5+3 TANÁCS, HOGY MEGVÉDJÜK KISÁLLATAINKAT AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS HATÁSAITÓL

A melegebb éghajlat következtében az élősködők száma megsokszorozódott közvetlen környezetünkben, a betegségek palettája pedig egyre bővül. A változó éghajlati tényezők a lehetséges viselkedési problémák mellett új régiókban terjedő külső élősködők által terjesztett új kórokozókat hoznak. Pánikra azonban nincs ok, a megfelelő egész éves védekezéssel és néhány hasznos tanács észben tartásával megóvhatjuk kiskedvenceinket.

 

 

 

A paraziták az egyik leggyakoribb és leginkább kihívást jelentő veszélyforrások kisállataink számára, az éghajlatváltozás pedig ideális körülményeket teremt számukra a terjeszkedéshez. A külső élősködők nem képesek hőt termelni, így az enyhébb és meleg külső hőmérséklettől függ az életben maradásuk. A melegebb időjárás következtében a környezetünkben megtalálható élősködők száma nő, új területeken szaporodnak el és egész évben hosszabb ideig életképesek.
A legfontosabb külső élősködők a bolhák, kullancsok, szúnyogok és lepkeszúnyogok, melyek néhány nagyon súlyos, akár halálos, úgynevezett kórokozó-átvivők által terjesztett betegséget terjeszthetnek, mint a Lyme-kór (borreliózis), babéziózis, anaplazmózis vagy leishmaniasis. Ennél fogva a megelőzés és a paraziták elleni védekezés az év egésze során létfontosságú.


Ezek a tünetek utalhatnak kórokozó-átvivők által terjesztett betegségekre vagy egyéb problémára: letargia, csökkent étvágy, láz, köhögés, testmozgás utáni fáradtság, ízületi merevség, vonakodás a testmozgástól, sápadt íny, elszíneződött széklet vagy vizelet.

 

HOGYAN VÉDJÜK MEG KISÁLLATAINKAT A PARAZITÁKTÓL?

Az éghajlatváltozás és extrém időjárási körülmények más módon is fenyegetik kisállataink egészségét és jóllétét. Akárcsak az élősködők esetében, ilyenkor is a megelőzés és védelem a kulcs.

 

Az éghajlatváltozás hatásairól szóló cikksorozatunk első részét itt olvashatod:
A melegebb időjárás miatt egyre több a parazita: az éghajlatváltozás hatása a kisállatok egészségére

 

 

A Protect Our Future Too kezdeményezésről
Az MSD Animal Health több mint 30 országban, köztük Európa, Oroszország, Észak-Afrika és Közel-Kelet régióiban indította el a Protect Our Future Too kezdeményezést (#Protectourfuturetoo), melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás okozta, társállatok egészségét érintő kockázatokra, melyek a melegebb őszi és téli hónapok, illetve az általánosságban vett magasabb hőmérséklet következtében jelentkeznek. A kezdeményezésen belül a www.protectourfuturetoo.com/hu oldalon a gazdik és állatorvosok további hasznos információkat kaphatnak ahhoz, hogy az év egésze folyamán megfelelő védelmet biztosíthassanak kutyáik és macskáik számára.

Megosztás Tetszik