5+1 dolog, amivel felkészítheted kedvencedet a hidegre

Kevés aranyosabb dolog van annál a világon, mint egy esőkabátos kiskutya, de bármennyire is szeretjük néhányan cuki ruhákban látni kedvenceinket, elsősorban kisállatunk kényelmét kell szem előtt tartanunk. A legtöbb kutya és macska remekül megvan bármilyen ruha nélkül, néha azonban hasznos lehet, ha segítünk nekik szárazon és melegen maradni. A téli hónapok közeledtével az alábbi 5 módszer segítségével készíthetjük fel kedvenceinket a hidegebb időjárásra.

 

1. Tartsuk őket szárazon!
Míg a legtöbb macska valószínűleg elbújna az eső elől és biztonságos helyre húzódna, addig a kutyák igencsak eltérően vélekednek a témáról: néhányan imádnak az esőben rohangálni és játszani, mások viszont még a napi séták idejét is inkább akkorra időzítenék, amikor elállt az eső. Az olyan rövid szőrű fajták, mint az agarak, a terrierek és a beagle akár egy rövid séta ideje alatt is könnyen bőrig ázhatnak, a rendszeres téli fürdetések pedig csak tovább ronthatják a helyzetet, mert kimoshatjuk szőrükből a védő olajos réteget. Ezek a fajták és azok a kutyák, akik egyszerűen csak nem szeretik az esőt, valószínűleg örülnek majd egy esőkabátnak. A megfelelő darab kiválasztásakor a kényelem az elsődleges, a kinézet csak utána következik. Mindig figyeljünk arra, hogy a ruhadarab stabil legyen, fedje a kutya egész testét, de ne zavarja a mozgásban, látásban és ne okozzon viszketést. Ha úgy látjuk, hogy kutyusunk kényelmesen érzi magát az esőkabátban, akkor nyugodtan elkezdhetünk kedvünk szerint válogatni a minták között. Ha viszont irritáció jeleit látjuk, akkor maradjunk inkább a jól bevált törülközőnél, és séta után alaposan töröljük szárazra vele.

 

via GIPHY


2. Védjük a tappancsokat!
Ahogy a nyári hónapokban a felforrósodott aszfalt, úgy a téli hónapokban a túl hideg vagy jeges talaj okozhat problémát kedvencünk tappancsain. A kutyacipő különösen a hideg téli hónapokban jön jól, amikor a járdák jegesek vagy sózottak, ami a városokban igen gyakori. Ez a legtöbb esetben csak kiszárítja a tappancsokat, de néhány esetben a jég és a só fel is sértheti azokat. Ha séta közben kutyánk hirtelen lelassul, az jele lehet annak, hogy a lábujjai között összegyűlt jég és só sérülést okozott neki. Ez megelőzhető azzal, ha levágjuk a lábujjak közötti hosszabb szőrt, de a kutyacipőhöz is nyúlhatunk. Mielőtt viszont először sétálni indulnánk ebben, gyakoroljuk viseletét rövidebb időre otthon, és bizonyosodjunk meg róla, hogy kedvencünk számára kényelmes. Így már ismerős lesz neki a cipő, mire kimegyünk, és nyugodtan tud majd a hóban szaladgálni, miközben hópelyheket kerget.

via GIPHY


3. Öltöztessük fel őket! – de csak ha szükségük van rá
Kedvenceink öltöztetése és a kisállatdivat igencsak megosztó téma a kisállatrajongók körében, ugyanis ez gyakran inkább a kisállattartók hobbija, mintsem az állatainkkal való törődés jele. Bármennyire is szeretjük a kutyáinkat és tűnnek aranyosnak jelmezben vagy pulóverben, a legfontosabb szempont a kisállatok kényelme és egészsége. A legtöbb kutyának nincs szüksége pulóverre, de néhány rövidebb szőrű vagy szőr nélküli fajta valószínűleg örülni fog, ha kabátban mehet sétálni a hidegben. Ez az olyan kisebb testű kutyafajtákra is igaz, minta rövidszőrű tacskó, vagy a csivava, melyek testfelülete testtömegükhöz képest nagy, emiatt gyorsan lehűlnek. Az extra rétegek elsősorban a benti kutyák számára hasznosak, mert velük előfordulhat, hogy nem alakítanak ki melegebb bundát maguknak. Ha kutyapulóver mellett döntünk, fontos, hogy tisztán tartsuk és rendszeresen cseréljük, különben könnyedén a külső élősködők búvóhelyévé válhat. Akárcsak az esőkabátok esetében, itt is figyelnünk kell arra, hogy felöltöztetve hogyan viselkedik kedvenc négylábúnk: ha úgy látjuk, hogy a kutyaruha nem túl meleg, és nem kényelmetlen, akkor megtarthatjuk. De az irritáció vagy szokatlan viselkedés azt jelzi, hogy kisállatunknak nincs szüksége extra rétegre.

via GIPHY


4. Fontoljuk meg az étrendváltást!
Ha kedvencünk rendkívül aktív, és a hidegebb hónapok alatt is sok időt tölt a szabadban, fontolóra vehetjük, hogy kismértékben megnöveljük az ételadagját. Így gondoskodhatunk róla, hogy belülről is melegen tartsuk az állatot. Fontos viszont megjegyezni, hogy ez a legtöbb benti kutyára nem érvényes, ők ugyanis idejük nagy részét melegben töltik. Ha pedig az ő adagjukat is növeljük, azzal azt érjük el, hogy egyre nagyobbak és nagyobbak lesznek… Mielőtt döntenénk arról, hogy megváltoztatjuk kis barátunk étrendjét, mindenképp kérjük ki állatorvosunk tanácsát!

via GIPHY


5. Figyeljünk a testhőmérsékletükre!
A legtöbb kutyus és cica esetében könnyedén meg tudjuk állapítani, hogy mikor hűlt le az idő, az alakjuk ugyanis árulkodik: elkezdik növeszteni téli bundájukat és sokkal puhábbak tapintásúak lesznek. Ebben az esetben a legjobb, ha nem bolygatjuk a dolgokat, és hagyjuk kisállatainkat, hogy gondoskodjanak a saját fűtésrendszerükről. Ha viszont bizonyos intő jelekre leszünk figyelmesek, akkor elkezdhetünk azon gondolkodni, hogy egy extra takarót adjunk nekik, vagy tekerjünk a fűtésen. A hidegebb fülek vagy farokvég jelzi, hogy kedvencünk lehűlt, ilyenkor ugyanis úgy próbálják megőrizni testük melegét, hogy lelassítják a vérkeringést a perifériás testrészeikben. Ha a kinti hőmérséklet 0°C alá süllyed, mindig engedjük be a házba a kedvenceinket, különös tekintettel a kisebb testű, idősebb vagy fiatalabb állatokra. Ha nem tudjuk őket a házban tartani, akkor jó megoldás lehet jól szigetelt házat biztosítani nekik, friss vízzel, hogy elkerüljük a hipotermiát és fagyási sérüléseket.

 

via GIPHY


+1 Szerezzünk be egy fényvisszaverő nyakörvet vagy hámot!
Ahogy egyre rövidebbek a nappalok és hamarabb sötétedik esténként, valószínűbb lesz, hogy reggeli és esti sétáinkra a sötétben kerül sor. De ez nem jelenti azt, hogy ne engedhetnénk szabadon a kutyánkat, hogy kiszaladgálja magát a parkban póráz nélkül. Arra mindig figyeljünk, hogy a kutya nyakörvén legyen egy névvel és telefonszámmal ellátott biléta, de egy fényvisszaverő nyakörv vagy hám segítségével egészen biztosak lehetünk benne, hogy a kutya a sötétség ellenére is megkapja a napi mozgás- és játékadagját. A fényvisszaverő nyakörv ráadásul nekünk is segítség lesz: érdekes szagok vagy hangok bármikor felbukkanhatnak a séta során, de így nem tévesztjük majd szem elől szimatoló négylábúnkat.

 

via GIPHY