A nap, amikor négylábú, szőrös barátainkat ünnepeljük – október 4. az állatok világnapja

1931 óta október 4-én ünnepeljük az állatok világnapját. Ezen a napon a felelős állattartás és a vadon élő állatok védelme van a középpontban. Szeretett kedvenceink életünk részei, boldoggá tesznek minket, így joggal mondhatjuk, hogy a család teljes értékű tagjai, és ugyanúgy szeretjük őket, mint rokonainkat. És ahogyan megünnepeljük az ő születésnapjukat, vagy épp az anyák napját, ünnepeljük kisállatainkat is az állatok világnapján.

 

Assisi Szent Ferencet az állatok védőszentjeként ismerik1. A legendák szerint Szent Ferenc gyakran beszélt az állatokkal, főképp a madarakkal; emellett megértette és tanította őket, rengeteg legenda kering kapcsolatáról az állatvilággal. Azt hirdette, hogy szeretnünk kell Isten minden teremtményét, mert mindannyian fivérek és nővérek vagyunk, így tehát, az állatok is a testvéreink. A ferences szerzetes egyenrangú társnak tekintette az állatokat, éppen úgy, ahogyan mi ma barátainknak és családtagjainknak tekintjük őket.

 

Az állatok védelme és a felelős állattartás2
Az állatok világnapja célja, hogy felhívja a figyelmet a felelős állattartás és a vadon élő állatok védelmének fontosságára. Az oktatás elengedhetetlen, mivel fel kell tudnunk ismerni az állatokat érintő világszintű problémákat. Ezeket okozhatja emberi beavatkozás, mint például az orvvadászat vagy az erdőirtás, mellyel számos faj élőhelyét pusztítják el. Mindemellett más természeti hatások is befolyásolják a vadon életét, ilyen például az éghajlatváltozás, amit szintén az emberi aktivitások3 okoznak. Tudnunk kell ezekről a problémákról, és meg kell próbálnunk tenni ellenük.

 

Segíthetünk a vadon élő állatok helyzetén például a műanyaghulladék és az energiafelhasználás csökkentésével, ez mindannyiunk kötelessége. Kisállataink mindennapi életére és egészségére pedig közvetlen hatásunk van. Ezért fontos, hogy tudjuk, hogyan kell róluk megfelelően gondoskodni. Tudnunk kell, milyen intézkedéseket kell tennünk az egészségük megtartása érdekében, hogyan etessük őket az életkoruknak és az állapotuknak megfelelően, milyen veszélyek leselkednek az egészségükre (mint a külső és belső élősködők), hogyan óvjuk meg őket és mikor szükséges állatorvoshoz fordulni. Számos gazdiknak szóló honlap, blog és csoport létezik, de néhány közülük olyan tévhiteken alapul, melyek veszélyt jelenthetnek a kisállat és a gazdi egészségére. Ezért mindig figyelnünk kell arra, hogy csak hiteles forrásokból szerezzünk információkat, és mindig kérjük ki állatorvos tanácsát.

 

De nem csak az egészségük számít. Nem elég, ha szőrmók kiskedvencünk egészséges, boldognak is kell lennie. Minél több időt töltünk velük, legyen az egy nagy séta vagy játék, annál több szeretettel jutalmaznak minket. Ha a gazdi boldog, a kisállat is boldog, és fordítva.

 

 

A kisállatok hatása mindennapi életünkre4
Nem csak mi vagyunk hatással kedvenceinkre, hanem ők is hatással vannak ránk. Felvidítanak, ha szomorúak vagyunk, valamint örömmel és szeretettel várnak haza minket mindennap. Ha kisállatod van, biztos, hogy soha nem leszel magányos. Szőrmók pajtásaink gyakran a puszta jelenlétükkel is képesek megnyugtatni minket. Emellett a kisállatok fitten is tartanak, mivel rendszeresen sétálni kell kutyusunkkal, igénylik a játékidőt, így lehetetlen, hogy lustálkodjunk, ha házi kedvencünk van. Ráadásul, amikor kutyusoddal sétálsz a parkban, könnyen új barátokra lelhetsz a többi gazdi személyében.

 

De fontos szem előtt tartanunk kedvencünk igényeit és személyiségét is. Könnyen lehet, hogy félénk, magának való vagy kevésbé játékos típus. Meg kell ismernünk négylábú barátunkat, és olyan kapcsolatot kialakítani vele, ami mindkettőnk számára ideális. Hogyha szőrös kis barátunk nem szereti, ha simogatják vagy ölelgetik, fel kell ismernünk ezt, és békén kell hagynunk, mert ő így lesz boldog. Nem csak a kisállatok vannak értünk, de mi is őértük. Kölcsönösen jobbá tesszük egymás életét.

 

Sport és munkaállatok
Az emberek a civilizáció kezdete óta dolgoznak állatokkal.5 Az állatok szerepe az ipari forradalom óta megváltozott. A fizikai munkák száma csökkent, de például megnőtt a terápiás állatok szerepe, akik egyszerűbbé és jobbá teszik az emberek életét. Terápiás állatokkal találkozhatunk kórházakban, szanatóriumokban, iskolákban, és akár az utcán is. Ezek az állatok általában terápiás látogatók, akik azzal töltik a napjukat, hogy ellátogatnak azokra a helyekre, ahol szükség van rájuk, majd a nap végén hazatérnek a gazdájukhoz. Ez a munkájuk.

 

Az állatok sokféleképpen segítenek nekünk. A kutyák híresek kiváló szaglásukról, gyakran használják őket bombák és drogok kereséséhez, de nagy segítséget jelenthetnek katasztrófák után az emberek mentésében is. Egyes kutyákat kiképeztek arra, hogy felismerjék az epilepsziás rohamok kezdeti jeleit a gazdáiknál. A segítőkutyák leggyakrabban a testi fogyatékossággal élő emberek társai, például a vakvezető kutyák, akik a vakoknak segítenek a közlekedésben.
De nem csak a kutyák tudnak segíteni. A lovasterápia alkalmazása gyakori a mentális betegségben szenvedőknél. A lovakkal való munka nagyszerű pszichoterápia, jó hatása van a viselkedési problémákkal küzdőkre és segít megoldani a pszichológiai gondokat is.

 

Az állatok a sportban is társaink lehetnek.6 A lovas sportágak a legnépszerűbb állatokkal űzött sportok közé tartoznak. A legkedveltebb a díjlovaglás, díjugratás, lóverseny és lovaspóló. Ezek során a ló és a lovasa csapatot alkotva dolgozik együtt.

 

Ám nem csak a lovakkal lehet sportolni. A szánhúzás és az agárverseny szintén népszerű. A szánhúzás során az állóképesség ugyanolyan fontos, mint a sebesség, mivel a szánokat a kutyáknak hóban kell húzniuk egy hosszú távon. Ezzel ellentétben az agárverseny teljes mértékben a sebességtől szól, habár ebben az esetben az emberek csak nézők. Mindent egybevetve, nagyszerű élmény, ha együtt sportolunk négylábú barátunkkal. A fürgeség és a szófogadás fontos részét képezi ember és állat együttműködésének.

 

 

Az állatok világnapján terjesszük az állatok szeretetét, fordítsunk figyelmet a megóvásukra, mert ők teszik színessé a bolygót és az életünket is. Ezen a napon világszerte rendeznek eseményeket, ahol többet megtudhatunk az állatvilág fontosságáról, és megtanulhatjuk, hogyan gondoskodjunk róluk.

 

 

 

[1.] https://www.biographyonline.net/spiritual/st-francis-assisi.html  
[2.] https://www.worldanimalday.org.uk/about_us 
[3.] https://www.nationalgeographic.org/thisday/oct4/world-animal-day/ 
[4.] https://www.mentalhealth.org.uk/a-to-z/p/pets-and-mental-health 
[5.] https://www.thesprucepets.com/therapy-animals-4174886 
[6.] https://www.encyclopedia.com/politics/encyclopedias-almanacs-transcripts-and-maps/animals-sports 

Megosztás Tetszik