A külső élősködők elleni védelem - 2. rész

A légkör évről-évre egyre melegszik. Az enyhe telek és a forró, nedves nyarak kiváló feltételeket teremtenek az olyan parazitáknak, mint például a bolhák és a kullancsok. A bolhák egész évben veszélyesek, ezért nem szabad megfeledkeznünk az ellenük való védekezésről, de a kullancsok is egyre aktívabbá válnak, és gondolnunk kell arra, hogy még azokban a hónapokban is támadhatnak, amelyekben korábban esetleg nem tették.

 

Hol találhat bolhákat és kullancsokat?
A bolhák és a kullancsok előfordulása egyre gyakoribb. A bolhák egy másik fertőzött állattal való közvetlen érintkezés útján terjednek, vagy egy olyan területen való áthaladás során, ahol korábban fertőzött állat tartózkodott. A kullancsok azonban nemcsak réteken és erdőkben élnek, hanem igen gyakran találkozhatunk velük városközpontokban, parkokban vagy városi zöldterületeken.

 

Minden állatnak szüksége van védelemre?
Egy tévhit szerint a benti cicák és a házat ritkán elhagyó kutyák védettek a külső élősködőkkel szemben. Semmi sem áll távolabb az igaságtól. A benti cicák ugyanúgy lehetnek bolhásak, és azok a kutyusok, melyek csak rövid sétákat tesznek az udvaron, szintén vihetnek haza kullancsokat.

 

Milyen tulajdonságai vannak egy jó külső élősködők (ektoparaziták) elleni terméknek?
Bármit is alkalmazunk, hogy megszabaduljunk a bolháktól és kullancsoktól, annak hatékonynak kell lennie. Fontos, hogy folyamatosan védjük kedvenceinket elsősorban azokban az időszakokban, melyekben az ektoparaziták aktívak, ami azt jelenti, hogy egy termék, amelynek a hatása tovább tart, jobb, mint egy rövidebb hatóidejű. Gyakran elfelejtjük rendszeresen alkalmazni azokat a termékeket, melyek hatása rövidebb időtartamú, ami azt jelenti, hogy kedvencünk sebezhető az alkalmazások közötti időszakban. Ha kutyánk szeret úszni, figyelnünk kell arra is, hogy vízálló terméket vegyünk. Forduljon állatorvosához, aki segít megtalálni a kedvence méretének megfelelő vegyületet. Az is fontos, hogy a termék egyenletesen oszoljon el az állat teljes testfelületén, az orrtól a farok hegyéig. A kullancsok gyakran olyan nehezen elérhető helyeken kapaszkodnak meg, mint a hónalj, az ágyék, vagy akár a talppárnák.

 

Használhatjuk ugyanazt a terméket macskán és kutyán is?
A terméknek, amelyet a paraziták elleni védelemhez választottunk, biztonságosnak kell lennie nemcsak a szóban forgó állatra nézve, hanem a körülötte lévők számára is. Néhány hatóanyag, melyet a kutyák védőszereiben használnak, néha mérgező lehet más fajokra, akár macskákra is. Amennyiben macskája és kutyája is van, válasszon olyan terméket, amely mindkettő számára hatékony és biztonságos. Ilyen esetben a legjobb olyasvalamit keresni, mely kutyákon és macskákon is alkalmazható, vagy egy belső hatóanyagot választani a kutyának. Ez megakadályozza, hogy a nyalogatás vagy összebújás során a macska elfogyassza a védőszert. A belsőleg használatos termékek kisgyermekes családoknak is ajánlottak.

 

Mi a helyzet a külföldi utakkal?
Ha külföldre utazunk kedvenceinkkel (különösen, ha meleg égövre), ne felejtsük védeni őket az ektoparaziták ellen is. A bolhák és a kullancsok mellett a kedvtelésből tartott állatok érintkezhetnek más parazitákkal, pl. legyekkel a Phlebotomus nemzetségből (lepkeszúnyogok) vagy szúnyogokkal, amelyek leishmaniasist, egy emberekre és állatokra is veszélyes betegséget hordozhatnak. A leishmaniasist a Leishmania nemzetséghez tartozó egysejtű organizmusok okozzák. A betegség leginkább a Földközi-tenger környékén fordul elő, de szórványosan már Északnyugat-Németországban, Svájcban vagy Belgiumban is megjelent. Az idegenforgalom növekedésével több megbetegedésre számíthatunk Európában máshol is. A szúnyogok által terjesztett másik veszélyes betegség a dirofilariosis, amelyet a Dirofilaria nemzetségbe tartozó fonálféreg okoz. Az általános hiedelem szerint ezek a paraziták csak melegebb területeken fordulnak elő, mint Dél-Európa és Ázsia. A globális felmelegedés hatására azonban a mi régiónkban is találkozhatunk vele (az elmúlt 10 évben Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban és Ausztriában figyelték meg).

 

Amennyiben többet szeretne megtudni a külső élősködők elleni védelemről, olvassa el cikksorozatunk előző részét is!

Megosztás Tetszik