A nagy cicaszótár – Avagy így kommunikál veled a macskád

Közismert tény, hogy nem az ember tart macskát, hanem éppen fordítva. Ezért hasznos lehet megtanulni, mit jelentenek a nyávogásaik, a dorombolásuk, vagy mit akarnak kifejezni a testbeszédükkel, már ha tudni szeretnéd, mit akar mondani neked bundás kis főnököd!

 

Bármilyen hihetetlen is, a macska-kommunikáció nem csak nyávogásból áll, sőt ezt a közlésformát kifejezetten az embereknek tartogatják. Az együtt töltött évszázadok alatt ugyanis felismerték, hogy az emberek képtelenek olvasni a testbeszédükből ezért, ha azt akarják, hogy értsék őket, nem csak látható, de hallható módon is meg kell nyilvánulniuk. Így hát nyávogással jelzik, ha éhesek, unatkoznak, vagy épp párzási időszak van. Ilyenkor a nyávogás nem neked szól, ez az egyetlen olyan eset, amikor egymásnak üzennek így a macskák.

 

Amennyire zavaró tud lenni egyébként az okulásodat szolgáló folytonos nyávogás, annyira gyanús, ha abbamarad. Amikor a cicád tartósan hallgatásba burkolózik, az sok esetben egy betegség tünete, ezért célszerű felkeresni az állatorvosotokat.

 

A nyávogás oka persze a legtöbb esetben (kivéve, ha nem érzelmi okai vannak, úgy, mint stressz, unalom, ember-hiány) az éhség. Annak érdekében, hogy ne a macskád szabályozza a napodat, érdemes rendszert vinni az etetésekbe, így egy kicsit könnyebbé teheted elsősorban a saját és hosszútávon az ő életét is. Ha enni adsz neki valahányszor meghallasz egy vékony, esdeklő kis hangot, akkor egy életre összeköti az ételt a nyávogással, és egy perc nyugtod nem lesz tőle. Nem lesz könnyű eljutni odáig, hogy megtanulja, az étel időhöz és nem nyávogáshoz kötött, és valószínűleg sokáig kell majd hallgatnod egy csalódott macska panaszait, de elég okos állat ahhoz, hogy gyorsan megtanulja, mi-mivel van összefüggésben.

 

A nyávogás tehát nekünk szól, amikor azonban más macskákkal kerülnek egy társaságba, ezek a zsebtigrisek az egész testüket használják, hogy kifejezzék a hangulatukat, szándékaikat. A felpúposított hát, a lelapított fülek, a felborzolt farok, és az égnek álló szőr összetéveszthetetlen jelei annak, hogy a macska fél valamitől. A legtöbb esetben ez az egész egyébként egy nagy blöff, de elég lehet ahhoz, hogy elűzze a betolakodókat. Más esetekben viszont igazi harc előjelei is lehetnek ezek, ezért jobb résen lenni, mert ha a cicádnak nincs szerencséje, és a rivális visszatámad, nem marad más megoldás, mint a menekülés. De legalább a macskád megpróbálta!

 

Persze, az sem teljesen igaz, hogy a macskák nem alkalmazzák a testbeszédet az emberekkel szemben. Tudod például, miből lehet rájönni arra, hogy egy cica bízik benned? A pislogásából! A hosszú, lassú, pislantások, amikor kettesben vagytok, azt jelentik, hogy totálisan megbízik benned, az igazán vicces azonban az, hogy te ugyanezzel a gesztussal tudod viszonozni neki a kedveskedését. Próbáld ki, elképesztően szórakoztató lesz!

 

Szintén a köztetek lévő különleges kapocs megerősítésére szolgál a dörgölőzés. Amikor a macska a lábadhoz dörgölőzik, azzal egyrészt megjelöli a territóriumát, és mindenkit biztosít afelől, hogy te hozzá tartozol, illetve igyekszik kifejezni azt is, hogy szeret téged. Ez jusson eszedbe minden alkalommal, amikor egy hosszú nap után hazaérve így fogad téged.

 

Végül, de nem utolsó sorban, fontos beszélnünk egy ismert, de sokszor félreértett macskahangról, a dorombolásról. Az emberek hajlandók ezt egyértelműen pozitív jelként értelmezni, ami részben igaz, mert valóban jelentheti azt, hogy: „Nagyon jó, amit csinálsz, abba ne hagyd!”, másrészt viszont akkor is szoktak dorombolni, ha megijednek valamitől, ezért érdemes figyelembe venni, milyen körülmények között hallatják ezt a jellegzetes hangot.

 

Összességében tehát ezek a független, méltóságteljes és sokszor vicces teremtmények maguk is szeretnék szorosabbra fűzni a szálakat macskák és emberek között, ezért megtalálták a módját, hogy kommunikáljanak velünk. A mi feladatunk az, hogy odafigyeljünk erre.

Megosztás Tetszik