A kisállatokra is vigyázzunk a hőségben!

Másodfokú hőségriasztást rendelt el hétfő déltől péntek éjfélig az országos tiszti főorvos. A hét elején tovább erősödik a nappali felmelegedés, napközben 35 fok is lehet. Nagyon fontos, hogy kedvenceinket is óvjuk a melegtől!

 

Az országos tiszti főorvos akkor ad ki másodfokú riasztást, ha az átlaghőmérséklet három egymást követő napon 25 Celsius-fok fölé emelkedik. Ez gyakorlatilag 30-32 fok közötti maximum-hőmérsékletnél kezdődik, és ezeken a napokon a minimum-hőmérséklet csak 20-21 fokra csökken.

 

altA kisállatok is nehezen viselik a kánikulát: ha bent vannak, ajánlatos a lakást, a szobát, a tartózkodási helyet hűteni. Ennek jól bevált módszere az éjszakai szellőztetés, napközbeni besötétítéssel. A légkondicionáló is jó megoldás, arra azonban figyelni kell, hogy a légkondicionáló legyen kitakarítva, karbantartva. Ha napközben, amikor nem vagyunk otthon, nyitva hagyjuk az ablakot, legyen rajta védőháló vagy rács, ami megakadályozza, hogy a kisállat kiessen, ha például egy madár vagy rovar után kap. Arra is érdemes figyelni, hogy a légmozgás ne legyen túl gyors, ne fújjon nagyon a szél, ne legyen huzat, mert ez az ízületekre lehet káros hatással, vagy nátha alakulhat ki.

 

Ha az állat udvaron van, mindenképpen legyen olyan árnyékos hely, ahová be tud húzódni. Sétáltatni kora reggel vagy késő este érdemes, amikor még elviselhetőbb a hőmérséklet. Az állatok is le tudnak égni, ahol fedetlen bőrfelületük van (orr, esetleg fül), eree figyeljünk, illetve igyekezzünk ne a forró aszfalton sétálni velük.

 

A folyadékpótlásra ezekben a napokban fokozottan kell figyelni, az állatok táljában mindig legyen víz!

 

A legfontosabb, hogy még pár percre se hagyjuk az autóban álltainkat, a belső tér ugyanis nagyon hamar 80 fokra is fölmelegedhet, és rövid idő alatt hőgutát kaphatnak.

 

Ha az elővigyázatosság ellenére azt látjuk, hogy kedvencünk nincs jól, azonnal forduljunk orvoshoz!

 

(Kisállatorvos / MTI)

 

Innen töltse le a nyulak ápolási útmutatóját!

 

Innen töltse le a macskák vakcinázásáról szóló tájékoztatónkat!

Megosztás Tetszik