákon halad – képes gyorsan és nagymértékben elszaporodni.

 

A jogszabályi előírás megköveteli, hogy minden kutya az első életévében kétszer, majd évente egyszer ismételve, kötelező veszettség elleni oltást kapjon. Az oltottság bizonyítására szolgál az oltási könyv, vagy ha külföldre utazik az állattal, akkor a kutyaútlevél. Az elmulasztott oltás pénzbüntetést von maga után, amelynek díja jóval több, mint a kutya egész életén át tartó gondos vakcinázásának költsége.

 

Tünetek

Állatfajonként változatosak lehetnek, de alapjában véve megkülönböztethetünk dühöngő és csendes veszettséget. A csendes veszettség során nincsen dühöngési szakasz, a bevezető stádium közvetlenül a bénulási szakaszba megy át.

 

Ahogy fentebb írtuk, a klinikai tünetek fajonként, sőt fajokon belül fajtánként, ezen belül még egyedenként is változhatnak, de a tipikus tünetek: nyálzás,, lógó állkapocs, széjjeltérő kancsalság, viselkedészavar, kóborlási hajlam, emészthetetlen tárgyak (kő, kavics, fadarab) lenyelése, majd nyelészavar, nagyon jellegzetes rekedtté váló hang, víziszony (a bénulások előtt a nyelés, amelyet reflexszerűen már a víz látványa is kiválthat, görcsös fájdalmat okoz). A vadon élő állatokra a szokatlan szelídség jellemző, de hirtelen előtörhet belőlük az agresszivitás.

 

De hogyan ismerhető fel a fertőzöttség?

A betegség első szakaszában megváltozik az állat viselkedése, de ez néha annyira enyhe, hogy a gazdának sem tűnik fel. A kutya lehet a szokottnál élénkebb, vagy feltűnően nyugodtabb, az idegenekkel szemben pedig vagy barátságosabb, vagy indokolatlanul ellenséges magatartást mutathat. A táplálkozásában is megfigyelhetőek változások: a megszokott táplálékát visszautasítja, az emészthetetlen tárgyakat viszont szabályosan felfalja. Jellemző, hogy a harapás, marás helyét nyalja, harapdálja. Már ebben a szakaszban is előfordulhat a nyálfolyás, a nehézkes nyelés, és a víziszony.

 

A második, nagyjából 1-2 napig tartó szakaszban az állat sokkal nyugtalanabb, idegesebb, ami egészen a dühöngésig fokozódik. Tárgyakat tép szét, beleharap olyan tárgyakba is, amelyek fájdalmat okoznak a számára, úgy tesz, mintha legyek után kapkodna. Hajlamosak a szökésre, amelynek során ugatás, morgás nélkül belemar az útjába kerülő állatba, az embert ellenben csak akkor bántja, ha az ingerli őt. Ebben a szakaszban már mutatkoznak a különböző bénulások – ennek jelei a kancsalság, a nyelési nehézségek, a táplálék és az ivóvíz visszautasítása, rekedt, majd „vonyító” hang, és a nyálcsorgás. Az utolsó stádiumban az alultápláltság és a bénulás fokozódik, majd átterjed a törzs és a végtagok izmaira is, a betegség 5-8., ritkábban a 12-15. napján a kutya végül elpusztul.

 

Mivel ez az egyik legsúlyosabb, emberre nézve is veszélyes betegség, nem éri meg kockáztatni. A vakcinázás mellőzésének ugyanis a nagyösszegű büntetés a kevésbé kellemetlen eleme. Az oltás kihagyásával saját magunk és a környezetünkben élők egészségét is veszélyeztetjük, beleértve kedvenc életét. A veszettség elleni vakcinától pedig egyáltalán nem érdemes tartani, összetételéről és hatásmechanizmusáról pedig az állatorvosok szívesen elmondják a legfontosabb tudnivalókat.

 

A kedvencek számára legfontosabb védőoltásokról további információk találhatók letölthető kiadványunkban (pdf).

 

Megosztás Tetszik