A MELEGEBB IDŐJÁRÁS MIATT EGYRE TÖBB A PARAZITA

AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS HATÁSA A KISÁLLATOK EGÉSZSÉGÉRE Az éghajlatváltozás globális probléma, mely nem csak ránk és a környezetünkre, de kiskedvenceink egészségére is hat. Mit gondolsz? Te eleget tudsz az éghajlatváltozás kisállatok egészségére és viselkedésére gyakorolt hatásáról? Tudtad, hogy a melegebb időjárás következtében a külső élősködők, mint a bolhák és kullancsok hosszabb ideig maradnak aktívak? Nincs ok az aggodalomra, amennyiben ezekre a kérdésekre nemmel feleltél, csak olvass tovább, és többet tudhatsz meg a témáról!

 

 

 

Az éghajlatváltozás jól ismert fogalom, az elmúlt években egyre többet hallunk róla, környezetre gyakorolt hatalmas hatása miatt. Az éghajlatváltozás az időjárás mintázatának egy változása, mely idővel az óceánokat, földfelszíni és jégtakarót érintő változásokat okoz. Időjárásunk egyre szélsőségesebbé válik, a hőmérséklet a világ számos pontján emelkedik, megváltoztatva élőhelyünket és megzavarva életmódunkat. Kevesebbet hallunk ugyanakkor az éghajlatváltozás kiskedvencek egészségére és viselkedésére gyakorolt negatív hatásairól. Fontos, hogy ebből a perspektívából is beszéljünk a jelenségről, ezzel segítve a gazdikat, hogy még felelőségteljesebben védhessék meg szeretett kiskedvencüket.

Az éghajlatváltozás egyik legnagyobb hatása az élősködők számának növekedésében figyelhető meg. A melegebb időjárás miatt a paraziták hosszabb ideig képesek aktívak maradni, új területeken is megjelenhetnek, új betegségeket terjesztve. Kutatók és állatorvosok Európa-szerte egyetértenek abban, hogy az utóbbi években megnövekedett a kisállatokra veszélyes külső élősködők (bolhák és kullancsok) száma. Arra is felhívták a figyelmet, hogy még az október és március közötti hidegebb hónapok alatt is növekedés figyelhető meg a paraziták számában.

Az élősködök aktivitása bőrsérülések kialakulásához vezethet. Csípésük bőrirritációt, bosszantó viszketést okozhat, mely folyamatos vakaródzáshoz vezethet és ennek hatására kisállatunk akár kárt is tehet magában. Ezenfelül, a bolhák és kullancsok súlyos betegségeket is terjeszthetnek, mint a babéziózis, a Lyme-kór, az anaplazmózis vagy a bolhaallergia. Arról nem is beszélve, hogy ezek az élősködők az embernek is betegségeket adhatnak át. A bolhák továbbá köztes gazdái a kutyákra és macskákra egyaránt veszélyes belső parazitának, a galandféregnek. Annak ellenére, hogy a legtöbb gazdi úgy érezheti, hogy eleget tud a kullancsok és más paraziták által hordozott betegségekről és azok veszélyeiről, még nem mindegyikük védelmezi kiskedvencét a paraziták ellen az év egésze során.
Mindig figyeld kiskedvenced viselkedését és bátran keresd fel állatorvosodat, ha bármi rendelleneset tapasztalsz. Ezek a tünetek a külső élősködők által terjesztett betegségekre vagy egyéb egészségügyi problémára utalhatnak: levertség, láz, étvágytalanság, köhögés, mozgás utáni fáradtság, merev ízületek, vonakodás a mozgástól, sápadt íny, elszíneződött ürülék vagy vizelet.

Az éghajlatváltozás következtében megszűnt a kullancs- és bolhaszezon, ezért kisállatainkat évszaktól függetlenül védelmeznünk kell. A megfelelő védelem kiválasztásával a külső paraziták által terjesztett betegségek megelőzhetőek, segítségükkel nem csak kiskedvencünket, de magunkat és családunkat is biztonságban tudhatjuk. A paraziták ugyanakkor nemcsak az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodnak, hanem a hatóanyagokhoz is, melyeket ellenük használunk. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindig forduljunk állatorvosunkhoz, aki segít majd kiválasztani a korszerű és hatásos, megfelelően hosszan ható kezelést. Ha állatorvos segítségét kérjük, elkerülhetjük, hogy káros vagy hatástalan kezelést nyújtsunk négylábú barátunk számára.

Még egy utolsó jó tanács: mindig egyszerűbb a betegségeket megelőzni, mint kezelni. Megosztunk veled néhány hasznos tanácsot, amivel te is hatékonyan védekezhetsz a külső paraziták ellen. A legfontosabb, hogy mindig fordulj állatorvosodhoz a megfelelő paraziták elleni védelem kiválasztásához és minden kiskedvencedet egyszerre kezeld. A kezelés során mindig kövesd az útmutatót az adagoláshoz és csak ismert márkák tesztelt és bizonyított termékeit használd. Végezetül pedig így teheted otthonod környékét a paraziták számára kevésbé vonzóvá: szabadulj meg a szerves anyagoktól, szüntesd meg a lyukakat, rágcsálójáratokat és kis állóvizeket.

 

 

 

A Protect Our Future Too kezdeményezésről
Az MSD Animal Health több mint 30 országban, köztük Európa, Oroszország, Észak-Afrika és Közel-Kelet régióiban indította el a Protect Our Future Too kezdeményezést (#Protectourfuturetoo), melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás okozta, társállatok egészségét érintő kockázatokra, melyek a melegebb őszi és téli hónapok, illetve az általánosságban vett magasabb hőmérséklet következtében jelentkeznek. A kezdeményezésen belül a www.protectourfuturetoo.com/hu oldalon a gazdik és állatorvosok további hasznos információkat kaphatnak ahhoz, hogy az év egésze folyamán megfelelő védelmet biztosíthassanak kutyáik és macskáik számára.

 

Megosztás Tetszik