A macskák valóban utálják a vizet?

VISELKEDÉS ÉS UTAZÁS

2021/10/ 31

Becsült olvasási idő: 4 minutes

Elég jól ismert tény, hogy a macskák idegenkednek a víztől. Azonban nem minden macska kerüli a fürdést. Néhány nagymacska, például a tigrisek, gyakran megmártóznak, hogy lehűtsék magukat, és akad néhány háziasított fajta is, amelyekről köztudott, hogy időnként szívesen úszkálnak egy kicsit. A legtöbb házimacska azonban mindent megtesz azért, hogy ne legyen vizes. A viselkedéskutatók és macskaszakértők előálltak néhány elmélettel, hogy megmagyarázzák ezt a viharos kapcsolatot a macskák és a víz között.

Evolúció

Az egyik elmélet szerint a macskák azért nem kedvelik annyira a vizet, mert a faj száraz éghajlaton fejlődött ki, így kevés folyóval vagy tóval találkozott. Az ivóvízen kívül a macskafélék nem sok vizet láttak, és ahogy fejlődtek, az továbbra is ismeretlen elem maradt, így a mai napig ösztönösen kerülik.

A mindentudó orr

Macskádnak hihetetlenül fejlett a szaglása, amely nemcsak a zsákmány, az ellenség és a barátok szagának kiszimatolására szolgál, hanem a saját tájékozódásához is elengedhetetlen. A macska saját szagát a fején található mirigyek adják, és ez segít neki tájékozódni, hogy megtalálja az ismerős helyeket. Ha a macska megázik, testének szaga átmenetileg elvész. Amint megszárad, az egész testét végignyalogatja, hogy visszanyerje megszokott szagát.
Minden a szőrről szól

A macskák valószínűleg azért nem szeretik a vizet, mert az megváltoztatja a szőrüket. . A macskák napjuk nagy részét azzal töltik, hogy ápolják magukat. Sőt, valósággal a fanatikusai ennek! A nedves bunda azonban rendkívül kellemetlen, és a macska szőrzetének jellegéből adódóan sokáig tart, míg megszárad. A nedves szőrzet ráadásul nehezebb, mint a száraz, emiatt a macska kevésbé fürge, lassabban halad, és ez veszély esetén akadályozhatja a természetes ösztöne szerinti menekülésben.

A sokk faktor

Akár meleg, akár hideg a víz, a legtöbb macska elég negatívan reagál a vízben való tartózkodásra – mintha sokkot kapna. Ha pedig macskád véletlenül beleesik egy vízzel teli fürdőkádba, az valóban ijesztő élmény lehet, ami miatt élete végéig félni fog a víztől.

A macska testhőmérséklete is hozzájárul a kellemetlen érzéshez. Ha a macska bundája nedves, a testhőmérséklete viszonylag gyorsan lehűl. Ez azért van, mert a szőr és a bőr egyaránt egyfajta védő, melegítő funkciót lát el, amely csak akkor működik hatékonyan, ha a szőrzet száraz.

Mi a helyzet a meleg fürdővel?

A macskák remekül ápolják magukat és szépen karbantartják a bundájukat. A víztől félő macskaféléket nem szabad ok nélkül fürdetni, és csak komoly esetekben van valóban szükség teljes fürdetésre. Ha mégis meg kell fürdetned cicádat, kis lépésekben kezdd el hozzászoktatni a fürdetéshez. Légy türelmes, fokozatos és körültekintő. Ha macskád a stressz jeleit mutatja, mint például a szüntelen nyivákolás, nyávogás és/vagy zihálás vagy nehéz légzés, hagyd abba, és néhány óra múlva vagy másnap próbáld meg újra. Ha minden próbálkozásod sikertelen, akkor vidd el a macskádat egy kozmetikushoz, és bízd a fürdetést szakemberre.Miért játszik a macskám a vízcsappal?

Annak ellenére, hogy a macskák nem szeretik, ha vízbe merítik őket, úgy tűnik, sok macska élvezi a folyó vagy csöpögő vízzel való játékot, például a csapból folyó vízzel. A szakértők úgy vélik, hogy a macskákat vonzza a víz mozgása és a csöpögés közben keletkező hangok, amelyek mind ösztönösen serkentik zsákmányszerző késztetésüket. Macskád talán elfogadhatónak találja, ha csak a mancsai lesznek nedvesek.

Minden macska utálja a vizet?

Egyes háziasított macskafajták valóban élvezik az alkalmi úszást. Ide tartozik a Maine Coon, a bengáli és a török. Ezek a macskák általában kevésbé félnek a víztől, és mindegyikük egyedi a bundája szerkezete miatt, amely más fajtáknál vízállóbbá teszi őket. Ezeknek a macskáknak a lábujjaik között kis úszóhártyák is vannak.

Ökölszabályként érdemes a macskádra hagyatkozni, amikor arról van szó, hogy vizes legyen. Úgy tűnik, a víz kerülése egészen az ókori Egyiptomig visszamenőleg jól bevált a macskák és őseik számára!

AJÁNLOTT

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK