5 érdekesség, amit nem tudtál a cicádról

A macskák a világ egyik legnépszerűbb kisállatai, de bármennyire is rajongunk értük, sokan még mindig rejtélyes, különleges lényként tartjuk őket számon. Hogy méltó módon ünnepelhessük őket, fedezzük fel 5 kevésbé ismert, érdekes tulajdonságukat!

 

1. Macska manipuláció
Volt már olyan érzésed, hogy a macskád nyávogása hasonlít egy kisbaba sírásához? Ha igen, akkor nem jártál messze az igazságtól: a macskák remekül manipulálnak minket azzal, hogy nyávogásukkal olyan hangokat utánoznak, amelyekre biztosan reagálni fogunk. Mielőtt még aggódni kezdenél és szaladnál, hogy gondoskodj a síró cicádról, jusson eszedbe, hogy a legtöbb ilyen esetben nincs is nagy baj, csak éhes.


2. Ha tanítani szeretnéd, dicsérd a cicát
Az emberektől és más kisállatoktól, mint például a kutyáktól eltérően a macskák nem értik a negatív visszajelzést és a tiltást. Ha szeretnéd megtanítani a cicádat néhány trükkre, vagy csak azt szeretnéd, hogy hallgasson rád, a legjobb, ha csak pozitív megerősítést használsz, mint amilyen a dicséret vagy a jutalmazás. A jutalomfalatok ugyanolyan jól működnek a macskáknál, mint a kutyák esetében, de a simogatással és a dicsérő szavakkal is szép eredményeket érhetünk el.


3. Tényleg mindig a talpukra esnek?
A macskák híresek arról a csodálatos képességükről, hogy mindig a talpukra esnek. Így védik meg magukat a sérülésektől akkor is, ha magas helyről esnek vagy ugranak le. A titkos fegyverük neve a „fordulási reflex” – ez segít nekik abban, hogy egy összetett mozdulat segítségével ki tudják egyensúlyozni a testüket esés közben. Az egész csupán pillanatok műve, olyan gyorsan történik, hogy akár már 30 cm magasságról is megvédi a macskákat a sérüléstől. A kismacskák már 3-4 hetesen képesek erre a mozdulatsorra, így legtöbbször már ők is a talpukon landolnak.


4. Vadóc kismacskák
A kismacskák szocializálódása sokkal rövidebb ideig tart, mint a kutyáké, akár már 7-9 hetes korukban befejeződhet. Ebben a rövid időintervallumban különösen fontos, hogy minél több környezeti hatás érje őket, és gyakran találkozzanak a többi macskával, más állatokkal és emberekkel. Ezzel kerülhetjük el ugyanis, hogy félénkek és vadak maradjanak. A genetika, főképp apai ágon, szintén nagyon fontos szerepet játszik a macskák személyiségjegyeinek kialakulásában. Viselkedésük szerint a cicákat a következő módon szoktuk kategorizálni: lehetnek aktív, játékos és agresszív, nyugodt és szociális vagy csendes és szégyenlős macskák.


5. Tényleg jár a tej a macskáknak?
A Tom & Jerry becsapott minket! Sok étel, amelyről azt gondoltuk, hogy macskáknak való, valójában nem tesz jót nekik. Így van ez a rajzfilmekben látott tej, nyers hal és nyers hús esetében is. Míg sok macska laktózérzékeny, és nem tudja megemészteni a tejtermékeket, a nyers hal egy olyan enzimet tartalmaz, ami lebontja a tiamint, a macskák számára fontos B vitamint. A nyers hús gyakran tartalmaz fertőző baktériumokat és parazitákat, amik szintén veszélyeztethetik a macskánk egészségét. A cicáink már nem vadállatok, és ezt figyelembe kell vennünk etetéskor is.

 

Megosztás Tetszik