cukorbetegség kezelése kutyák és macskák számára

A cukorbetegség kezelése kutyáknál és macskáknál

EGÉSZSÉG ÉS MEGELŐZÉS

2019/12/02

Becsült olvasási idő: 6 perc

Természetes, hogy a gazdi le van sújtva és megrémül, amikor bundás barátjánál cukorbetegséget diagnosztizálnak. Ez a nyomasztó érzés egyrészt a bizonytalanságban gyökerezik, másrészt a kutya vagy macska megfelelő ellátásához szükséges napi kezelési renddel függ össze.A jó hír az, hogy egy cukorbeteg kutyáról vagy macskáról sem nehéz gondoskodni. Mint minden az életben, ez is elkötelezettséget és türelmet igényel. 

A cukorbetegség a kutyák és macskák gyakori endokrin betegsége. A cukorbeteg kutyák és macskák nem képesek a glükóz energiává alakításához szükséges inzulint termelni. Ez azt jelenti, hogy minden alkalommal, amikor a cukorbeteg kutya vagy macska eszik, szervezete nem képes hasznosítani a glükózt, és ennek következtében a sejtjek arra kényszerülnek, hogy más energiaforrást keressenek. Eközben a glükóz felhalmozódik a véráramban, majd a vesékbe ömlik, és a tápanyag-veszteség és a kiszáradás körforgását hozza létre, amely minden szervre és testi funkcióra hat.

cukorbetegség a macskáknál

Ennek az állapotnak a megfelelő kezelése és karbantartása napi rutin kialakítását teszi szükségessé, amelynek célja a szervezeten belüli energia egyenletes és megbízható egyensúlyának megteremtése. Az állatorvosok döntő szerepet játszanak egy olyan kezelési terv kidolgozásában, amely segít a cukorbeteg kutya vagy macska egészségének megőrzésében, míg a gazdiknak döntő szerepük van e rutin végrehajtásában. Ha a cukorbeteg kutya vagy macska hosszú és egészséges életéről van szó, akkor a csapatmunka a legfontosabb. 

A napi rutin négy egyszerű feladatból áll. 


1. INZULIN INJEKCIÓK

A cukorbeteg kutyáknak és macskáknak inzulinpótlást kell kapniuk. Az inzulint bőr alá adott injekcióval kell alkalmazni. A kutyák és macskák kétféle módon kaphatják meg az inzulininjekciót. Az első az U40-es inzulinfecskendő; a második a VetPen® nevű inzulin toll alkalmazása. A nem megfelelő eszköz (U40 inzulinfecskendőtől vagy VetPentől eltérő eszköz) használata veszélyes adagolási hibákhoz vezethet.


2. MEGFELELŐ ÉTREND ÉS RENDSZERES ÉTKEZÉSEK

Az állatorvosok a cukorbeteg kutyák és macskák szükségleteinek megfelelő étrendet írnak elő. A kutyáknak jellemzően rostban gazdag, míg a macskáknak szénhidrátban szegény diétára van szükségük. Ha a kutyának vagy macskának fogynia kell, akkor speciális, a súlycsökkentésre irányuló diétát írnak elő. Bármennyire is szereti minden gazdi jutalomfalatokkal és alkalmanként ételmaradékkal kényeztetni bundás barátját, rendkívül fontos, hogy a jutalomfalatokat az állatorvossal egyeztetve adjuk, az ételmaradékokat pedig végleg felejtsük el. Az inzulinszükséglet ingadozásának elkerülése érdekében minden étkezésnek, etetési időnek és nassolásnak változatlannak kell lennie.

macska diabétesz diéta

3. TESTMOZGÁS

Ez a napi teendők fénypontja: mozgás és játék! A kutyáknak és macskáknak minden nap aktívnak kell lenniük, ezért a játék és a séták kötelezőek (ez minden kutyára és macskára igaz, nem csak a cukorbetegekre). Az elfoglaltság segít a kutyáknak és macskáknak felhasználni a felesleges energiát, így egészségesek és élénkek maradnak. Ez egészen véletlenül ugyanilyen hatással van a gazdikra is! Így mindenki nyer.


4. OTTHONI ELLENŐRZÉS

Lényeges a teljes napi rutin nyomon követése és ellenőrzése; ez magában foglalja az inzulininjekciókat, a víz- és ételfogyasztást, a testmozgást, a vércukorszintet, valamint a vizeletben lévő glükózt és ketonokat. Soknak tűnhet, amire figyelni kell, de van egy ingyenes alkalmazás, amely ezt gyerekjátékká teszi: a Pet Diabetes Tracker. A rutin nyomon követése mellett az alkalmazással könnyen létrehozhatók inzulininjekciós emlékeztetők, valamint a napi megfigyelésről készült diagramok és görbék, amelyeket a rendszeres állatorvosi látogatás során megoszthatunk az állatorvossal.


ÉLETHOSSZIG TARTÓ KEZELÉS

A cukorbetegség életre szóló állapot. Ez is olyan fontos a napi rutin kialakítása a gazdi, és különösen a cukorbeteg kutya és macska számára. A legtöbb cukorbeteg kiskedvenc gyorsan reagál az inzulinra, de hetekig is eltarthat, mire az összes klinikai tünet megszűnik. A sikeres rutinhoz időre és erőfeszítésre van szükség, és az egyensúly helyreállításához a türelem a kulcs a kezdeti diagnózis után. 

A cukorbeteg kutyák és macskák hosszú, egészséges életet élhetnek, ha megfelelően gondoskodnak állapotukról és odafigyelnek rájuk. Az állatorvos rendszeres látogatása szilárd alapot biztosít, ahol a fejlődés és az egészségi állapot változásai gyorsan észlelhetők és kezelhetők.

A cukorbeteg kutyánál vagy macskánál bizonyos komplikációk léphetnek fel. A leggyakoribb szövődmény az alacsony vércukorszint vagy hipoglikémia. Ez gyakran a napi rutin be nem tartásának közvetlen következménye. Ha egy cukorbeteg kutya vagy macska túl sok inzulint kap, kihagy egy étkezést, vagy különböző időpontokban eszik, megváltozik az étrendje vagy a testmozgása, hipoglikémia alakulhat ki. Ez akkor is előfordulhat, ha a kutya vagy macska hirtelen megbetegszik, vagy más krónikus betegség alakul ki nála. A szigorúan ellenőrzött kutya vagy macska azonnali és szükséges ellátást kaphat, hogy legyőzze a bizony előforduló akadályokat.

a cukorbetegség jelei kutyáknál

Ha úgy látod, hogy kutyád vagy macskád a cukorbetegség jeleit mutatja, haladéktalanul keresd fel állatorvosodat. Ha már kezeled kutyád vagy macskád cukorbetegségét, és kérdéseid vannak, vagy úgy gondolod, hogy az egészségi állapot terén finom változások tapasztalhatók, ne habozz, egyeztess időpontot állatorvosoddal, hogy megbeszéljétek az észrevételeidet. Senki sem áll közelebb a kutyádhoz vagy macskádhoz, mint te! Mint ahogy észrevennéd a család bármely tagjánál bekövetkező változást, ugyanez igaz a kutyádra vagy a macskádra is. Bundás kis barátod állapotának megfelelő kezelése tőled függ, ezért mindig bízz a megérzéseidben!

AJÁNLOTT

 • 7 MÍTOSZ A KULLANCSOKRÓL

  A kullancsok igen apró, ám annál veszélyesebb élősködők, akiknek az élete függ attól, hogy állatok – például kutyák és macskák – vagy emberek vérét szívják. Ez elég „vámpírosan” hangzik, ugye? Talán ez az oka annak, hogy ennyi mítosz lengi körbe ezeket a kis lényeket, hiszen az emberek félelmükben előbb kezdenek el valótlanságokat kitalálni és azokban hinni, minthogy valóban megértsék és a helyén kezeljék a veszélyt.

  Tudj meg többet >>

 • Minden, amit a leptospirózis fertőzésről érdemes tudni

  Kutyatulajdonosként te is biztosan mindent megteszel, hogy megvédd négylábú barátodat. Sajnos azonban már a kertben vagy épp a helyi parkban is számos olyan veszély leselkedhet rá, amelyek komolyan károsíthatják kutyád egészségét. Az egyik ilyen a leptospirózis, ami egyre több országban jelent jelentős kockázati tényezőt.

  Tudj meg többet >>

 • Ezeket tartsd észben, hogy eredményes legyen cicád állatorvosi vizitje

  Ha macskádat állatorvoshoz viszed, az stresszes lehet. Olvasd el, hogyan készítsd fel macskádat az állatorvosnál tett látogatásra.

  Tudj meg többet >>

 • Ételek, amiket soha ne adj a macskádnak

  A kutyákkal ellentétben a macskák nem arról híresek, hogy a születésnapi tortákat vagy a felügyelet nélkül hagyott csirkés vacsorákat megdézsmálnák. Azt gondolod, hogy a macskádnak egyáltalán nincs ínyére az, amit te szoktál enni? El sem tudod képzelni, ahogy egy tábla csokoládéért vagy egy korty alkoholos italért kuncsorogjon?

  Tudj meg többet >>