A macskák leggyakoribb szőr- és bőrbetegségei

Betegség esetén a cicák többsége a megszokottnál is magának valóbb. Ilyenkor szeretnek elvonulni, ezért nehéz az első jeleket korán észrevenni. A gyakran felmerülő szőr– és bőrproblémákkal viszont más a helyzet, még a legtitokzatosabb macska sem tudja sokáig rejtegetni a bajt.

 

Hámló bőr, fakó szőrzet, drasztikus szőrhullás

A fakó, esetleg zsíros szőrzet, a hámló bőr többféle problémát jelezhet, még akkor is, ha a cica nem levert, és más betegség tüneteit sem mutatja. A túlsúlyos macskáknál gyakori a hátukon képződött gondozatlan, zsíros sáv, amelyet alkatuknál fogva nem tudnak maguk gondozni. Ha nincs szó súlyproblémákról, a szőrzet elhanyagolása a cica részéről intő jel lehet, betegségre is utalhat.

 

Az étrend is fontos szerepet játszik a fényes bunda és az egészséges bőr megőrzésében: figyeljünk rá, hogy a táplálék tartalmazzon elegendő omega-3 zsírsavat, ami szerepet játszik a gyulladások megelőzésében, valamint omega-6 zsírsavat (linolénsav), ami a sejtmembránok szintézisét támogatja. Hiányuk szőrhulláshoz, kiszáradt bőrhöz vezethet, ami fogékonyabbá teszi a cicát a fertőzésekre.

 

A hétköznapi vedléstől eltérő, drasztikus, foltos szőrhullás szintén betegségre hívhatja fel a figyelmet. Mindenképpen kezelendő probléma, ami lehet alultápláltság, bolhaallergia vagy fokozott stressz jele is (kisgyermek születése a családban, helyváltozás, költözés, új állat a családban stb.) .

 

Allergiás bőrgyulladások
Ha a cica tartósan vakaródzik – főleg a fején vagy a nyaktájékon –, allergiára gyanakodhatunk. Bizonyos táplálékok és környezeti tényezők is okozhatnak allergiás bőrtüneteket.

 

Gyakoriak a légutakon át a szervezetbe jutó allergének okozta bőrproblémák. Az atopiás macskáknál a lehetséges okok skálája igen széles: sok cica allergiás a különböző fa-és fűfélék, illetve gyomok pollenjeire, a penészgombára. A lakásban megtalálható atkák és a házipor is gondot okozhat. Ha szezonális jelenségről van szó, a gond könnyebben behatárolható, azonban néhány cica egyszerre több dologra érzékeny. Kezelése nem egyszerű még akkor sem, ha az allergén megállapítása megtörténik.

 

Ha a táplálékra gyanakszunk, valószínűleg valamelyik fehérje összetevőjére allergiás a cica. A csirke, pulyka, valamint a sertéshús fehérjéi okoznak általában problémát. A legjellemzőbb allergiás tünet az atópiához hasonló, de okozhat egyéb, például emésztőszervi problémákat is. Fontos tudni, hogy a táplálékkal bevitt allergének 8 hétig a szervezetben maradnak, ennyi időnek kell eltelnie – szigorúan hipoallergén táp mellett -, hogy az állatorvos felállíthassa a diagnózist.


Gombás bőrbetegség (Microsporiasis)
A gombás bőrbetegségre főleg a fiatal macskák fogékonyak. A fertőzés elsősorban a fertőzött állattal történő közvetlen érintkezés útján terjed, illetve gyakori kiváltó ok a közös használatú kefe, fekvőhely és hordozó. Tipikus esetben a macska fején, pofáján, orrhátán, fülkagylóján, jól körülhatárolt foltokban jelentkező szőrhullás mutatkozik hámlás, pörkök képződése mellett. Nem jellegzetes képe a szabálytalan, foltos szőrhullás. Laboratóriumi meghatározását követően célzott kezeléssel lehet gyógyítani az állatokat. Fontos a fekvőhelyek, tartózkodási helyek, tisztítóeszközök fertőtlenítése, tisztán tartása. A beteg állatokat el kell különíteni társaiktól.

 

Fej– és fülrühösség
A gyulladás miatt erős viszketéssel járó rühösség a fülekben, ritkább esetben, leggyengült macskáknál a fejen is jelentkezhet.

 

Fülrühösség esetén az atkák a külső hallójárat bőrében apró járatokat ásva, abban táplálkoznak, a hallójárat mélyén petéket raknak. Az atkák és a gyulladás miatt az állatok folyamatosan piszkálják, vakarják a fülüket. A fülben jellegzetes fekete, törmelékes váladék alakul ki, ami akár el is dugíthatja a hallójáratot. Kezelése csak állatorvosi segítséggel, szakszerű fültisztítás után fülcseppekkel történik. Fontos, hogy a kezelést ne hagyjuk abba a teljes gyógyulásig, mert a bántalom visszatérhet.

 

Bolhák okozta bőrproblémák, bolhaallergia
A leggondosabb ápolás mellett is előforduló „vendégekről” van szó. A „macska bolha” a leggyakoribb bolhafajta a Földön. Macska hiányában az emberre is veszélyesek, főleg a lárvák által hordozott galandférgek miatt. Jó hír azonban, hogy a bolhák jellegzetes, szénporra hasonlító ürüléke könnyen észrevehető a macska bőrén, általában az állakon, a hónaljban és a faroktőnél látható. Ha a cica gyakran vakaródzik, sebesre vakart területet látunk, illetve faroktőnél szőrritkulást tapasztalunk, szinte biztos, hogy bolhával van dolgunk.

 

Bár sok cica szinte nem is jelzi a bolhákat, a vérszívók ürüléke és a bolhanyál is nagyon erős allergén, amelyekre a túlérzékeny egyedek hevesen reagálnak. A bolhaekcéma, majd a bőrgyulladást követő másodlagos bőrbetegségek gyakori következményei lehetnek már egyetlen bolhacsípésnek is az arra érzékeny macskáknál. Minden esetben állatorvosi segítségre van szükség.

 

Szerencsére megfelelő kezeléssel – házi módszerek helyett szakértő segítségét igénybe véve – a cica bolhamentesítése többnyire hatékonyan végezhető. Lakásban tartott macskák esetében a belső terek bolhamentesítésére is szükség van. Meleg, párás időben akár 2-3 hetente jelenhetnek meg újabb bolhacsaládok, mivel csak egy részük található meg a macskán. A környezet alapos és hosszabb távú bolhamentesítése elengedhetetlen.

 

A bolhák okozta fertőzöttség gyógykezelésére és megelőzésére és a bolhacsípés okozta allergiás bőrgyulladás gyógykezelési stratégiájának részeként alkalmazhatunk ún. spot on készítményeket.

 

Innen töltse le a macskák vakcinázásáról szóló tájékoztatónkat!

Megosztás Tetszik