4 tipp, hogyan óvd meg kutyádat a téli hidegtől

Ahogy az emberek, úgy a kutyák is könnyen fázhatnak a csípős téli napokon, hidegtűrő képességük pedig főként a fajtájuktól függ. Az alaszkai malamut, az akita, a csau-csau, a kuvasz, vagy az újfundlandi például vastag bundájának köszönhetően kényelmesen vészeli át a leghidegebb napokat is. Ellenben az olyan fajták, mint a yorkshire terrier, a csivava vagy a pinscher, melyeknek rövid vagy vékony szőre van, igen könnyen megfázhatnak. Ne feledjük azonban, hogy fajtától és szőrhossztól független a legtöbb kutyusnak szüksége van arra, hogy megvédjük őket a hideg időjárástól. Íme, néhány tipp, hogyan tegyük!

 

A megfelelő fekvőhely
A lakásban élő kutyáknak fontos, hogy biztosítsunk egy olyan meleg kuckót, amiben kedvencünk kényelmesen elfér. Ha úgy érezzük, hogy a szoba hőmérséklete kellemes számunkra, minden bizonnyal a kedvencünknek is az lesz. Ha viszont a kutyus fekhelye a ház egy hidegebb pontján van, a hőmérséklet túl alacsony lehet számára, és előfordulhat, hogy melegebb helyet keres magának, például egy radiátor közelében. Könnyen észrevehetjük, ha a kutya fázik: ilyenkor gyakrabban keresi gazdája társaságát, kissé didereg és hideg a füle. Ilyenkor szüksége lehet még egy takaróra a fekvőhelyén, vagy fontolóra kell vennünk a kuckó áthelyezését.


A szabadban élő kutyánk kenneljét, fontos, hogy minden oldalról megfelelően szigeteljük! A kennel mérete is sarkalatos kérdés, mert a kutyus csak saját testhőjével képes felmelegíteni a kennelt, éppen ezért nem szabad túl nagynak lennie. A kennelben viszont nem érdemes takarót vagy törölközőt tartani, mivel felszívja a vizet, és megfagyhat a nagy hidegben. Ha azonban a kedvencünknek mégis igénye van rá, a kennelben lévő ágyneműt rendszeresen cseréljük, hogy - a bolhák terjedését megelőzve - elegendő higiéniát és védelmet biztosítsunk. A kutyaház megfelelő elhelyezésére is ügyeljünk: mindig védje a kutyát a hideg széltől.

 

Diéta
A kiegyensúlyozott étrend télen (is) elengedhetetlen! A lakásban élő kutyánkat hagyományos módon tápláljuk, amennyiben viszont télen a szokásosnál kevesebbszer sétálunk kiskedvencünkkel, kérjük állatorvos segítségét az étrend módosításában, ugyanis ilyenkor általában kevesebbszer kell etetni őket. A szabadban élő kutyánknak ezzel szemben érdemes megnövelni a kalóriabevitelét. A megfagyás elkerülése végett fontos az étel megfelelő felmelegítése is, éppen ezért a száraz állateledel a legjobb megoldás az év leghidegebb napjaiban. Fordítsunk figyelmet arra is, hogy a szabadban tartott kutyák, csakúgy, mint bent lakó társaik, mindig hozzáférhessenek friss ivóvízhez.


A mancsok védelme
Ügyeljünk arra, hogy az igazán hideg téli napokon a séta ne tartson túl sokáig. A kutyák tappancsán lévő párnácskák rendkívül érzékenyek és sérülékenyek a fagyos napokon, és az éles jégdarabok is könnyen felsérthetik őket. Figyelnünk kell a sóra és azokra az egyéb kémiai anyagokra is, melyeket a járdák és az utak jégtelenítésére használnak. Ezek a vegyi anyagok fájdalmas irritációt és sérüléseket okozhatnak. A sérülések elkerülése érdekében a séta előtt kenjük be a párnákat egy speciális krémmel, vagy nyírjuk le a lábak alsó részén lévő
felesleges szőrt, így megelőzhetjük, hogy felhalmozódjon a só a mancsokon.

 

Kutyaruha
Nem minden kutyának van szüksége télen ruhára, azonban a kölykök és az idősebb kutyák általában igénylik a téli ruházatot. A kistermetű és a rövidszőrű fajták is gyakran szenvednek a hidegtől, így számukra is hasznos lehet, ha felöltöztetjük őket a téli hónapokban. Figyeljünk rá, hogy a ruhácska meleg, vízálló és légáteresztő anyagból készüljön, és ne akadályozza a kutyát sem a vizelésben sem az székletürítésben. A legfontosabb azonban az, hogy a téli ruha kényelmes és méretben megfelelő legyen.

Megosztás Tetszik