A legkönnyebben tanítható kutyafajták

Minden kutyus oktatható, tanítható, de az is tény, hogy léteznek olyan kutyafajták, amelyek fogékonyabbak a gazdi utasításaira. Mutatjuk azokat a fajtákat, amelyek a tapasztalatok szerint a legkönnyebben sajátítják el a feladatokat.

 

Németjuhász

Talán az egyik legismertebb fajta, amit nem nagyon kell bemutatnunk. A kutyás filmek örök sztárja, rendívül jó munkakutya: leginkább mentősök, rendőrök mellett dolgozik bátor, figyelmes, fegyelmezett természete miatt. Mindemellett engedelmes társ, híres hűségéről, és nem gondolkozik, amikor meg kell védeni a gazdit.

 

Shetlandi juhászkutya

Amilyen puha, olyan hűséges, kedves kutyafajta, a szakemberek szerint pedig nagyon könnyű kiképezni. Nem hiába látjuk sok filmben szerepelni ezt a fajtát, hiszen könnyen megtanulja a nehezebb trükköket, feladatokat is. Csak olyan gazdiknak ajánljuk, akik el tudják foglalni, ugyanis szükségük van arra, hogy az agyukat is edzésben tartsuk.

 

Ausztrál pásztorkutya

Régen főleg nyájőrzésre használták, mivel ösztöneinek köszönhetően híres hűségéről és védelmező viselkedéséről, kitartásáról. Türelmes, családcentrikus kutyus, amit nagyon jól lehet nevelni. Családosoknak, időseknek remek társ lehet.

 

Labrador Retriever

Ezt a fajtát már ajánlottuk családoknak, most pedig ajánljuk azoknak is, akik könnyen nevelhető kutyust szeretnének. Nem hiába az egyik legközkedveltebb kutyafajta, hiszen nagyon jó társ, türelmes, intelligens és védelmező. Imád a családdal lenni, gyerekekkel játszani - ha valamit nem bír, az a magány és az inaktív élet.

 

Rottweiler

Ijesztő külseje ellenére nagyon barátságos, békés kutyafajta, ami jól tűri a rajta csüngő gyerekeket is; fogékony, okos eb. Az alaptermészete nyugodt, de ha arról van szó, a végletekig képes védelmezni és küzdeni.  A Rottweiler nemcsak kiváló mentő, kísérő, rendőrségi, katonai, őrző-védő kutya, de családtagként is kitűnő. Ha őt választjuk, fontos, hogy következetesen, de szeretettel neveljük, mivel elengedhetetlen számára a határozott iránymutatás.

 

Papillon

A kis Papillon komolytalan külseje ellenére híresen okos kutya, ami ráadásul nagyon életvidám, barátkozó eb. Kiválóan lehet vele együtt élni lakásban, nagyon szórakoztató kis élőlény, és könnyen megtanítható neki számtalan trükk is.

 

Dobermann

A Dobermann megfelelő nevelés mellett nagyon lelkes, energikus és toleráns családtaggá válhat. Ezen kívül remek őrző-védő kutya, amit nyugodtan lehet terhelni magas szintű kiképzéssel, ugyanis remekül és gyorsan tanul. Sokan állítják, hogy nem megbízható kutyafajta, de ez nem fedi a valóságot; akkor van vele probléma, ha nem neveljük meg rendesen és nem törődünk vele megfelelően. De ez minden kutyára érvényes.

 

Golden Retriever

Egy újabb közkedvelt kutyafajta, de nem is hiába, hiszen nagyon kedves, könnyen nevelhető, intelligens kutya.  A gyerekekkel is türelmes, szelíd természetű, odaadó és imádnivaló családi kutya. Kiemelkedően teljesítenek versenyeken is, jó vadászkutyák, nyomkövetők, és kiváló úszók, ami kirándulások alkalmával jól jöhet.

 

Uszkár

Kevésbé közkedvelt kutya, pedig a kényesnek tűnő külső mögött egy büszke, intelligens és nagyon jól tanítható természet bújik meg. Tény, hogy nem bírja a durva fegyelmet, de játékos neveléssel nagyon sok mindenre megtanítható. Azoknak, akik nem szeretnének egy örök aktív ebet, mindenképpen ajánljuk, ugyanis az uszkár kifejezetten nyugodt társ.

 

Border Collie

Szintén okos kutya, ami könnyen tanítható mindenféle feladatra, de a teherbírásáról, kitartásáról is híres. A Border Collie általában a kutya-versenyek győztese: sportos, engedelmes, jó pásztorkutya, amivel még frizbizni is lehet!

 

A kutyák tanításáról hasznos információk találhatók letölthető kiadványunkban (pdf).

Megosztás Tetszik