5+1 tipp a jól nevelt kutyáért

Megérkezett a szeptember, ami a világ minden táján egyet jelent a diákoknak: elkezdődött az iskola. Az oktatás azonban nem csak az embercsemetéknek fontos, hanem a négylábú gyerekeknek is. A tanulás boldog és izgalmas életet biztosít a kutyáknak, míg a gazdi számára a nyugalom záloga. Összegyűjtöttünk 5+1 alapvető tanácsot a boldog és kiegyensúlyozott otthonért.

 

Habár a kutyatartás sok nevetéssel és örömmel jár, az együttélés felelősség is: a gazdinak a kutya fizikai és mentális egészségéről egyaránt gondoskodnia kell. Amellett, hogy tápláló ételeket, oltásokat és megfelelő orvosi ellátást kell biztosítani, az állatnak rengeteg időre, figyelemre és türelemre is szüksége van. Ez olyan állandó tanulási folyamat mind a gazdinak, mind a kutyusnak, amelynek eredményeként egy mindkét félnek kényelmes mindennapi életet és erős, kiegyensúlyozott kutya-gazdi kapcsolatot alakíthatunk ki.


1. Határok kijelölése
Amikor kutyánk lesz, mindent szeretnénk vele együtt csinálni. Az alvástól kezdve a főzésen át a filmnézésig mindent megosztunk négylábú barátunkkal, és bár fontos, hogy szoros kötelék alakuljon ki közöttünk, az állatkának azt is meg kell tanulnia, hogy nem lehet mindig a figyelem középpontjában. Emellett természetesen kellenek olyan időszakok, amikor csak rájuk fókuszálunk, együtt játszunk és tanulunk velük. A „távolságtartás” a szeparációs szorongás megelőzésében is segíthet.


2. Hol a kutya helye?
Magától értetődőnek tűnhet, hogy az egyik első dolog, amit a kutya érkezésével beszerzünk, az a fekhelye. Benti kutyák számára ez lehet egy takaró, ágy vagy szobakennel, kertben tartott állatoknál a kutyaház a megfelelő választás. Sokszor több figyelmet fordítunk a hely küllemére, mint az elhelyezkedésére, ám az állat szempontjából lényegtelen, hogy egy ananászban vagy egy indián sátorban hajtja álomra a fejét, sokkal fontosabb, hogy milyen környezetben teszi ezt. A kutyáknak több alvásra van szükségük, mint nekünk, ezért az alvóhelyüket is megfelelően kell megválasztani. Nem jó, ha gyakran elsétálunk mellettük vagy a közvetlen közelükben tevékenykedünk, mert ezzel folyamatosan felébresztjük őket, így nem tudják kellőképpen kipihenni magukat. A megfelelő mennyiségű pihenés hiánya rontja az állat életminőségét, a fáradt kutya pedig nehezebben tanul, és a viselkedése is kiszámíthatatlanabb, idegesebb. Ha megtaláltuk a tökéletes, nyugodt helyet, ragaszkodjunk hozzá.


3. Állítsunk be napi rutint
Sokat hallhattunk már arról, hogy milyen előnyös hatással van az emberek életére a napi rutin, és hasonló a helyzet a kutyáknál is. Egy jól kialakított napi beosztás kisállatunk mentális egészségének és közös életünknek az egyik sarokköve. Az etetésnek és a sétáknak is minden nap nagyjából megegyező időben kell történnie, így a kutya számára kiszámítható lesz, mi fog vele történni a nap folyamán. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden áldott reggel 6:52-kor kell ennie, de fontos, hogy nagyjából azonos időszakban kerüljön rá sor.
Különösen fontos ez bizonytalan kutyáknál. A kiszámítható, biztos napi tevékenységek növelhetik az önbizalmukat, és nyugodt lelkiállapotban könnyebben és gyorsabban tudnak fejlődni.


4. Minőségi idő és tanulás
A legjobb dolog a kutyatartásban az együtt töltött idő. Szeretjük együtt élvezni a naplementét a folyóparton, vagy a parkban labdázással kiszellőztetni a fejünket egy hosszú nap után. A napi, illetve heti rutin részeként a legjobb beiktatni rövidebb és hosszabb sétákat, túrákat a kutya igényeinek megfelelően. Ha az állat nem tud eleget mozogni, akkor más módot keres a felgyülemlett energiák levezetésére, ami romboláshoz vagy viselkedési problémákhoz vezethet.

A fizikai aktivitást szellemi kihívásokkal is egészítsük ki. A legjobb módszer kutyusunk képességeinek fejlesztésére és engedelmességre nevelésében, ha találunk egy jó kutyaiskolát vagy kiképzőt. Akár csoportos-, akár magánórán, a kiképzésnek köszönhetően kutyánk nemcsak fegyelmezett lesz és szófogadó, de motivált és boldog is. A tréning során az állatnak fókuszálnia és gondolkoznia kell, melynek végeredménye egy fáradt és örömmel teli kutya lesz. A kiképző emellett sokat segíthet abban, hogy megtaláljuk az eb számára a személyiségének és képességeinek legmegfelelőbb tanulási módokat.

 

5. A kulcs a tiszta kommunikáció

Csakúgy, mint az emberek között, a kommunikáció kulcsfontosságú a kutya-tulajdonos kapcsolatban is. A kutyák ugyan nem értik az emberi beszédet, de nagyon jó megfigyelők, és a legkisebb részletekre is érzékenyek, legyen az akaratlagos vagy akaratlan, mint egy egyszerű kézmozdulat. Ezért, ha szeretnénk kiskutyánk tudtára adni, hogy nem kifejezetten értékeljük a nappaliban végrehajtott lakberendezési újításait, akkor is egyértelműen kell tudtára adnunk nemtetszésünket, ha közben hatalmas kiskutyaszemekkel néz ránk. A szavaknak, hangszínnek, mozdulatoknak, arckifejezéseknek összhangban kell lenniük, és ugyanazt az üzenetet kell közvetíteniük. Ugyanez vonatkozik a tanításra is: aranyos lehet, hogy fekvés helyett pacsit ad a kis tanonc, de fontos, hogy ne mosolyogjunk vagy simogassuk meg őket ilyenkor, mert összezavarodnak, hogy mi is volt valójában a feladat. Meg kell értenünk a kutyák jelzéseit, és igyekezni, hogy ők is megértsék a mi nyelvünket.
Egy apróság, ami még segíthet a kutyával való tiszta kommunikációban: nem szabad sokszor elismételni egy vezényszót, maximum kétszer. Ellenkező esetben a kutyában az ragad meg, hogy elég csak többszöri vezényszóra teljesítenie a feladatot.


+1: Következetesség mindenek felett
A fentiek semmit sem érnek, ha nem vagyunk következetesek. Eleinte nehéznek tűnhet mindenre odafigyelni, és mindent helyesen csinálni, de egy idő után ez természetessé válik. Időre és energiára van hozzá szükség, de garantáltan megéri.

Megosztás Tetszik