5+1 ideális kutyafajta idősebb gazdiknak

A kutyák minden korosztály legjobb barátai lehetnek, idősebb korban pedig ez fokozottan igaz. A négylábú társak jelentősen csökkentik a magány érzetét, és a rendszeres közös séták javítják az életminőséget. Ráadásul a legújabb kutatások szerint a speciális segítőkutyák nagyban megkönnyítik a világszerte emelkedő számú Alzheimer-kórban szenvedők mindennapjait. Ha idősebb gazdi keresi új társát, akkor lényeges szempont az adott fajta mozgásigénye és temperamentuma. Számukra az alábbi fajták bármelyike kiváló választás lehet.

 

1. Cavalier King Charles spániel

Ez a szelíd, szeretetteljes, vidám fajta maximum 5-8 kg-s testsúlyt ér el felnőtt korára. A mozgásigényét tekintve jól alkalmazkodik: szereti a rendszeres mozgást és a szabad játékot, ám ha a gazdája egyszer-egyszer rövidebb sétára tudja csak vinni, nem okoz neki problémát. Nagyon kiegyensúlyozott a természete, a számos kistestű fajtára jellemző, akár agresszivitásba hajló idegesség távol áll tőle. Nagyon érzékeny fajta, ezért a túl szigorú, katonás nevelést rosszul viseli. Különös éberséggel nem vádolható, jelzi ugyan, ha idegen érkezik, de alapvetően mindenkivel nagyon barátságos.

 

2. Mopsz

A valószínűleg Kínából származó fajta kifejezetten ajánlott lakásba, az átlagosnál kisebb mozgásigényű. Kevés gondozást igényel a bundája, és méretéből adódóan kevés táplálékkal beéri, de a kisebb mozgásigénye miatt fokozottan hajlamos az elhízásra. Játékos, ragaszkodó, kedves jelleme ellenére jelzőkutyának sem utolsó. Sajátos röfögő, hortyogó hangjához azonban hozzá kell szokni.

 

3. Cardigan welsh corgi

Kis termete ellenére aktív pásztorkutyáról beszélünk, így olyan gazdinak ajánlható, aki a kellő mennyiségű, rendszeres szabadtéri sétában a partnere lehet. Hízékony fajta, így a mozgásra különösen figyelni kell. Szőre odafigyelést, vedlési időszakban napi szintű fésülést igényel. Nagyon értelmes, könnyen tanul, rendkívül alkalmazkodó, szívós fajta, a kertet és a lakást egyaránt jól tűri. Nem áll távol tőle a „főnökösködés”, ezért már kölyökkorban fontos kijelölni, hol a helye a családban. 

 

4. Skót terrier

Méretei ellenére (max. 8-10 kg) eléggé temperamentumos fajta, mint általában a terrierek. De ez csak „harci” helyzetben van így, minden más esetben a játék a fajta szenvedélye, és nem csak kölyökkorban. Szőrzetét trimmelni kell, de elég évente pár alkalommal. Kotorékeb léte ellenére kiválóan tartható lakásban, nem kifejezetten ugatós fajta. Kerti tartás esetén érdemes figyelembe venni ásószenvedélyét.

 

5. Máltai selyemkutya

Kis termete, elbűvölő pofája és kifejezetten kellemes jelleme teszi közkedveltté az egyik legrégibb, mai formájában kb. 1500 éve létező kutyafajtát. Bár a kistermetű kutyák híresek a temperamentumukról, a legkedvesebb természettel a máltai selyemkutya rendelkezik, nagyon játékos fajta. Maga Arisztotelész is írt róla, „apró termete ellenére tökéletesen arányos” kutyaként jellemezte. Szőre ápolást igényel, ám fontos előnye, hogy nem vedlik.

 

+1. Kis olasz agár

Az agár szó hallatán sokan a hihetetlen sebességgel száguldó méretes fajtákra gondolnak, amelyeket még nézni is fárasztó. Ám a kis olasz agár nem véletlenül kapott mégis helyet a listában, mint az agarak között a legkisebb. Aktív életmódot folytató idősebb gazdik kiváló társa lehet, hiszen bár mozgékony, rendkívül könnyű, jól alkalmazkodik, jól nevelhető, apró termete – 3.5-5 kg – miatt pedig kevés táplálékot igényel. Nem utolsó sorban keveset ugat, de az idegenekkel szemben meglehetősen bizalmatlan. Érdekes tulajdonsága, hogy általában szeret tévézni, és imád aludni.

Megosztás Tetszik