A következetes nevelés aranyat ér!

Egy neveletlen kutyával az élet nem egyszerű, rengeteg bosszankodással és stresszel jár, ami nem csak nekünk, de a kedvencüknek sem jó. Ahhoz, hogy minél szófogadóbb, kiegyensúlyozottabb legyen a kutyusunk, sok türelemre és következetességre van szükség.

 

Mielőtt bármibe is belekezdünk, jobb tudatosítani magunkban, hogy nemcsak a kutyának vannak feladatai a beilleszkedésével kapcsolatban, hanem bizony nekünk is. Mint felelősségteljes gazdinak, meg kell tanulnunk a kutyusunk jelzéseit, hogy tudjuk, mikor, mire van szüksége, vagy mit szeretne elmondani nekünk.

 

Hogy ez minél simábban menjen, érdemes felkeresni vele egy kutyaiskolát, sőt, most már kutyaóvodák is vannak, ahol a szakemberek nemcsak abban segítenek, hogyan legyen szófogadó, okos a kutyánk, hanem abban is, hogy könnyebben egymásra hangolódjunk és megértsük egymást.

 

Öt ok, ami a kutyaiskola mellett szól:

 

 • Megtanítják az engedelmességre. Ez különösen fontos a városi séták alkalmával, a kutyus ugyanis megtanulja a parancsszavakat, így idővel nyugodtan el tudjuk engedni a parkban futkározni póráz nélkül is.
 • Agresszivitás, félelem leküzdése. A túlzott félénkségre vagy a domináns viselkedésre való hajlamon az esetek többségében csak szakember bevonásával lehet segíteni. A viselkedészavarokra a külön feladatokat és gyakorlatokat dolgoznak ki az oktatók..
 • Megtanulja, ki a főnök. A kutyaiskolák egyik fontos szerepe, hogy már kölyökkortól kezdve kialakítsák az ember-kutya közötti hierarchikus viszonyt. A kutyáknak szabályok kellenek, és talán furcsa ezt olvasni, de ha a kutya tudja, hogy nem ő irányít, akkor sokkal kiegyensúlyozottabb lesz.
 • Játék. Segít a gazdi-kutya közötti kapcsolat elmélyítésében, ugyanis ezek csapatmunkát kívánnak a gazditól és kutyájától.
 • A gazdi is tanul. Mindemellett mi is rengeteg új dolgot tanulunk a kedvencünkkel kapcsolatban: a tréning segít megértenünk a kommunikációját, és abban is segít eligazodni, hogy milyen elvárásaink lehetnek vele szemben.

 

Ettől függetlenül természetesen mi is sok mindent meg tudunk tanítani a kedvencünknek; hogy ez minél könnyebben menjen, megosztunk néhány hasznos tippet:

 1. Dicséret! – A pozitív megerősítés sokkal hatásosabb, mint a büntetés. Ha azt látjuk, a kutya valami jót csinál, akkor mindenképp dicsérjük meg, jutalmazzuk meg, ugyanis a kutyák bármit megtesznek, hogy a gazdájukat boldognak lássák. A dicséretnél lehetünk eleinte túlzók, ismételjük el sokszor, hogy ügyes volt, simogassuk meg, és adjunk neki jutalomfalatot.
 2. Utólag nem érdemes leszidni – Utólag hiába szidjuk le kedvencünket, csak akkor érdemes rászólni, ha éppen tetten érjük, egyébként nem fogja érteni, miért szólunk rá. . Ilyenkor legyünk határozottak, de soha ne üssük meg, mert ezzel csak azt érjük el, hogy félni fog tőlünk..
 3. Nézzük levegőnek! – A kutyák büntetésnek élik meg, ha nem szólunk hozzájuk, és egyszerűen figyelmen kívül hagyjuk őket. Ezt olyankor érdemes használni, ha felugrál ránk, ha feleslegesen ugat, vagy ha folyton-folyvást a figyelmünket próbálja kikövetelni magának. Nem könnyű feladat ez számunkra sem, de ha az elején nem vagyunk határozottak, később sokkal nehezebb lesz lenevelni a berögzült, helytelen viselkedésekről, szokásokról.
 4. Következetesség! – Ha rosszalkodott és leszidtuk, utána ne simogassuk meg, mert ezzel csak összezavarjuk. Bírjuk ki a babusgatást, bármilyen bocsánatkérő tekintettel is könyörög. Mantrázzuk magunkban: következetesség, következetesség, következetesség!
 5. Szemkontaktus! – A kutyák a szemkontaktusra is reagálnak: szólítsuk a nevén, és ha ránk néz, jutalmazzuk meg. Ezt később használhatjuk arra is, hogy a nevének kiejtésével, vagy rosszalló hangsúlyunkkal megszakítsuk őt abban a tevékenységében, ami nincs tetszésünkre.
 6. Játékos nevelés! – A játékkal is sok mindenre megtanítható a kutya, de először azt kell elsajátítania, hogyan játszhat velünk. Meg kell tanulnia például, hogy az ember keze, lába, nem játék. Ha birkózás közben eldurvul, szakítsuk félbe, és ne foglalkozzunk vele, vagy élesebb hangon adjuk tudtára, hogy ez fáj nekünk. Szoktassuk hozzá, hogy a játékra mi adunk engedélyt, és mi is vagyunk azok, akik meghatározzák annak végét.

 

A kutyák viselkedéséről és neveléséről további hasznos információk találhatók letölthető kiadványunkban.
PDF letöltése

Megosztás Tetszik