4 érv egy korosabb kutya örökbefogadása mellett

Ha örökbefogadásról van szó, szinte mindenki azonnal kölyköt, de legalábbis egyévesnél fiatalabb négylábút képzel el jövendőbeli kutyájaként. Pedig az állatmenhelyek tele vannak gazdira váró idősebb, 6-7 év feletti kutyákkal. Ha örökbefogadást tervezünk, több okból is érdemes megfontolnunk egy idősebb kutyus befogadását.

 

1. Idősebb kutyus, kevesebb gond

Sokan azt gondolják, hogy a korosabb kutyákkal csak a baj van: berögzült rossz szokásaik mellett nem idomulnak már olyan könnyedén az új családjukhoz. Ez nem feltétlenül igaz! Gondoljunk csak bele, mennyi munka egy kajla kölyökkutyát megtanítani, hol a helye a „falkában”, és túlélni az első igen temperamentumos éveit, amikor semmi nincs biztonságban a kis fogak elől.

 

A legtöbb menhelyi kutyusnak valaha volt szerető gazdája, otthona, így a keretek nem újak számára. Általában – különösen a keverék, nem túltenyésztett kutyák – 6-7 éves kor felett még nagyon jó erőben vannak: kiváló és egyben nyugodt sétapartnerek, a kölykök izgágasága nélkül. A menhelyeken alapos tájékoztatást adnak az adott kutya temperamentumáról, így ha kisebb mozgásigényű barátra vágyunk, idősebb korban ez könnyebben teljesíthető kérés.

 

2. Az idősebb kutya nem betegesebb kutya

Tévhit, hogy a nyugdíjas korba lépett kedvencek magasabb orvosi számlát jelentenek. Sőt, míg egy pár hetes kölyökkutyával számos állatorvosi vizit és sokkal több oltás áll előttünk, idősebb társaik a kornak megfelelő táplálás és féléves-éves vizitek mellett kiváló egészségi állapotnak örvendhetnek, különösen a keményebb kötésű keverék kutyák.

 

Energikusságuk megőrzése érdekében mi is sokat tehetünk: a lassuló reflexek, a kevésbé rugalmas mozgás, a fáradékonyság ugyan a korral jár, de korszerű kezeléssel ma már ezek jelentősen enyhíthetők. A Karsivan nevű készítmény rendszeres adása például enyhítheti a tüneteket, mert fokozza az oxigénfelvételt, serkenti az energiaháztartást, és támogatja a központi idegrendszer működését.

 

3. Nincs zsákbamacska

Ha egy pár hetes kis szőrgombócot veszünk magunkhoz, egy minden bizonnyal imádnivaló, ám meglepetésekkel teli kapcsolat kezdetén vagyunk. Egy kölyökkutya – főleg ha még szülei is ismeretlenek – igazi kis zsákbamacska: nehezen megjósolható végső mérete, mozgásigénye, természete. A kor ugyanakkor bölcsességgel jár: senior kutyusunknak már kifejlett jelleme van, nagy meglepetést nem fog okozni.

 

Tévhit viszont, hogy 6-7 éves kor felett már nem tanulékonyak, nem formálhatóak a kutyák. Az idősebb kutyák épp annyira értelmesek és fogékonyak, mint fiatalabb társaik, és igenis képesek új trükköket, parancsszavakat megtanulni. Mivel a kölyköknél nyugodtabbak, figyelmük is könnyebben összpontosul.  

 

4. Mindent túlszárnyaló ragaszkodás

Ha idősebb kutyust fogadunk örökbe, nem csak új barátunk szemében leszünk hősök, de szó szerint életet mentünk, mivel a legtöbben átnéznek a menhelyek kenneljeiben várakozó meglett korú kutyákon. Pedig aki vett már magához idősebb kutyust, az tudja igazán, milyen ragaszkodó és hűséges társakká válnak szinte azonnal, és mennyire megbecsülik új otthonukat és családjukat.

Megosztás Tetszik