A cukorbetegség nem játék

A cukorbetegség egyre gyakoribb jelenség a kutyák és a macskák körében, és szoros összefüggésben áll az elhízással. A tünetek ismerete mellett a korai felismerésben fontos szerepe van a rendszeres orvosi kontrollnak is.

 

Mi is pontosan a cukorbetegség?

Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha a vércukorszint tartósan meghaladja a 7, 6 mmol/ l- t.

 

Vannak tünetek, ami alapján gyanakodhatunk?

Ha négylábúnk a szokásosnál sokkal több vizet iszik, vizel, és/vagy aceton-szagú a lehelete, mindenképp vigyük el egy kivizsgálásra. Gyanús lehet az is, ha először elhízást, majd hirtelen fogyást tapasztalunk, de az is gyakori tünet, ha a kedvencünk fáradékony, és az étvágya is drasztikusan megváltozik. Nem ritka, hogy a szőre hullik, fénytelenné válik, esetleg a bőre korpázik. A betegség előrehaladottabb stádiumában szürkehályog alakulhat ki, vagy erősen romlani kezdhet a látása.

 

Hogyan alakul ki?

A betegséget vagy a hasnyálmirigy által termelt hormonnak, az inzulinnak a hiánya okozza, vagy pedig a szervek, szövetek válnak „rezisztenssé” a hasnyálmirigyben termelődő inzulinra. Mindkét forma a vércukorszint megemelkedésében, és cukorvizelésben nyilvánul meg.

 

Melyik kutyafajták a leginkább veszélyeztetettek?

A spánielek, tacskók, terrierek, uszkárok, spitzek esetében különösen figyeljünk oda az intő jelekre. A cukorbetegség főleg középkorú és idősebb állatoknál jöhet elő, a nőstény állatok pedig négyszer olyan hajlamosak a betegségre, mint a kanok. Gyanús tünetek esetén kedvencünket azonnal vigyük állatorvoshoz, aki egy vérvételből diagnosztizálni tudja a betegséget, és elkezdheti a gyógykezelést.

 

Milyen kezeléssel lehet segíteni a beteg kedvencünkön?

A sikeres kezelés alapfeltétele az inzulinadagolás, de az étrend módosítása és a rendszeres testmozgás szintén fontos. Legalább ennyire lényeges már az elején elfogadni és megérteni, hogy a cukorbetegség kezelését – beleértve a gyógykezelést, a diétát, és a rendszeres mozgást – az állat élete végéig folytatni kell.

 

Hogyan történik a gyógyszeres kezelés?

A betegséget inzulin injekciókkal kezelik, amit a bőr alá kell fecskendezni egy speciálisan erre a célra gyártott fecskendővel. Természetesen a pontos adagot az állatorvos határozza meg, szigorú kontrollvizsgálatok mellett.

 

A gazdinak kell beadni a szurit?

Igen, de az állatorvos részletesen felkészít erre. Általában naponta kétszer kell beadni az injekciót, de ez függ a négylábú állapotától.

 

A sikeres gyógykezeléshez a diéta betartatása is nagyon fontos:

A gyógyszeres kezelés csak úgy lesz igazán hatásos, ha az orvos által meghatározott diétát szigorúan betartjuk. Mindemellett óvnunk kell kedvencünket a stressztől és a túlzott terheléstől. Folyamatosan ellenőriznünk kell a vízfogyasztását, a vizeletét, a testtömegét, és mindig készenlétben kell tartanunk mézet vagy szőlőcukrot arra az esetre, ha inzulin-túladagolás történik, vagy leesik a vércukorszint. Ezt akkor kell megtenni, ha azt látjuk, hogy remeg, izgatott, gyenge, esetleg elájul.

 

És talán a legfontosabb!

A cukorbeteg háziállat jövője jóformán a gazdájának tájékozottságától, kitartásától és attól függ, hogy mennyire veszi komolyan az életmódváltoztatást, a diétát, az inzulin beadását és a szűrővizsgálatokat. Figyeljünk kedvenceinkre, mert a korán felismert betegség könnyebben kezelhető és a későbbi tünetek is jobban kordában tarthatók!

 

 

Tudj meg többet a háziállatok cukorbetegségről:

www.kisallatcukorbetegseghonap.hu

 

Tudj meg többet a szakértőtől:

Interjú Dr. Máthé Ákossal, az Állatorvosi Egyetem Belgyógyászati tanszékének vezetője a kisállatok cukorbetegségéről:

Hallgasd meg itt

 

Olvass tovább a témában, és töltsd le tájékoztatónkat:

 

PDF tájékoztató letöltése a kisállatok cukorbetegségéről (PDF)

 

Archív cikkeink:

 

Kapcsolódó videók:

Megosztás Tetszik