A KUTYA BABÉZIÓZISA

A tavasz beköszöntével a napsütéses, enyhe idő és a friss levegő a szabadba csalogat bennünket. Négylábú barátainkat is gyakrabban visszük sétálni. Azonban sajnos a tavaszi idő nemcsak minket és kutyáinkat késztet aktívabb életre. Az évnek erre az időszakára jellemző a kullancsok tömegesen megjelenése is. A kullancsokkal nemcsak erdőkben és réteken találkozhatunk. Ezek a paraziták remekül érzik magukat a parkokban vagy a városi környezet kisebb zöldterületein is.A kullancsok a Pókszabásúak osztályába tartozó ektoparaziták. Minden fejlődési alaknak – lárva, nimfa, kifejlett – vérre van szüksége a növekedéshez. A kullancsok általában a melegvérű állatok véréből táplálkoznak. Megtámadnak egereket, nyulakat, macskákat, szarvasmarhát és embereket is. Március és november között a legaktívabbak, habár a hőmérséklet függvényében korábban is megjelenhetnek, és tovább aktívak maradhatnak. A kullancsok számos veszélyes betegséget hordozhatnak, mint például a babéziózis, az anaplazmózis, a Lyme kór, vagy az ehrlichiosis. Ebben a cikkben egy rendkívül veszélyes, a kullancsok által terjesztett betegséget, a babéziózist mutatjuk be.

 

Mi az a babéziózis?

A babéziózis a kutyák egyik legveszélyesebb betegsége. Egysejtű paraziták okozzák (leggyakrabban a Babesia canis), melyek elpusztítják a kutya vörösvérsejtjeit. Ez súlyos vérszegénységhez és sárgasághoz vezet. A babéziózis klinikai hatása nagyon hasonlít az embernél fellépő maláriához. A betegség Európa-szerte jelen van, azonban előfordulási gyakorisága régiónként változik. A fertőzést a kutyakullancs (Dermacentor reticulatus) és a barna kullancs (Rhiphicephalus sanguineus) csípése terjeszti.

 

Mikor fertőződhetnek meg a kutyák?

Nagyfokú bizonyossággal állíthatjuk, hogy a veszély jelenleg állandóan fennáll - az ország bármely pontján, nemcsak a kullancsok tavaszi és nyári aktivitásának időszakában, hanem késő ősszel és télen is előfordulhat fertőződés.

 

Hogyan fertőződnek meg a kutyák?

A babéziózis a kullancsok csípésével terjed. A kullancs táplálkozásának megkezdése után körülbelül 48 órára van szükség a protozoon fertőzés kialakulásához. Az első tünetek 5-7 nap elteltével lépnek fel, noha bizonyos esetekben a betegség még heteken át nem jelentkezik. A betegségből való felépülés nem biztosít immunitást. A megfelelő megelőző intézkedések elmaradása esetén a kutyák akár évente megbetegedhetnek.

 

Milyen tünetei vannak a babéziózisnak?

A betegség tünetei az egysejtű paraziták mennyiségétől és a kutya immunrendszerének állapotától függően eltérőek lehetnek. Az első észlelt tünet általában a magas láz (42°C-ig), majd bágyadtság, támolygás, aluszékonyság, fáradékonyság, a játék iránti érdeklődés hiánya, erős szomjúság és étvágytalanság jelentkezik. A kutyáknak nagyon ritkán válik szárazzá az orra. Az egyetlen módja, hogy kiderítsük, lázas-e a kutya, hogy megmérjük a testhőmérsékletét.

 

Miért veszélyes a babéziózis?

A betegség előrehaladtával a vörösvértestek szétesése sárgaságot és vérszegénységet vált ki. Az első tünetek megjelenése után egy-két nappal a vizelet véressé vagy csokoládébarna színűvé válhat, amit a károsodott vörösvérsejtekből kiszabaduló nagy mennyiségű vérfesték (hemoglobin) okoz. Amennyiben a babéziózist nem kezelik, többszörös szervkárosodáshoz vezethet. A dokumentált szövődmények közé tartozik a trombocitopénia (alacsony vérlemezke szám), a disszeminált intravaszkuláris koaguláció (DIC), az akut veseelégtelenség, a májelégtelenség, a rhabdomyolysis, a tüdőödéma, a központi idegrendszer zavara, a hasnyálmirigy-gyulladás, az alacsony vérnyomás, a szívritmuszavar, az alacsony vércukorszint, az alacsony oxigéntelítettség és a metabolikus acidózis.

 

Gyógyítható a babéziózis?

Korai diagnózis esetén a babéziózis meglehetősen könnyen kezelhető. A kutya viselkedésének megváltozása mindig megfelelő ok az állatorvos felkeresésére, hogy kiderítsék annak okát. A betegség „kivárása” veszélyes következményekkel járhat.

 

Hogyan lehet megelőzni a babéziózist?

A protozoa fertőzés megelőzésének nincs biztos módja. A betegség elkerülésére a legjobb módszer a kullancscsípés megelőzése, amely egyébként más betegségeket is okozhat. Érdeklődjön állatorvosánál a kutyája számára legmegfelelőbb védelemről a kullancscsípések ellen.

Megosztás Tetszik