5 vízimádó kutyafajta

Sok kutya szeret alkalmanként tavakban, tengerben pancsolni, de néhányukat nehezebb kiparancsolni a vízből, mint beszoktatni. Ha úszópartnerről, esetleg vízi munkáról van szó, ezekkel a fajtákkal biztosan nem fürdünk be.

 

Labrador retriever
Az Újfundlandról származó, világszerte népszerű kutyafajta családbarát, kedves, okos természetének köszönheti népszerűségét. Ám eredetileg vízi kereső kutyának tenyésztették, származási helyén tengeri halászok munkáját segítette, akár mély, jeges vízben is. Később a 19. században vadászkutyaként lett népszerű Anglia-szerte. Nem csoda, hogy ennyire otthon érzi magát a vízben, akár kacsát, akár a kedvenc labdáját kell megtalálnia.

 

Újfundlandi 
Akárcsak a labrador, ez a fajta is Kanadából, Újfundlandról származik, a retrieverek őse. Eredetileg elsősorban halászok segítőjeként, valamint vízimentő kutyaként használták – és használják világszerte ma is. Strandolni nem egyszerű a társaságában: gazdája megmentésére siet akkor is, ha az épp csak úszna egy jót. Méretei és ereje kiemelik a vízkedvelő kutyák sorából. Családbarát, nagyon békés, nyugodt jellemű fajta. A meleg időjárást csak akkor tűri jól, ha rendszeresen vízközelben lehet.

 

Uszkár
Bár manapság inkább cirkuszban vagy különféle agility kutyashowkban látni, az uszkárt eredetileg vízi vadászkutyának tenyésztették Franciaországban. Úgynevezett „ölebként” csak a 18. századtól lett népszerű. A máig fennmaradt jellegzetes pomponos bundafazon viszont korábbi „munkájához” kapcsolódik: a lábakon, farkincán hagyott bojtok, az oroszlános bozont a hidegtől védte, és segítette az úszását.

 

Spanyol vizikutya 
Az egyik legősibb kutyafajta szintén a vízhez kötődik, vadászatban használták, és kiváló terelő ösztönnel rendelkezik. Elsősorban Andalúziában, Spanyolországban elterjedt, ahová a 8. században vitték be arab utazók. Képességei minden téren kimagaslók, nagyon gyorsan tanítható, hűséges a gazdájához, családi kutyának elsőosztályú. Mozgásigénye jelentős, az úszás mellett nagyon kedveli az apportírozást.

 

Vadkacsavadász retriever
Sok más vízkedvelő társához hasonlóan, ez a hazánkban kevéssé ismert fajta, ugyancsak Kanadából származik. Hivatalos neve – Nova Scotia Duck Tolling Retriever – származási helyére és „munkakörére” utal, ugyanis Kanada déli részén pihennek meg az átvonuló kacsák. Vízi vadászkutyaként elsősorban vadkacsák becserkészésében segédkezik. Csak 1945 óta bejegyzett fajta, tenyésztésében szerepet kaphattak a labrador mellett az angol cocker spániel és az ír szetter fajták. Intelligenciája és mozgásigénye kimagasló, a vízbe dobott játékát fáradhatatlanul visszahozza gazdája lábai elé.

 

(Képek: Pinterest)

Megosztás Tetszik