A kisállatok évszázada: Hogyan váltak négylábú barátaink családtaggá

Az ókori egyiptomiak házimacska ábrázolásaitól kezdve i.e. 3000-től, a 2. században a kínai császár udvarában magas rangú tisztviselővé kinevezett kutyákon át egészen napjaink nagy kisállat-bummjáig – a háziállatok évezredek óta jelen vannak a történelemben. Elnézve a kedvencek millióit világszerte, úgy tűnik, kapcsolatunk szőrös kis barátainkkal egyre csak szorosabb lesz, sokan közülük nem csak közeli társaink, de igazi családtagok. De hogyan is kerültünk ilyen közel egymáshoz? Tekintsük át kedvenc négylábú barátaink történelmét!

 

Vadászokból társak

Kevés bizonyíték van a kutyák és macskák korai háziasítására, ám néhány régészeti lelet alapján úgy tűnik, amellett, hogy hasznosnak bizonyultak a rágcsálókkal és más állatokkal szemben, a kutyák és macskák, valamint a gazdáik között már évezredekkel ezelőtt is érzelmi kötődés állt fenn. Több történet is kering arról, hogy az emberek közvetlen közelében élve empatikus, társas természetük és feltétel nélküli szeretetük miatt kerültek közel gazdáik szívéhez. A római arisztokraták macskáitól kezdve egészen Viktória királynő tacskóiig a történelem tele van híres gazdikkal és híres kedvenceikkel, de ez nem azt jelenti, hogy a háziállatok tartása csak a gazdagok kiváltsága volt. A középkor végére a kutya- és macskatartás már az egész világon népszerű volt.


Út a szívünkhöz – és a vagyonunkhoz

Manapság már milliónyi kisállat él szerte a világon, köztük kutya- és macskafajták százai. A 20. század nagy kisállat-bummjára messzire jutottunk az 1800-as években piacra került első kutyaeledeltől. Kutyabarát munkahelyek, hotelek és éttermek, külön állateledel, játék és ruházati üzletek – kutyát vagy macskát tartani már nem csak rendkívül gyakori, de egyszerű is. Ahogy a kisállatok számára létrejött széleskörű szolgáltatások millió dolláros vállalkozásokká nőttek, a gazdik egyre több és több pénzt költenek arra, hogy megtalálják négylábú barátaik számára a lehető legjobb termékeket és szolgáltatásokat. Az állategészségügy szintén gyors fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, mind minőségében, mind népszerűségében. Ahogy kedvenceink egyre közelebb kerülnek hozzánk, úgy egyre több pénzt vagyunk hajlandóak egészségükre és jóllétükre fordítani, biztosítva, hogy a lehető legtovább velünk éljenek. A tavalyi évben az Egyesült Királyság állattartói csaknem 5000 millió angol fontot költöttek állatgyógyászati -szolgáltatásokra1 - ez majdnem kétszerese a tíz évvel ezelőtti összegnek!

És így váltak családtaggá

Ha neked is van kisállatod, bizonyára nem fogsz meglepődni azon, hogy a kutyás és macskás gazdik nagy része (77%) úgy nyilatkozik, hogy szőrös barátját családtagnak tekinti. A jó hír az, hogy ez számos előnnyel jár számunkra! Manapság sok gazdi gyermek hiányában tart kutyát vagy macskát, vagy épp, hogy felkészítse vele a családot a gyermekvállalásra, de lehet, hogy egy négylábú társsal kerülné el a magányt. Ám a kutyák a gyerekek, illetve az idősek terápiás kezelésében is segítséget nyújthatnak. Ezenkívül a tanulmányok azt mutatják, hogy ha a háziállatokat családtagnak tekintik, cserébe azok nyitottabbá és empatikusabbá válnak gazdáikkal szemben, ami pozitív hatással van az emberek mentális egészségére és általános jóllétére. A kisállatok jóllétét és mentális egészségét illetően a család szintén prioritás. Az állatgyógyászati szolgáltatások ma már sokféle terápiás lehetőséget kínálnak szorongó vagy depressziós állatok számára, lehetőséget biztosítva a gazdiknak, hogy a legmegfelelőbb módon ápolják kisállatukat. Szóval ne hagyd le kis kedvencedet a következő családi portréról, hiszen tényleg kiérdemelte a pozíciót!

 

 

1-https://www.statista.com/statistics/308278/annual-expenditure-on-veterinary-and-other-pet-services-in-the-united-kingdom/

Megosztás Tetszik