A MACSKÁK CUKORBETEGSÉGE

A cukorbetegség (diabétesz) az anyagforgalom egyensúlyzavara, melyet a vér megemelkedett glükózkoncentrációja jellemez.

 

MI A CUKORBETEGSÉG?

A cukorbetegség (diabétesz) az anyagforgalom egyensúlyzavara, melyet a vér megemelkedett glükózkoncentrációja jellemez. A betegséget az inzulin elégtelen mennyiségű termelődése vagy nem megfelelő hatásossága okozza. Az inzulin egy hormon, melyet a hasnyálmirigy béta-sejtjei termelnek. Más hatásai mellett az inzulin tartja megfelelő szinten a vér glükózkoncentrációját. A macskák cukorbetegsége miatt kialakuló folyamatosan magas vércukorszint számos szerv – többek között a szem, a vese és az idegrendszer – károsodását eredményezi. Ha kezeletlenül hagyják, a diabétesz az egész szervezet mérgezését okozza, és halálos kimenetelű is lehet. A cukorbetegség a macskák körülbelül 0,5%-át érinti.

 

További információk a macskák cukorbetegségéről: http://www.kisallatcukorbetegseghonap.hu/cat_what_is.asp

 

MELY MACSKÁKBAN FORDUL ELŐ A CUKORBETEGSÉG?

A cukorbetegség többnyire 9 évesnél idősebb macskákban fordul elő, de ennél fiatalabb életkorban is jelentkezhet. A kandúrokat gyakrabban érinti, mint a nőstényeket (az előfordulási arány a két ivarban 1,5:1). A betegség kialakulását befolyásoló egyik fő tényező a kondíció (kövér macskáknál nagyobb valószínűséggel alakul ki diabétesz). A Birman és a sziámi macskák különösen hajlamosak a cukorbetegségre. A pajzsmirigy-túlműködés és a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás (pancreatitis) szintén diabéteszhez vezethet.

 

TÜNETEK

A leggyakoribb korai tünet a fokozott szomjúság és a gyakori vizeletürítés. A macska tulajdonosa azt veszi észre, hogy gyakrabban kell kitisztítania a macska alomtálcáját. A diabéteszben szenvedő macskák rendszerint aluszékonyabbak, levertek és kevésbé játékosak. Nem tisztálkodnak a szokott gondossággal, ezért bundájuk durvább és fénytelenebb lesz. A cukorbeteg macskák étvágya fokozódhat, a testsúlyuk mégis csökken. Előfordulhat, hogy a hátulsó lábak meggyengülése miatt a macska már nem ugrik fel magas helyekre. Amikor elhagyja az alomtálcát, a macska lábának alsó lábközépcsonti részéhez homok tapadhat, amit a vizelet nagyobb viszkozitása okoz (ennek oka, hogy cukor jelenik meg a vizeletben). Súlyosabb esetekben a macska a hátulsó lábain a csánkon jár („nyúlláb-járás”).

 

DIAGNÓZIS

A megemelkedett vércukorszint önmagában nem elég a macskák cukorbetegségének diagnosztizálásához. A macskák nagyon érzékenyek a stresszre. Az állatorvosi rendelőben gyakran még az egészséges macska vércukorszintje is megemelkedhet. Ez nem a fennálló diabétesz tünete. Emiatt kulcsfontosságú a vizeletvizsgálat. Ha a vércukorszint tartósan magas, a vesék a feleslegben lévő cukrot kiválasztják a vizeletbe. Az állatorvosnak végig kell haladnia a teljes diagnosztikai folyamatsoron, hogy helyesen meg tudja állapítani vagy ki tudja zárni a diabétesz fennállását.

 

KEZELÉS

A diagnózis felállítását követően az állatorvos írja elő a megfelelő kezelést. Ez nagyon gyakran inzulin adásából áll. Az inzulint macskáknak leggyakrabban naponta kétszer adják szubkután injekció formájában. A vércukorszint folyamatos ellenőrzése kulcsfontosságú, különösen a kezelés kezdetén. Ez lehetővé teszi az inzulinadag pontos beállítását.

Ha a macska nem kövér, a napi eleség kalóriaértékét állandó szinten kell tartani. Ugyancsak létfontosságú a rendszeres etetési idők betartása. A macskát akkor kell megetetni, amikor az inzulin még hat.

Az elhízott macskákat diétára kell állítani. A megfelelő diétát állatorvosnak kell előírnia.

 

DIÉTA

A cukorbetegség megelőzésében a legfontosabb a megfelelő étrend. Az elhízott macskáknál körülbelül ötször nagyobb valószínűséggel alakul ki a betegség, mint a megfelelő testsúlyúaknál. A macska diétáját állatorvossal kell megbeszélni a diabétesz megelőzése vagy helyes kezelése érdekében.

 

További hasznos információk a cukorbeteg macska étrendjéről: http://www.kisallatcukorbetegseghonap.hu/cat_managing_diet.asp

 

ÖSSZEFOGLALÁS

A cukorbetegség a legtöbb esetben gyógyíthatatlan. Helyes diagnosztizálása és megfelelő kezelése azonban hosszú és boldog életet biztosíthat a macska számára. A tulajdonos elkötelezettsége és az állatorvossal való együttműködése befolyásolja a macska életminőségét és élettartamát.

 

 

 

Tudj meg többet a háziállatok cukorbetegségről:

www.kisallatcukorbetegseghonap.hu

 

Tudj meg többet a szakértőtől:

Interjú Dr. Máthé Ákossal, az Állatorvosi Egyetem Belgyógyászati tanszékének vezetője a kisállatok cukorbetegségéről:

Hallgasd meg itt

 

Olvass tovább a témában, és töltsd le tájékoztatónkat:

 

PDF tájékoztató letöltése a kisállatok cukorbetegségéről (PDF)

 

Archív cikkeink:

 

Kapcsolódó videók:

Megosztás Tetszik