4+1 különösen egészséges kutyafajta

Egy kutya várható élettartamát lehetetlen megjósolni, hiszen nagyon sok múlik a táplálásán, életmódján, az egészségmegőrzés szempontjából elengedhetetlen rendszeres állatorvosi ellenőrzésen, és a megfelelő vakcinázáson is. Egyes fajták azonban, mivel genetikailag kevésbé hajlamosak bizonyos betegségekre, társaiknál egészségesebb – és jó eséllyel hosszabb – életre számíthatnak.

 

1. Ausztrál pásztorkutya

Az eddigi legtovább, 29 évig élő kutya, Bluey is a kutyák és a dingó keresztezéséből tenyészett fajtához tartozott. Bár tudományos bizonyíték nincs rá, tapasztalatok szerint nagyon egészségesek azok a fajták, amelyeket ma is valamilyen aktív mozgást igénylő munkára tenyésztenek. A marhacsordák terelésére alkalmazott kutyának nagy a mozgásigénye, temperamentuma heves lehet, ha gazdái védelméről van szó, ezért házőrzőnek is kiváló.

 

2. Border collie

Nem csak ellenálló szervezetéről, de kimagasló képességeiről is híres ez a fajta, amelyet sokan a világ legokosabb kutyájának tartanak. Eredetileg terelőkutyaként alkalmazták, aktív életmódja és erős testfelépítése miatt pedig a mai napig a legegészségesebb fajták közé tartozik. Gyorsan tanul és igényli is a rendszeres foglalkozást, mozgásigénye kimondottan nagy. A várható élettartama 13-14 év körül alakul.

 

3. Szibériai husky

Mivel a Kelet-Szibériából származó fajta tenyésztésénél nem a kutyus megjelenése, hanem strapabírása és erős testfelépítése volt a fő szempont, kifejezetten jó egészségnek örvend, és a mai napig többnyire szánhúzóként tartják. Azonban családtagként is kiválóan megállja helyét, megfelelő mennyiségű mozgás mellett alapvetően nyugodt, ragaszkodó fajta. A bezártságot, unalmat rosszul tűri, így valóban csak aktív gazdák számára ajánlott. Várható élettartama körülbelül 13 év.

 

4. Beagle

Életerős szervezetét főként annak köszönheti, hogy munkakutya lévén az egészséges testfelépítést, nem a külsejét tartották szem előtt a tenyésztésekor. Közepes méretű vadászkutya, már közel 1800 éve is hajtóvadászatra használták.  A ma már leginkább kedvtelésből tartott fajta híresen nagy mozgásigényű, és éppen ennyire makacs. Nagyon jól kijön a gyerekekkel, agresszió igen ritkán tapasztalható nála.

 

+1. Keverékek

A keverék kutyusok nem maradhatnak ki a felsorolásból, hiszen esetükben a túltenyésztés nem fordulhat elő, így számos genetikailag öröklődő betegségtől óvva vannak. A keverékek kisebb eséllyel szembesülnek olyan komoly betegségekkel, mint az allergiás bőrbetegségek, a különböző mozgásszervi gondok, valamint a szívproblémák.

 

Megosztás Tetszik